09 Eylül 1999 21:00

Öğrencilerin kulağı ders zilinde

15 milyon öğrenci, 13 Eylül Pazartesi günü yeni eğitim-öğretim yılına başlayacak. Bu ders yılında 1.5 milyona yakın çocuk okullu olacak.

Paylaş
Öğrencilerin kulağı ders zilinde
Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 1999-2000 eğitim-öğretim yılı 13 Eylül Pazartesi günü başlayacak. 15 milyon öğrenci ve 523 bin öğretmen, tatil döneminin ardından, önümüzdeki hafta dersbaşı yapacak.
Alınan bilgiye göre, bu öğretim yılında yaklaşık 1.5 milyon çocuk ilköğretim okullarının 1. sınıflarına kayıt yaptıracak. Okulların açılacağı ilk hafta, özellikle ders kitabı alışverişleri nedeniyle, veliler ve öğrenciler için bir hayli yoğun geçecek. İlgili sınıf ve branş öğretmenleri tarafından seçilen, sınıflara göre düzenlenmiş ders kitapları, okullarda ilan edilecek.
Ders kitapları, üzerlerinde yazılı fiyatlardan daha yüksek bir fiyatla satılamayacak. MEB Tebliğler Dergisi'ndeki listede belirtilen kitaplardan başka hiçbir kitap, ders kitabı olarak öğrencilere aldırılmayacak ve kullandırılmayacak. MEB yetkilileri, bu yıl 20 milyonun üzerinde ders kitabı bastırıldığını, kitap konusunda sıkıntı yaşanmayacağını bildirdi.
Öğretmen ataması
Bakanlık yetkilileri, öğretmen atamalarının, ancak bu ay sonuna doğru yapılabileceğini bildirdiler. Bu öğretim yılında, 30 bin öğretmen daha eğitim ordusuna katılacak. 17 Ekim'de yapılacak Devlet Memurluğu Sınavı'na öğretmen adaylarının da başvurması şartı konulması, daha sonra da bundan vazgeçilmesi nedeniyle kaybedilen zaman ve deprem bölgesi için başvuruların uzatılmasından dolayı, öğretmen atamalarının gecikeceği belirtildi.
Bilgisayar ihalesi gecikecek
Öte yandan, Türkiye genelindeki 2451 ilköğretim okulunda kurulacak toplam 2837 bilgisayar laboratuvarının bilgisayarla donatılması için çıkılan bilgisayar ihalesinin de gecikeceği öğrenildi.
Bilgisayar ihalesi sonuçlandıktan sonra, ihaleyi alan firmalara, okulları donatmaları için 120 gün süre veriliyor. Bilgisayar ihalesi, 80 milyon dolarlık Dünya Bankası kredisiyle gerçekleştiriliyor.
Deprem bölgesindeki durum
Deprem bölgesindeki okullar, koşullar nedeniyle farklı tarihlerde açılacak. Bölgede, okul kayıtları 1 Ekim'e kadar devam edecek. Depremzede öğrencilerin kitap, kırtasiye, okul kıyafeti ve yemek masrafları, MEB tarafından karşılanacak. Bolu ve Kocaeli'deki okulların açılış tarihi MEB tarafından Eylül'ün 3. ve 4. haftası olarak belirlenmişti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Tuzla deri işçileri saldırılara 'dur' dedi
Tuzla deri işçileri, yaşadışı ve keyfi bir şekilde işten atılan ve aylardır direnen Omurtak Deri işçilerine yapılan baskıları protesto etti. Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesi'nde patron ve jandarmanın yaptığı saldırıların durdurulmasını isteyen işçiler, dün saat 12.00'den itibaren fabrikalardan çıkarak gruplar halinde Omurtak Deri Fabrikası önünde toplanmaya başladılar.
"Baskılar bizi yıldıramaz", "İşgüvencesi istiyoruz" gibi dövizler açan işçiler, sık sık "Omurtak şaşırma, sabrımızı taşırma", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atarak, tepkilerini dile getirdiler. Deprem sırasında yaşamlarını kaybeden emekçiler için saygı duruşunda bulunan işçilere hitaben konuşan Deri-İş Tuzla Şube Sekreteri Hasan Sonkaya, aylardır direnen Omurtak Deri işçileri üzerindeki baskıların artarak sürdüğünü belirterek, "Baskılar halen sürmektedir. Arkadaşlarımız geçen hafta yine saldırıya uğradılar. Bölgede iş huzuru işverenler tarafından bozulmakta ve jandarma da bu saldırılara alet edilmek isteniyor" diye konuştu.
Baskılara son verilmesi talebinde bulunan Sonkaya, işçilerin derhal işe geri alınmasını istedi. Sonkaya'dan sonra söz alan Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Cemal Taşkın ise, işverenlere uyarıda bulunarak, "Bu baskılara son verin. Yoksa bunun hesabı ağır olur" dedi. Taşkın, Sosyal Güvenlik Yasası'nın da Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasını eleştirdi.
ÖNCEKİ HABER

'Bu yasa sosyal güvenliğin idam fermanı'

SONRAKİ HABER

Yaşamı boyalarla kavramak...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...