08 Eylül 1999 21:00

Okyanusta savaş hazırlıkları

Kontra milis katliamlarının kan gölüne çevirdiği Doğu Timor'a, başta İngiltere ve Avustralya olmak üzere emperyalist ülkeler askeri müdahale planları yapılıyor.

Paylaş
Okyanusta savaş hazırlıkları
Doğu Timor'a Endonezya askerlerinin ve ordu taragından beslenen kontra milisleri saldırıları giderek yoğunlaşırken, bölgeye uluslararası bir askeri müdahale tartışılıyor. Timor'un komşusu olan Avustralya ve İngiltere, müdahaleye en hevesli ülkeler konumunda.
İngiltere gemi gönderiyor
Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiltere'den 8 savaş gemisi göndereceği bildirildi. Avustralya hükümetinin önceki gün bölgeye gönderdiği 2000 askerin Doğu Timor karasuları açıklarında müdahale için emir beklediği belirtildi. Avustralya hükümetinin Doğu Timor'a barış gücü gönderilmesi çağrısına destek veren ülkelerin sayısı 8'e yükseldi. Başbakan John Howard, Kanada, Kore, Çin, Malezya, Yeni Zelanda, Filipinler ve Tayland yetkililerinin böyle bir güçte yer almak için açıklama yaptıklarını belirtti.
Avustralya vatandaşlarına çağrı
Avustralya hükümeti dün yaptığı bir açıklamada, Doğu Timor'daki temsilciliklerini kapatacağını belirtti ve Avustralya vatandaşlarına acil olarak adadan ayrılmaları çağrısında bulundu. BM de, Doğu Timor'daki karargahını Avustralya'nın Darwin kentine taşıdı. Avustralya Başbakanı John Howard, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Doğu Timor'da konuşlandırılması düşünülen uluslararası güce ABD'nin lojistik destek sağlayacağından emin olduğunu söyledi. Howard, Washington yönetiminin halen konu üzerinde çalıştığını belirtti, ancak olası askeri güce ABD'nin katılımının ne şekilde olacağı konusunda ayrıntı vermedi. Howard, "Kanada, Yeni Zelanda, Malezya, Tayvan ve diğerlerinin destek tekliflerini hesap ettiğinizde, ciddi ölçüde uluslararası bir barış gücünün oluşmaya başladığını görürsünüz" diye konuştu. Portekiz'in BM Büyükelçisi Antonio Monteiro da uluslararası müdahale çağrısında bulundu. Avustralya, BM öncülüğünde oluşturulması tasarlanan 5 ila 7 bin kişilik askeri güce 2 bin asker vereceğini belirtmişti. Howard, bu gücün oluşturulması için BM ve Endonezya hükümetinin her ikisinin de onay vermesi gerektiğini vurgulamıştı.
Endonezya ordusu, BM'nin Doğu Timor'da düzenin sağlanması için tanıdığı 48 saatlik sürenin gerçekçi olmadığını ileri sürdü. Endonezya Silahlı Kuvvetleri başsözcüsü Binbaşı Sudrajat, "Düzenin sağlanması bol su ile tuvalet yıkamaya benzemez" dedi.
Askerlerle birlikteler
BM Doğu Timor Yardım Misyonu yetkilisi David Wimhurst, Doğu Timor'da Jakarta yanlısı milislerle Endonezya askerlerinin birlikte hareket ettikleri yönünde ortada ciddi kanıtlar olduğunu söyledi. David Wimhurst, sivil giysiler giyerek Doğu Timor'un ikinci büyük kenti Baucau'da milislerin yanında savaşan bir çavuşun daha sonra üniforma giyerek ordu saflarına katılması örneğini verdi. BM yetkilisi, "Milisler ordu tarafından yönetiliyor. Milislerin arasında askerler var" dedi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), saldırıların ardından, sadece başkent Dili'de 30 bin kişinin evinden olduğunu bildirdi. UNHCR sözcüsü Kris Janowski, "Tüm adada bu rakamın kaç olduğunu tanrı bilir" dedi. Dünya Gıda Programı (WFP) sözcüsü Christiane Berthiaume de, bölgede yaşanan kargaşanın diğer bir etkisinin ise gıda sıkıntısı olduğunu söyledi.
Avustralya'da ambargo
Avustralya'da Endonezya'ya ekonomik yaptırım uygulanmaya başlandı. Referandumda bağımsızlığı seçen Doğu Timorluların, Endonezya'ya bağımlı kalmayı tercih edenlerce katledilmesi karşısında adaya asker göndermeye hazırlanan Avustralya'da, Endonezya mallarına boykot çağrısına sendikalar da destek verdi. Sosyal kuruluşlar da Endonezya'ya ticari boykot çağrısı yaptı. Avustralya İşçi Sendikaları Konfederasyonu çağrıya destek verdiğini açıkladı.
Hava İş Kolları Sendikası, Endonezya havayolları Garadu'nun çalışmalarını engellemeye başladı ve Endonezya uçaklarına verilen hizmet durdu. Avustralya denizcilik sendikası da, limanlarda bulunan Endonezya'ya ait gemilere yükleme ve boşaltma işlemlerine ara verdi. İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Endonezya'ya ait ofis ve işyerlerinde iş bırakma eylemleri de yapılacağını açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

'Yeter, bunların peşine gitmeyin'

SONRAKİ HABER

Irak'ta kolera salgını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...