07 Eylül 1999 21:00

Dış yardımlar 1.6 milyar dolara ulaştı

Depremin üzerinden geçen yaklaşık üç haftalık süre içinde uluslararası kuruluşların 1999 yılı içinde sağlayabilecekleri finansman imkânlarının boyutları belirginleşmeye başladı.

Paylaş
Dış yardımlar 1.6 milyar dolara ulaştı
17 Ağustos depreminin üzerinden geçen yaklaşık üç haftalık süre içinde depremin maliyetinin belirlenmesine ilişkin çalışmalar sürerken, depremin zararlarının finansmanına ilişkin uluslararası kuruluşların 1999 yılı içinde sağlayabilecekleri finansman imkânlarının boyutları belirginleşmeye başladı.
Uluslararası finansman kuruluşları dışında, ABD ve AB'nin bu yıl içinde yapabilecekleri yardım ve hibe miktarları da belirlenmeye çalışılıyor. Bugün itibariyle bu kurum ve devletlerden yapılan açıklamalara göre, 1999 yılı içinde Marmara Depremi'nin finansmanı için kullanılacak "acil kaynak" tutarı 1.6 milyar dolara ulaştı. ANKA'nın yaptığı derlemelere göre açıklanan finansman imkânları içinde şimdilik en üyük pay 500 milyon Euro (yaklaşık 535 milyon dolar) ile Avrupa Yatırım Bankası'nın sağlayacağı uzun vadeli ve düşük faizli kredi ile AB'ye ait. İkinci sırada 330 milyon dolarlık acil finansman imkânı ile IMF kaynağı yer alıyor. Bu hafta çarşamba günü bu konuyu görüşmek üzere Türkiye'ye gelmesi beklenen IMF Türkiye masası yetkililerinin, İcra Direktörleri Board'un nihai kararı için gerekli işlemleri Türkiye'de tamamlamaları bekleniyor.
Uluslararası kuruluşlar arasında üçüncü sırada Dünya Bankası yer alıyor. Dünya Bankası'nın proje ve program kredisi olarak 1999 yılı içinde açıkladığı miktar 220 milyon doları buluyor. Dünya Bankası'ndan ayrıca, IMF ile bu yıl yapılacak bir stand-by sonrasında Türkiye'nin 1988 yılından bu yana bekleyen "Yapısal Uyum Kredi"lerinden (SAL kredileri) kullanılamayan tutarların da kullanılabilir hale gelmesi bekleniyor.
Uluslararası kuruluşlar tarafından açıklanan yardım, hibe ve kredi tutarı dışında, AB, son toplantısında, Gümrük Birliği Anlaşması'ndan sonra 1996 yılında kullandırılması gerekirken bloke edilen 150 milyon Euro (yaklaşık 160 milyon dolar) tutarındaki desteğin de serbest bırakılacağını açıkladı. Bütün bu tutarlar ile birlikte, uluslararası kuruluşların sağladıkları kaynak tutarı 1 milyar 250 milyon dolara ulaşıyor.
AB'nin yardımı ise, başlangıçta verilen yardım ile son toplantıda açıklanan miktarla birlikte 36 milyon dolara ulaştı. ABD'nin, bugüne kadar yönetimin yaptığı 14.5 milyon dolarlık yardım dışında, Başkan'ın Senatoya sevk etmesi beklenen dış yardım teklifi ile 300 milyon dolarlık bir ek yardımı daha gündeme geldi. ABD ve AB kaynaklarının yardım ve hibe şeklindeki toplam desteği ise 350 milyon doları buluyor. Diğer ülkelerden gelen veya taahhüt edilen yardım ve hibeler hariç tutulduğunda uluslararası kuruluşların ve ABD ile AB'nin açıkladığı yardım, kredi ve hibe tutarı şimdilik 1999 yılı için 1.6 milyar dolara ulaşmış gözüküyor. Bu kaynak tutarı, şimdiye dek yapılan değerlendirmelerde 7 ila 10 milyar dolar arasında tahmin edilen Marmara Depremi'nin maliyetinin yüzde 20-30'u arasında bir bölümünü karşılıyor.
ÖNCEKİ HABER

İhtiyaçları karşılamak devletin görevi

SONRAKİ HABER

Müteahhitler de yapı denetimi istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...