17 Ağustos 1999 21:00

Devlet, başsağlığı diledi

Devlet, başsağlığı diledi
Depremzedeler deprem sırasında yardım çok gecikmeli olarak intikal ettiği için kendi yaralarını kendileri sarmak durumunda kalırken, devlet yetkilileri varlıklarını ancak yayınladıkları mesajlar ve yaptıkları açıklamalarla hissettirdiler.
Demirel fevkalade üzüldü
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, deprem ile ilgili şöyle konuştu: "Fevkalede üzgünüm. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine başsağlığı diliyorum.Yaralılara acil şifalar diliyorum. Büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Henüz tam bilançosunu bilmiyoruz. Sabahtan beri bilgi almaya çalışıyorum. Alabildiğim kadarıyla netice budur. Ağır bir olay görülüyor. Milletimiz, devletimiz her zaman olduğu gibi bu felaketin açtığı yarayı da sarar. Çok çok üzgünüm." Allah tekrarından ve beterinden korusun diyen Demirel, ayrıca bir de yazılı mesaj yayınlayarak yaraların sarılacağını söyledi. "Allah tekrarından ve beterinden korusun" dedi.
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'da deprem nedeni ile bir bir mesaj yayınlayarak yakınlarını yitirenlere başsağlığı, yaralı olanlara da acil şifalar diledi ve "Allah böyle felaketlerin tekrarından Türkiye'yi korusun" dedi.
MHP Başkanlık Divanı, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek, şimdiye kadar karşı karşıya kalınan felaketlerde olduğu gibi bu deprem felaketinde de devletin gücü ve milletin fedakârlığı, üstün dayanışması ile halkın yaralarının kısa sürede sarılması için çalışılacağını belirtti.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp, yaptığı yazılı açıklamada Kocaeli, Bolu, Sakarya, Yaloava, Bursa ve İstanbul'da incelemelerde bulunacağını, depremzedelere araç, gereç, yiyecek yardımı yapılması yönünde her türlü hazırlığın yapılacağını bildirdi
Akbulut: Yaralar sarılacak
TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un açıklaması ise şöyle, "Milletimizi yasa boğan felaket sırasında hayatlarını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Deprem sırasında yaralanan vatandaşlarıma acil şifa temenni ediyorum. Devletimiz ve yüce milletimiz, bazı illerinde büyük can ve mal kaybına neden olan deprem felaketinin açtığı yaraları elbirliğiyle mutlaka saracaktır." src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Öğretmen adaylarına sınav kazığı
Devlet, öğretmen atamalarında yaşanan sınav krizini son anda aşarken, bu arada öğretmen adaylarına da bir kazık atmış oldu. Öğretmen atamaları, Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) kapsamı dışına çıkarılırken, öğretmen adaylarının DMS'ye başvuru için yaptıkları yaklaşık yarım trilyon liralık harcama boşa gitti. ÖSYM, DMS başvuru ücretlerinin geri ödenmesinin mümkün olmadığını bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Norm Kadro Yönetmeliği'ne eklenen geçici bir madde ile öğretmen atamalarını yalnızca 1999 atama dönemi için Devlet Memurluğu Sınavı kapsamına çıkarırken, bu süreçte zararı yine öğretmen ve öğretmen adayları gördü. Devlet Memurluğu Atama Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle diğer memur adayları ile birlikte öğretmen adaylarına da DMS'ye girme zorunluluğu getirilirken, Milli Eğitim Bakanlığı da öğretmen adaylarını bu yönde uyardı. Bu uyarılar üzerine geçtiğimiz atama döneminde başvuru yapan ancak atanamayan 10 bini aşkın öğretmen adayı ile bu yıl üniversitelerden mezun olan ya da sertifika programlarını tamamlayan adaylar DMS için başvuru yaptı. Öğretmenlik için başvuru yapan aday sayısının 50 bine yaklaştığı tahmin edilirken, adaylar kılavuz ve sınav ücreti olarak 11 milyon 500 bin lira ödedi. Bu kapsamda ÖSYM'ye yapılan ödemelerin toplamı da yarım trilyon lirayı aştı. Başvuruların ardından, Milli Eğitim Bakanlığı'nın girişimleri ile öğretmen adayları, yalnızca bu atama dönemi için DMS kapsamı dışına çıkarılırken, adayların yaptıkları yarım trilyon liralık harcama da boşa gitmiş oldu.
'Paralar harcandı' iddiası
ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, yaptığı açıklamada, DMS ücretlerinin geri ödenmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Sınav hazırlıklarının son aşamasına geldiğini ve harcamaların büyük bölümünün de yapıldığını öne süren Toker, "Adaylardan toplanan paraların büyük bölümü hazırlıklar için harcandı. Bu aşamadan sonra geri ödeme mümkün değil. Ancak adaylar, öğretmen olarak atansalar da DMS'ye girebilirler. Bu sınavın sonuçları iki yıl geçerli olacak. İş değiştirmek istediklerinde ya da öğretmenlikten ayrıldıklarında DMS sonuçları ile başka kurumlara yerleştirilebilirler" dedi.
Öğretmenler de etkilendi
Öğretmen atamalarında yaşanan kriz, görevde bulunan öğretmenleri de olumsuz etkiledi. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen atamalarının eylül ayına yetiştirilemeyeceği endişesiyle, temmuz ayı başında genel nakil başvurularının büyük bölümünü yerine getirmemişti.
Genel nakil için başvuruda bulunan 28 bin 469 öğretmenden yalnızca 8 bin 351'i yer değiştirirken, çoğunluğu Kürt illerinde görev yapan 5 bin 461 öğretmen, zorunlu hizmet sürelerini doldurmalarına karşın, atama krizi nedeniyle yerlerinde kaldılar.