03 Haziran 2015 01:00

Hammami: Erdoğan bütün Araplar için bir sorun

Tunus Halk Cephesi Sözcüsü ve Tunus Emekçileri Partisi Genel Sekreteri Hamma Hammami ile Arap coğrafyasındaki değişen Türkiye algısını ve Türkiye’deki seçimlere dair gözlemlerini konuştuk.

Paylaş

Fatih POLAT
İstanbul

Tunus Halk Cephesi Sözcüsü ve Tunus Emekçileri Partisi Genel Sekreteri Hamma Hammami ile Arap coğrafyasındaki değişen Türkiye algısını ve Türkiye’deki seçimlere dair gözlemlerini konuştuk.

Hamma Hammami geçtiğimiz hafta Türkiye’deydi ve HDP’nin Hatay mitingine de katılarak, kürsüden “Halkların kardeşçe yaşacağı bir Türkiye için sizlerleyiz” mesajı verdi.

Tunus’ta kasım ayında gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimine Halk Cephesinin cumhurbaşkanı adayı olarak katılmış olan Hammami, 3. sırada yer almıştı.

ERDOĞAN ALGISI DEĞİŞTİ

Tunus Halk Cephesi Sözcüsü Hamma Hammami ve Tunus Emekçileri Partisi Uluslararası Büro Sözcüsü Moudher Khalfaoui, Hatay mitinginin ardından gazetemizi ziyaret ettiler.

Tunus ve Arap coğrafyasındaki Türkiye ile Erdoğan algısına dair gözlemlerini sorduğumuz Hammami, “Öncesinde nispeten olumlu bir bakış açısı söz konusuydu. ‘Erdoğan laikliğe bağlı kaldı, Filistin meselesine sahip çıktı ve  Türkiye’yi iktisadi olarak geliştirdi’ şeklindeki görüşler yaygındı” dedi.

Hamma Hammami, Suriye’deki gelişmeler ve İhvan’ın (Müslüman Kardeşler) Mısır deneyiminden sonra bütün bakış açısının değiştiğini belirterek şöyle devam etti: “Bugün ise oldukça olumsuz bir bakış açısı söz konusu. Bugün Erdoğan’ın kendisi bir sorun olarak görülüyor. Tunus için bir sorun. Libya için bir sorun. Suriye için bir sorun. Aslında bütün Araplar için bir sorun.”

‘AKP, İHVAN’IN TÜRKİYE KOLU’

AKP Hükümetinin İhvan’ın Türkiye kolu olarak algılandığını ifade eden Tunus Halk Cephesi Sözcüsü Hamma Hammami, Tunus’taki Türkiye algısı için ise şunları söyledi: “Bugün Türkiye iktisadi olarak Tunus’a girmiş durumda. İşçilerde Türkiye’nin Tunusluların ekmeğini çaldığı görüşü var. Her şey Türkiye’den geliyor. Çalışanlar Türkiye’den, yemekler bile Türkiye’den geliyor.”

‘ARAP COĞRAFYASINDA ENDİŞE VAR’

“Erdoğan’ın ve savunduğu çizginin Ortadoğu’da bir geleceği olabileceğini düşünüyor musunuz?” diye sorduğumuz Hammami, şu yanıtı verdi: “İhvan ile aynı bakış açısına sahip. Bugün bütün bölge bakımından endişeyi artırıcı bir pozisyonu var. Arap ülkelerinde Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu’nu yeniden canlandırmak isteyen bir şahsiyet olarak görülüyor. Bundan dolayı da büyük bir endişe var. Cihatçı terör çetelerinden dolayı Tunus’ta Erdoğan’dan nefret ediyorlar. Tunus’tan Suriye’ye geçmek isteyen gençler, bütün Tunuslular biliyor ki, Türkiye üzerinden Suriye’ye geçiyorlar. Ve Nida Tunus (Tunus Çağrısı) Partisine bağlı  olan Dışişleri Bakanı, açık ve aleni bir şekilde, Türkiye’yi Tunuslu gençlerin Suriye’ye geçmesine kolaylık sağladığı için suçladı.


CUMHURİYET HABERİ İÇİN NE DEDİ?

Hamma Hammami’ye Cumhuriyet gazetesinin, Suriye’deki cihatçılara giden silah ve askeri mühimmat taşıyan MİT TIR’larıyla ilgili haberine dair görüşlerini de sorduk. Hammami’nin bu konudaki değerlendirmesi de şöyle: “Bu ortaya çıkanlar, Türkiye’nin Suriye’nin tahrip edilmesinde kolaylık sağladığının bir göstergesi. Libya’nın tahrip edilmesini kolaylaştırdığı gibi. Ve Irak’ın tahrip edilmesini kolaylaştırdığı gibi. Türkiye’nin bu dış politikası ABD ve İsrail’in dış politikasının vekaleti, onun sürdürücüsü konumunda. Çünkü bütün bölgeyi parçalama ve bölme konusunda bir proje mevcut. Mezhepsel bazda. bunda Türkiye’nin bir çıkarı söz konusu. Çünkü bölgenin parçalanması gerçekten ABD ve İsrail’e hizmet eder. Türkiye burjuvazisinin de yararınadır. Türkiye bu durumun kendisinin bölgesel bir güç olarak ortaya çıkmasını sağlayacağını düşünüyor ve ona göre hareket ediyor.”


‘TÜRKİYE’DE İLERİCİLER KAZANIRSA BÖLGE HALKLARI DA KAZANIR’

Tunus Halk Cephesi Sözcüsü Hamma Hammami’ye Türkiye’de seçimlere dair görüşlerini alırken, öncelikle ziyaret ettiği Hatay’a dair gözlemlerini sorduk. Hatay’ta bulundukları süre içinde HDP’nin büyük bir ilgiyle izlendiğini gördüklerini belirten Hammami, “İzleyen ve destekleyenlerin arasında oradaki Araplar da var. Bu önemli bir şeydir. HDP’nin ve Emek Partisinin bu çalışmayı devam ettirmesi gerekir” dedi. Tunus Emekçileri Partisi Uluslararası Büro Sözcüsü Moudher Khalfaoui de, Hatay’da kitleye Arapça seslenmelerinin etkili olduğunu gözlemlediğini dile getirdi. Khalfaoui, seçim çalışması sırasında Arapça müzikler çalınmasını da önemli ve anlamlı bulduğunu dile getirdi.
Hamma Hammami’ye Türkiye’deki seçimlere dair değerlendirmelerini sorduğumuzda ise, şu yanıtı aldık: “Türkiye halklarının geleceği, buradaki ilerici demokratik güçlerin rolüne bağlı. Türkiye’de ilerici ve demokratik güçlerin kazanımları sadece Türkiye halklarının kazanımı anlamına gelmiyor, bölgedeki bütün halkların kazanımları anlamına geliyor. Ve Tunus halkının da aynı zamanda. Biz Türkiye halklarının çıkarının demokratik bir hükümette olduğunu düşünüyoruz. Türkiye halklarının özgürlüğüne saygılı bir hükümette, Türkiye’de farklı milliyetler arasında eşitliği savunan bir hükümette ve sosyal adaleti savunan bir hükümette olduğunu düşünüyoruz. Dış politikada ise barışı savunan, savaşı desteklemeyen bir hükümette olduğunu düşünüyoruz. Böylesi bir tablo, hem Türkiye halkları, hem de bölge halkları için faydalı olacaktır. Böylesi bir hükümet, bölgedeki bütün halkların çıkarına olan bir hükümettir. Biz HDP’yi de, Emek Partisini de ve Türkiye’deki bütün ilerici güçleri de destekliyoruz. Bizdeki en Nahda’yı Erdoğan destekliyor.”


'NAHDA BAŞARISIZ OLDU'

Hammami, Tunus’taki siyasi tabloya ilişkin olarak da, “en Nahda’nın başarısız olduğu konusunda genel bir kanı var. Mısır’da İhvan’ın başarısız olması gibi. Tarihsel olarak bakacak olursak da başarısız oldular. Ama hâlâ seçilme gücüne sahipler” dedi.
Hammami, en Nahda’nın esas olarak küçük burjuvazi ve orta burjuvazi içerisinde örgütlenmiş durumda olduğunu vurguladı. Halkın en Nahda’ya, taleplerini gerçekleştirebileceği umuduyla oy verdiği belirten Hammami, ancak halkın bu beklentisinin karşılık bulmadığını söyledi.
En Nahda’nın iktidara geldikten sonra halkın iş, ekmek ve özgürlükler konusundaki taleplerini gerçekleştirmek yerine, gerek devletin içerisindeki militarist yapılanmayı, gerekse de devlet dışında oluşturduğu İslami milisleri kullanarak halkın üzerinde baskı kurmaya çalıştığını söyledi. Hamma Hammami, en Nahda’nın tüm bunlar nedeniyle de son seçimlerden güç kaybederek çıktığını vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Nâzım Hikmet ve sanatçının taraf olması

SONRAKİ HABER

AKP'nin ekonomide 13 yılı: Sömürü ekti yoksulluk biçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...