YGS, LYS ÊDÎ BES E
Sınav sonuçlarının açıklanması, görüştüğümüz arkadaşlarımızda büyük hayal kırıklığı yaratmıştı. Çünkü birçoğu sınava ilk kez girmiyordu. Bu başarısızlık da onların bir daha sınava girme imkanlarının olmaması anlamına geliyordu.

Beyar ÖZALP
Cizre
Her yıl olduğu gibi YGS'de bu yıl da birçok skandal meydana geldi. Milyonlarca öğrenci mağdur edildi. Güvenlik nedeniyle(!) YGS sınav merkezi olmaktan çıkarıldığı için Cizreli öğrenciler Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'ın köylerine sınava değil adeta sürgüne yollandı. Sınav sonuçların açıklanmasının ardından Cizreli öğrenciler ile sınavlar üzerine sohbet ettik. Birçok öğrencinin barajı aşamadığı ya da aşsa bile çok yüksek puan alamadığı ilçede öğrencilere göre başarısızlığın ana nedeni anadillerinde eğitim alamamaları.
Sınav sonuçlarının açıklanması, görüştüğümüz arkadaşlarımızda büyük hayal kırıklığı yaratmıştı. Çünkü birçoğu sınava ilk kez girmiyordu. Bu başarısızlık da onların bir daha sınava girme imkanlarının olmaması anlamına geliyordu.
'MAÇA 3-0 GERİDEN BAŞLIYORUZ'
İlk olarak Serhat ile konuşuyoruz. Serhat bu yıl sınava üçüncü kez girdiğini ve ailesinin bir daha dersaneye gönderecek ekonomik gücünün olmadığını söylüyor.Cihan birden söze giriyor. Bölgenin bir gerçeğini hatırlatıyor bize: "Burada barajı aşamayan erkekler şoför olacak; kızlar ise evlenecekler." Cihan'ın bu sözlerinden sonra biraz duraksıyorum ve sınavda neden başarız olduklarını soruyorum. Bu soruya sözel alanda sınava giren ve barajı aşan şanslı öğrencilerden biri olan Serhat cevap veriyor: "Biz bu sınava zaten diğer arkdaşlarımıza göre çok geriden başlıyoruz. Çünkü anadilimizde eğitim görmüyoruz ve daha sonra öğrendiğimiz dil olan Türkçe'de sorulara cevap vermeye çalışıyoruz. Bu da bizi epey zorluyor." Barajı aşamayan öğrencilerden Muhammed ise söze 'abi biz zaten maça 3-0 mağlup başlıyoruz' diye giriyor ve o da Serhat gibi anadilinde sınava girememenin verdiği zorluktan yakınıyor. Türkçeyi birçok Kürt öğrenci gibi sonradan öğrenen Muhammed, sınavda sorulan uzun Türkçe paragraf sorularını okurken ve anlarken çok zorlandığını ifade ediyor.
SINAVA SÜRGÜN!
Yanımızda Kürtçe bilmeyen bir arkadaşımızın olmasından dolayı Muhammed kendisini Türkçe ifade etmeye çalışırken zorlanıyor ve bir süre sonra da Kürtçe konuşarak derdini anlatıyor. Bu durum bile bize bu topraklarda yaşayan öğrencilerin anadillerinde eğitim alamamasından kaynaklı ne kadar zorlandıklarını bir kez daha gösteriyor. Ruhat ise sınava Batman'da girmiş ve sürgünde sınava girdiği için motive olamamaktan şikayetçi. Güvenlik nedeniyle sınavın bu yıl Cizre'de yapımamasından dolayı Batman'a gittiğini anlatan Ruhat, başta yol yorgunluğu olmak üzere birçok sorunla karşılaştıklarını ve bunun da sınavlarını oldukça olumsuz etkilediğini belirtiyor. Ayrıca sınavdaki uzun Türkçe paragrafların kendisini çok zorladığını ve sınav süresinin büyük bir kısmını Türkçe sorularına ayırdığını söyleyen Ruhat, eğitim destek evinde Kürtçe eğitim aldıklarını ancak bunun yetersiz olduğunu tüm eğitim hayatlarını anadillerinde tamamladıklarında daha başarılı olabilceklerini ifade ediyor.
Evrensel'i Takip Et