29 Mart 2015 07:29

İsveç’te Süryaniler açlık grevinde

25 bin Asuri-Süryani’nin yaşadığı İsveç’in başkenti Stockholm’un Södertälje ilçesinde 10 civarındaki Süryani, IŞİD’ın, Hesekê ve Habur kıyısıda bulunan köylere saldırılarını protesto etmek amacıyla açlık grevinde.

Paylaş

25 bin Asuri-Süryani’nin yaşadığı İsveç’in başkenti Stockholm’un Södertälje ilçesinde 10 civarındaki Süryani, IŞİD’in, Hesekê ve Habur kıyısıda bulunan köylere saldırılarını protesto etmek amacıyla açlık grevinde.

Çarşamba günü saat 12.00 sularında ilçe merkezindeki Storatorget Meydanı’na büyük bir çadır kuran Asuri-Süryaniler, IŞİD’in Habur kıyısındaki Asuri-Süryani köylerine yönelik saldırılarının durdurulması ve kaçırılan 300 civarında Süryaninin serbest bırakılması için Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin derhal devreye girmesini talep ediyor.

Farklı Asuri-Süryani siyasi parti ve gruplara mensup olan açlık grevcileri arasında İsveç partilerinde görev alan politikacılar da bulunuyor. Sosyal Demokrat İşçi Partili (SAP) Sargon Daoud Stockholm İl Genel Meclisi Üyesi, Metin Rhawi ise Södertälje Belediye Meclis Üyesi ve SAP’ın  grup başkanı da açıklık grevine katıldı.

Her iki politikacı da, açlık grevine gitme nedenlerini  amaçlarını İsveç kamuoyunun dikkatlerini Habur’da olanlara çekmek ve mensup oldukları partinin yer aldığı koalisyon hükümetinin aktif tutum almasını sağlamak olarak özetliyorlar.

BİZ DEVLETİ VE ORDUSU OLMAYAN BİR HALKIZ

Sargon Daoud, 1915 yılındaki soykırımının 100. yıldönümünde Habur ve Ninova’da Asuri-Süryanilere yönelik ikinci büyük bir soykırım daha olacağı kaygısını taşıdığını belirttikten sonra, “5 bin yıllık kültür mirasımız Musul’da yok ediliyor. IŞİD halkımızı ortadan kaldırmak için her türlü yöntemi uyguluyor. Birleşmiş Milletler olanları izlemekle yetiniyor. Aynı şey Türkiye, Irak ve İran içinde söz konusu. Biz devleti ve ordusu olmayan bir halkız. Kendi kendimizi korumamız neredeyse olanaksız. Bu nedenle Avrupa ülkelerinin ve BM’nin desteğine ihtiyacımız var”  diyor.

Bölgede yaşayan Asuri-Süryanilerin yaşamlarının güvence altına alınması için Avrupa Birliği’nin aldığı güvenlikli bölge oluşturma kararının bir an önce hayata geçirilmesini istiyor.

Metin Rhawi ise, Tıl Temir ve Habur’da IŞİD’e karşı birlikte direnen Süryani Askeri Meclisi, YPG ve YPJ’ye koalisyon güçlerinin tıpkı Kobanê’de olduğu için destek vermesini istediklerini talep ettiklerini söylüyor ve “Ben İsveç Başbakanı veya Dışişleri Bakanı bizzat çadıra gelip Habur’daki insanlara destek sözü verene kadar açlık grevini sürdüreceğim” diyor.

Rhawi, IŞİD çetelerini protesto etmek ve bölgede yaşayan Süryani ve Kürt halklarıyla dayanışmak için Pazar günü bir gösteri ve miting gerçekleştireceğini söylüyor. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

E.A.'ya cinsel istismar davasında 'iyi hal' indirimi ve beraat!

SONRAKİ HABER

İŞ-KUR işçileri yeniden eylemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa