18 Aralık 2014 14:17

Kültür Bakanı’ndan Üstün Akmen'e tazminat davası

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Evrensel gazetesi köşe yazarı Üstün Akmen’e hakaret davası açtı. “Kişilik haklarına saldırıda bulunduğu ve hakaret ettiği” gerekçesiyle açılan manevi tazminat davası Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimliği’ne sunuldu.

Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul

Ömer Çelik avukatı aracılığıyla mahkemeye sunduğu dilekçede, Evrensel gazetesi yazarı Üstün Akmen’in 29 Ekim tarihli “TÜSAK Yasa Tasarısı, Meclise Varmadan Ortadan Kaldırılmalı” başlıklı yazısında  “Bakanım Civanım Ömercik Bey”, “kültürsüz kültür bakanı” ve benzeri ifadelerle Ömer Çelik’in kişilik haklarına ağır saldırıda bulunduğu kaydedildi.

Üstün Akmen hakkında açılan davayla ilgili “ben bir kültür yazarıyım. TÜSAK yasa tasarısına dair bir yazıydı. Sanatçıların, sanat meslek örgütlerinin yıllardır sürdürdükleri karşı çıkışa rağmen hala hazırlığı süren bu yasa taslağına onay veren bir kültür bakanına yazdım o yazıyı” dedi.

Dilekçede, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in gazeteci Üstün Akmen ile Evrensel gazetesinden 10 bin liralık manevi tazminat talep ettiği bildirildi.

“Çağımızda basının dördüncü güç olduğu ve zaman zaman birinci güç haline geldiği düşünülürse kişilik haklarına yapılan saldırının neticesi geniş boyutlara ulaşmıştır” denilen dilekçede, şu ifadelere yer verildi: “müvekkilimin kişilik haklarının ihlal derecesinin ağır olduğu aşikardır. Davalının yarattığı manevi yıkıntı üzüntünün para ile giderimi olanaksız olmak ile birlikte, yapılan haksız saldırının kısmen de olsa giderilmesi için yasalar uyarınca karşılığının talep edilmesi müvekkilimin hakkıdır”   

TÜSAK’A ONAY VEREN KÜLTÜR BAKANINA YAZDIM O YAZIYI

Konu ile ilgili düşüncelerini Evrensel’le paylaşan Üstün Akmen, iktidarın hazımsız davrandığını söylüyor. Son günlerde medyada yaşanan operasyonlara da dikkat çeken Akmen, köşe yazarlarına, gazetecilere yönelik bu tür davaların artacağını düşündüğünü belirtti. Her mesleğin eleştiriye açık olması gerektiğini açıklayan Akmen, siyasetçilerin alkışlar kadar eleştiriye de açık olmaları gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanlığı görevini de yürüten Akmen, “Ben bir kültür yazarıyım. Kültür Bakanına yönelik yazdığım 29.10.2014 tarihli yazıma bakarsanız, Türkiye’de bulunan Devlet sanat kurumlarının yok edecek bir içeriğe sahip olan TÜSAK yasa tasarısına dair bir yazıydı. Sanatçıların, sanat meslek örgütlerinin yıllardır sürdürdükleri karşı çıkışa rağmen hala hazırlığı süren bu yasa taslağına onay veren bir kültür bakanına yazdım o yazıyı.

Üstün Akmen, Ömer Çelik’in kendisinin ödeyeceği 10 bin liraya ihtiyacı olduğuna üzüldüğünü söyledi ve “Keşke Ömer Çelik Bey’in alındığı ifadelerimi kendisine birer birer açıklama imkânını elde edebilseydim. O da bu yollara tevessül etmeseydi. Üzgünüm, ama bende para yok! Umarım, haklarını aylardır inanarak savunduğum binlerce TÜSAK mağdurundan 500 sanatçı, adam başı 20 Türk Lirası hibe eder, ben de Sayın Bakan’a borcumu öderim” dedi.  

 

ÖNCEKİ HABER

‘Hükümet koridoru Kobanê halkına değil, IŞİD’e açıyor’

SONRAKİ HABER

IŞİD-Türkiye ilişkisi soruşturulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...