03 Aralık 2015 12:30

3 Aralık Dünya Engelliler Günü: Bizim bedenimiz değil sizin yüreğiniz engelli

Paylaş

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle açıklama yapan Ankara Engelli Hakları Forumu, yaşamın her alanında onlarca engele rağmen yaşamlarını savunduklarını belirtti. Sağlık başta olmak üzere engellilere yönelik politikaların değiştirilerek daha zor bir aşamaya geldiklerini ifade eden engelliler, “Sağlığımız, eğitimimiz, çalışmamız, yaşam alanlarımız engelleniyor. Engelli olanlar bizler değil, bizi evi hapsetmeye çalışan yüreklerdir” dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen engelli dernekleri burada basın açıklaması yaptı.Ankara Engelli Hakları Forumunun yatığı açıklamaya Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Fikret Aslan ve yöneticileri de destek verdi. Engelliler adına açıklamayı yapan Fedakar Özdemir, 5378 sayılı Kanun’un yayımlanan yönetmeliklerle tarumar edildiğini söyledi. Engellilerin rapor vermesinin zorlaştırılarak engelli sayısının her yıl düşük gösterildiğini ifade eden Özdemir, “Evde bakım aylığı ve sakatlık maaşı kriterleri ağırlaştırılıyor. Bizleri eve hapsetmeye çalışıyorlar. Bizden kaynaklanmayan kötü koşullar bizi eşit, özgür sağlıklı olmaktan alıkoyuyor, hatta öldürüyor” dedi. 

‘MAAŞLAR YEREL YÖNETİME DEVREDİLİYOR’

Türkiye Sakatlar Derneği adına konuşan Necip Yaşar da, iki gün önce çıkarılan Özürlüler Kanunu’nda engelli aylıklarının yerel yönetimlere devredildiğini bunun kendileri açısından içinden çıkılmaz bir durum olacağını ortaya koydu. Birkaç ay maaş verilip sonrasında maaş verilemeyeceğinin kaygısını yaşadıklarını aktaran Yaşar, “Erişilebilirlikle de ilgili sıkıntılarımız var. Ulaşımda kimse bizi düşünmüyor. Yürüyen merdivenler yapılıyor, ama çalışmıyor. Biz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu. 

ENGELLİLERİN ÇALIŞMA HAKI KISITLI’

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Fikret Aslan, “Engelli kamu çalışanlarının en önemli sorunlarından biri çalışma ve istihdam haklarının kısıtlı bir şekilde kullandırılmasıdır. Türkiye genelinde engelli istihdam etmesi gereken her 100 kurumdan 72’si bu kontenjanı tam doldurmamaktadır. Kurumların sadece 28’i kontenjanını doldurmuş olup, yüzde 16’sı da kontenjan fazlası engelli istihdam etmektedir. Mevcut durumda kontenjan gereği istihdam edilmesi gereken engelli sayısı 61 bin 386 iken bu kadronun 37 bin 031’i dolu 24 bin 355’i açıktır.” (Ankara/EVRENSEL) 


‘ENGELLİLER HAKLARINA ERİŞEMİYOR’

KESK İzmir Şubeler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Konak Eskisümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya engelli bireyler de katıldı. Platform adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Şube Yöneticisi Özlem Değirmencioğlu, engelliler gününde iktidar temsilcilerinin ezberlenmiş ifadelerle konuşmalar yapmaktan öteye geçmediğini ifade ederek engellilerin başta eğitim hakkı olmak üzere bir çok haktan yeterince yararlanamadığını ve sosyal yaşama katılımda ciddi engellemelerle karşılaştığını dile getirdi.

Engellilerin eğitimi açısından önem taşıyan özel eğitime uygun nitelikte okul ve kurumların sayısının çok yetersiz olduğunu da ekleyen Değirmencioğlu engellilerin eğitim alma ve meslek edinme taleplerini gerçekleştirme olanaklarının sınırlı olduğunu ifade etti. (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Putin: Uçak krizinden Türk elitler sorumlu

SONRAKİ HABER

Adana’da 15 kişiye Erdoğan soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...