03 Aralık 2012 11:08

ODTÜ direnişi

ODTÜ direnişi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz hafta sonu, eski ODTÜ’lüler yine toplandık ve devrimci şehitlerimizi andık. 2 Aralık tarihi bizim için ayrı bir gündür, anlatayım biraz.. 1980 öncesindeki Milliyetçi Cephe hükümetleri döneminde, ODTÜ öğrencilerine ve yönetimine karşı yoğun bir hükümet baskısı vardı. ODTÜ öğrencilerinin toplumsal muhalefetinin ve iradesinin önüne geçemeyen Süleyman Demirel ve hükümeti, ODTÜ yönetimini ele geçirme çabasına girdi. O dönemde mütevelli heyet ve bu heyetin atadığı rektör tarafından yönetilen ODTÜ’de ilk ele geçirme operasyonu, mütevelli heyet başkanlığına Aydınlar Ocağı kökenli Ahmet Sonel’in MC hükümeti tarafından 1976 yazında atanması ile yapıldı. Aynı yılın sonunda rektör Ilgaz Alyanak görevinden alındı. Şubat 1977 de ise yine Aydınlar Ocağı kökenli olan gerici faşist Hasan Tan rektör olarak atandı.
Hasan Tan’ın rektörlüğüne tüm ODTÜ camiası direniş  gösterdi. Öğrenciler boykota gitti, öğretim üyeleri, dekanlar ve rektör yardımcıları topluca istifa etti. Rektör Hasan Tan ise üniversiteyi kapatarak ODTÜ’de faşist işgal dönemini başlattı. Yüzlerce MHP militanı, işçi adı altında ODTÜ’ye dolduruldu ve hem gerçek ODTÜ emekçilerine, hem de öğrenci ve öğretim üyelerine yoğun baskılar başladı. Bazı öğretim üyelerinin evleri bombalandı, okula girmek isteyen öğrenciler saldırıya uğradı. Bu saldırıların birinde  öğrenci temsilcisi Ertuğrul Karakaya, okulun giriş kapısında jandarma tarafından katledildi. ODTÜ öğrencileri, faşist işgale karşı mücadelelerini tüm Türkiye’ye taşıdılar ve yoğun bir direniş gösterdiler. Ankara’da 3 MHP’li ODTÜ çalışanının öldürülmesi üzerine de rektör Hasan Tan istifa etmek zorunda kaldı ve daha sonra ABD’ye kaçtı. Mütevelli heyet başkanının da istifasından sonra ODTÜ tekrar açıldı ama, yeni öğretim yılında da ODTÜ’de saldırılar bitmedi. Üniversitede işe sokulmuş olan MHP’li militanlar 2 Aralık 1977 günü, rektörlük binasından öğrencilere silah ve bombalarla saldırdılar. Bu olayda İbrahim Baloğlu isimli öğrenci can verdi, 52 öğrenci yaralandı. Yaşanan bu katliam sonrasında  MHP’li militanlar üniversiteden tamamen uzaklaştırıldı ve ODTÜ temizlendi.
Önünde anma etkinliğinin yapıldığı “2 Aralık” anıtı; öğrencilerin, öğrenci ailelerinin,  öğretim üyelerinin ve ODTÜ emekçilerinin kazanımıyla sonuçlanan 9 aylık ODTÜ direnişinin simgesi olan 9 demir direkten oluşuyor ve öğrencilerin bombalı saldırıya uğradığı, İbrahim’in can verdiği noktada bulunuyor.
Anma etkinliğinde konuşan o dönemin öğretim üyeleri ve öğrenci temsilcileri, yaşanan baskıları ve verilen ortak mücadeleyi anlatarak  geçmişi tekrar sahiplendiler. Etkinliğe katılan genç ODTÜ öğrencileri ile şu anda görev yapan öğretim üyeleri ise ODTÜ’de olmasa bile, diğer üniversitelerde faşistlerin polis destekli saldırılarının devam ettiğini, bildik sistemin işlediğini belirttiler. AKP’nin üniversiteleri ticarileştirme çabasını eleştiren genç öğrenci dostumuz; sermaye patronlarının, örneğin Ali Ağaoğlu’nun AKP’nin tezgâhladığı yeni üniversite yasası ile rektör olarak atanabileceğini, ama atanan o rektörü ODTÜ’ye sokmayacaklarını söyledi, yüreğimiz ferahladı, gençlerle gurur duyduk...
Rektör kovalamayı bu ülkede sadece ODTÜ’lüler becermiştir. Anlaşılıyor ki, kovulacaksa yine ODTÜ’den kovulacak..
Patronlara duyurulur, bizden söylemesi...

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...