22 Ekim 2012 13:21

Sahte mühendisler artacak

Sahte mühendisler artacak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP hükümeti,TMMOB ve bağlı meslek odalarının etkisizleştirmek adına halkın mal ve can güvenliğini tehlikeye düşürecek adımlar atmaya devam ediyor.
Mühendis ve mimar odaları,yapı üretim sürecinde kamu adına denetim yaparlar. Binaların projeleri, ilgili meslek odaları tarafından kontrol edilir ve vize uygulamasına tâbi tutulur. Projenin standartlara ve teknik usullere uygunluğu, meslek odasınca denetlenir. Projeleri hazırlayan mühendis ve mimarların sicilleri de üye oldukları odalar tarafından tutulur ve takip edilir. Bu kişiler gerçek midir, meslekten men cezaları var mıdır, imzaya yetkili midir, bunların tümünün kaydı o meslek odasında bulunur. Meslek odalarının projesini onayladığı yapı için belediye ruhsat verir ve inşaat ancak o zaman başlayabilir.
Bu uygulama normal seyrinde devam ederken AKP hükümeti, çıkardığı bir yönetmelikle meslek odalarını yapı denetimi dışına itti. Birçok belediye, inşaat ruhsatı vermek için, odanın onayını artık aramıyor, önüne getirilen her projeye ruhsat veriyor. AKP’li belediyeler meslek odalarından zaten şikayetçiydi, yönetmeliği hemen uygulamaya koydular. İşin ilginç yanı, CHP’li belediyeler de bu yönetmeliğe dört elle sarıldılar, şimdi onların da çoğu meslek odalarından proje vizesi istemiyor. Ortalıkta AKP’ye verip veriştiren aslan sosyal demokratlar, müteahhitlerin de baskısıyla, AKP’nin bu korkunç uygulamasını çabucak sahiplendiler.
Birçok meslekte olduğu gibi,mühendisler arasında da sahteciler vardır. Diğer meslek kuruluşları gibi TMMOB ve bağlı odaları da, sahte diploma veya sahte denklik belgesi ile mühendislerin arasına karışmış birçok kişiyi tespit edip ilgili kurumlara suç duyurusunda bulunurlar.
Bundan böyle, binaların projeleri meslek odaları tarafından denetlenemeyeceği için, o projeleri kimin hazırladığı belli olmayacak, sahte mühendisler giderek artacak, gerçek mühendisler ise biraz daha işsizlik batağına sürüklenecek.Kamusal denetime son verilmesi ile artık güvenli binalarda oturamayacağız, çünkü kuralsız yapılaşmanın önü açılmıştır.
AKP hükümeti bununla da yetinmedi, başka bir yönetmelik değişikliğiyle, işi iyice zıvanadan çıkardı.
Kamu ihalelerinde,anahtar teknik personel istihdamı zorunludur. Her yapım işi için o işin özelliğine göre, işi alan müteahhit o listede yazılı teknik personeli inşaat bitene kadar çalıştırmakla yükümlüdür. Daha doğrusu, iki ay öncesine kadar böyle idi...
AKP, şimdi bu yükümlülüğü de kaldırdı, artık kamu inşaatlarında anahtar teknik personel bulundurulması gerekmeyecek. Bu uygulama ile yapı güvenliği iyice riske girecek, mühendisler ve mimarlar ise geçici düz işçi konumuna getirilecek. Müteahhit istediği zaman teknik personel çalıştıracak, istemediği zaman ona kimse karışamayacak. Diyelim ki çalıştırdı, o teknik personelin sahte olup olmadığını da kimse bilmeyecek..
Teknik personel bulundurmadan inşaat yapmak, hekim olmadan hastane işletmeye benziyor ama olsun; AKP öyle uygun görmüş, muhalefet de sesini çıkartmamış... Uyum içindeki iktidar ve muhalefetin eserleri ortada..
Güvencesiz mühendis, güvensiz yapı..
Uyumunuz batsın..
* * *
Okurlara bilgi: Gazetemizdeki yeni köşe yazısı programı gereği bundan böyle sizlerle Salı günleri buluşacağım...

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...