Eski Aile Bakanı milyarlarıyla ‘güvende!’
İlke Işık
[email protected]
Fatma Betül Sayan Kaya son günlerin en ünlü isimlerinden biri. 500 binden fazla kişinin mağdur olduğu, yatırdığı parasını çekemediği fon dolandırıcılığında ismi ortaya çıktı. 163 milyon lira başlangıç sermayesi ile söz konusu fonlara girdikleri ve 2,17 milyar lira alıp çıktıkları konuşuluyor.
Peki kimdir bu kişi? En son AKP Genel Başkan yardımcısıydı ve AKP Sosyal Politikalar Başkanı olarak görev yapıyordu. İki dönem milletvekilliği yapan Kaya 2017 ve 2018 dönemlerindeki görevi ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıydı.
İBB bursu ile yurtdışında eğitim gören Kaya, söz konusu bursu İBB’ye geri ödememiş olması ile de önceki dönemlerde gündeme gelmişti. Kendisi AKP’nin çok önemli kadrolarından, Erdoğan’ın danışmanlığını da içeren bir CV’si var. İlk kez 1 Kasım 2015 seçimlerinde milletvekili seçiliyor ve sürekli AKP’nin yönetim kademelerinde yer alıyor.
Şimdi bu AKP yöneticisinin, eski bakanın üstelik Aile ve Sosyal Politikalar konusunda görevler üstlenmiş bu siyasinin, yatırıma ayıracak 163 milyonu nereden bulduğu ve bu parayı 2,17 milyar lira yaparak fondan nasıl ayrıldığı konuşuluyor. Bunun makul bir açıklaması da yapılamıyor elbette.
Kaya, ismi ortaya çıktığında “görevinden affını” istedi, başka da bir açıklama yapmadı. Parayı iade ettiği de konuşuluyor ama neden hakkında bir soruşturma başlatılmadığı soruları hâlâ baki. Bu arada SPK düzenlemesi gereği etkin pişmanlıktan yararlanmak için aldığı paranın iki katını ödemesi gerektiği, ödediği paranın iki katı olup olmadığı da merak konusu.
Bu genel girişten sonra bizim dikkatimizi çeken meseleye gelelim. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapmış bir kişi, söz konusu olan skandal patladığında da AKP’de bu doğrultuda genel başkan yardımcılığı yapıyordu. Yani görevi kadınlar, çocuklar, emekliler, engelliler, sosyal yardıma ihtiyacı olan emekçilerle ile ilgili.
Görevi gereği memleketteki yoksulluğu en iyi bilenlerden biri olmalıydı kendisi. Bu doğrultuda çalışmalar yapması ve yaşananlara merhem olabilmek için çırpınması gerekirken kendisi hali hazırda devasa olan servetine devasa bir servet katmış. 2,17 milyar lira söz konusu olan, bu paranın ne anlama geldiği yazılıp çiziliyor. Biz de yapay zekaya sorduk bu parayla ne yapılabilirdi diye: “Fatma Betül Sayan Kaya ve eşinin borsa işlemlerinden elde ettiği iddia edilen 2,17 milyar lira ile Ankara’da yaklaşık 423 adet orta halli ev satın alınabiliyor.”
Ankara’da 423 ev alınabilen bu parayı bir de 2026’da kadınlara ayrılan bütçe ile karşılaştıralım. 2026 yılı bütçesinde, kadının güçlendirilmesine ayrılan kaynak sekiz kalemli bütçenin altıncı sırasında yer alıyordu. Kadınlara ayrılan bütçe 6 milyar 737 milyon 891 bin lira olarak belirlenmişti. 2025 yılı için ise aynı kalem 4 milyar 885 milyon 568 bin lira olarak görünüyor. 2,17 milyar liranın kadınlar için ayrılan Bakanlık bütçelerine oldukça yakın olduğunu görebiliyoruz. Hele de Kaya, mevzuata göre aldığı paranın iki katını öderse eski bakanı olduğu Bakanlığın kadınlara ayıracağı rakamı neredeyse tek başına karşılayabilir duruma geliyor. Böyle bir para söz konusu olan.
Peki bu paralar kimindi? Anlıyoruz ki; fonlara para yatıran insanların parası imiş. Kaya gibilere ödenen para 500 binden fazla insanın dişinden tırnağından arttırdığı para esasen. İnsanlar anlatıyorlar nasıl yatırdıklarını. Bankalar yönlendirmiş bir kısmını, “Faiz yerine burada dursun paranız” diye. Büyük bir kısmı “Ev alacaktım” diyor. Ev almak çünkü artık olanaksız gibi. Kıdem tazminatı yetmiyor, emekli ikramiyeleri bir işe yaramıyor. Ülkenin yarısından fazlası asgari ücretle geçiniyor ve günlük çözümleri böyle bulmaya çalışıyor. İktidarın, işçi ve emekçiler için yarattığı ekonomik çöküşün sonuçları yaşanan.
Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının yüzbinlerce insanın parasını alarak servetine servet kattığını görüyoruz. Skandal ortaya çıkmasaydı bu biçimde görevini sürdürecekti, büyük bir servet sahibi olarak yoksullara ilişkin “politikalar” üretmeye devam edecekti.
Kadınlar yoksulluk, geleceksizlik ve şiddet sarmalında yaşam mücadelesi verirken, Bakanlığın kadınlara ayırdığı bütçe kadar parası olan eski Bakan var karşımızda. Olay bu kadar çarpıcı.
Ailem güvende diye operasyon yapanlar, sadece Kaya ve onun gibilerin ailelerinin güvende olmasını sağlamaya çalışıyor açıkça gördük ki. Şimdi bu azınlık dışında hiç kimsenin güvende olmadığı ayan beyan ortaya çıkmış durumda.
İstifa bile etmeyen, ancak görevlerinden affını isteyenlerden biri olan Fatma Betül Sayan Kaya bu eylemi ile mevzuyu kapatamadı, bu kadar basit değil gerçekten. Neredeyse ülkedeki kadınlara ayrılan toplam bütçe kadar kişisel serveti olanlar bu ülkeyi yönetiyor ve mızrağı bu kez çuvala sokmakta cidden zorlanıyorlar.
Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et