11 Aralık 2014 13:08

Van'da kadın cinayetleri protesto edildi

İpekyolu Belediyesi Kadın Kurulu, son zamanlarda Van'da meydana gelen kadın katliamlarına dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) bileşenleri, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, İpekyolu Belediye Eş Başkanları Aygül Bidav, Veysel Keser ve çok sayıda kadın katıldı.

Paylaş

Açıklamada, “ Kadın katliamlarına sessiz kalma”, “ Kadın, Yaşam, Özgürlük”, “Erkek öldürüyor devlet koruyor”, “Biz kadınız kimsenin namusu değiliz”, “Kadına şiddet insanlık ayıbıdır”, “Namusumuz özgürlüğümüzdür”, “ Bedenime dokunma” dövizlerinin taşındı. İpekyolu Belediye Eş Başkan yardımcısı Nermin Unat'ın okuduğu açıklamada son günlerde artan kadın cinayetlerinin sorumlusunun AKP olduğuna dikkat çekildi.

Unat, Kadın Kurulu olarak son günlerde Türkiye'nin birçok yerinde ve Van'da gerçekleşen kadın katliamlarının son bulması amacı ile toplandıklarını ifade ederek, Türkiye’de Kadınların yüzde kırkı  en yakınları tarafından şiddete uğradığını  ve her gün 1 ile 3 kadının  eşi , eski eşi, boşanmak istediği eşi, sevgilisi, babası veya erkek kardeşi tarafından öldürüldüğüne dikkat çekti. AKP'nin, kadına şiddeti önlemeye yönelik etkin ve uygulanabilir politikalar üretemediğine ve kadını hedef gösteren açıklamalar yaptığına dikkat çeken Unat, 2014 yılının ilk 11 ayında Türkiye'de öldürülen kadın sayısı 270'e ulaştığını söyledi.  Unat,  “2014 Kasım ayında 15 Kadın öldürüldü. Kadınların yüzde otuz üçü boşanmak veya ayrılmak istediği erkekler tarafından öldürüldü. Buna bağlı olarak kadınların yüzde kırk yedisi eşleri tarafından öldürüldü. Tüm bunların dışında evde, işte, sokakta şiddet gören, adli birimlere başvurmayan veya başvurmayacak durumda olan kadın sayısı ise belirsizdir” dedi.

‘İKTİDARIN ŞİDDETİ ORTADAN KALDIRACAĞINA İNANMIYORUZ’

“Kadının yeri evidir diyen, en az üç çocuk yapın diye ısrar eden, kürtajı hak olmaktan çıkaran, sezaryene karşı olan, kadının kahkahasına tahammül edemeyen, hamile kadına sokağa çıkmaması yönünde baskı kuran ve liselerde evliliği teşvik eden iktidarın, kadına yönelik şiddeti ortadan kaldıracağına inanmak gerçek dışıdır”  ifadeleri ile iktidarın kadına yönelik yaklaşımına dikkat çeken Unat,  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birinci Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde yaptığı açıklamasında 'Kadın ile Erkek fıtratı gereği eşit olamaz' demesinin ardından iki kadının daha vahşice katledildiğini söyledi.

‘CİNAYETLERİN SORUMLUSU AKP’DİR’

Artan kadın cinayetlerinin sorumlusu AKP hükümeti ve AKP hükümetinin kadını yok sayan söylem ve politikaları olduğunu ifade eden Unat, “ Kadın katliamları, yargı erkinin katillere uyguladığı ceza indirimleriyle devlet tarafından adeta teşvik edilir durumdadır. Bizler, kadını toplumsal yaşamın dışına iten tüm bu düşünce sistemini ve politikalarını reddediyoruz” şeklinde konuştu. (Van/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Mühendisliğin köle hali: Stajyerlik!

SONRAKİ HABER

Şuursuz Şura

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa