14 Kasım 2014 05:09

Şişecam’da grev intikamı

Lüleburgaz Trakya Cam’da 20 Haziran’da başlayan ve 8 gün süren grev sırasında kendi işleri olmayan yükleme işini yapmadıkları için 9 çalışanın işine son verildi.

Paylaş

Aytekin BULUT
Kırklareli

Lüleburgaz Trakya Cam’da 20 Haziran’da başlayan ve 8 gün süren grev sırasında kendi işleri olmayan yükleme işini yapmadıkları için 9 çalışanın işine son verildi.

Şişecam’da, toplusözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine 5 bin 800 işçi 20 Haziran 2014’de grev başlatmıştı. Büyük bir coşkuyla süren grev 8. gününde, Bakanlar Kurulu kararı ile ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle 60 gün ertelenmişti. Grev süresince işveren, grevi kırmak, cam işçilerini bölmek ve yıldırmak için her yola başvurdu. Grevi kırmanın yollarından biri de, içerden mal çıkarmaktı. İşveren depodan mal yükleme işini, “beyaz yakalılar” diye tanımlanan çalışanlara yaptırmak istedi. Ancak çalışanlar bu işi reddetti.
Grevden 5 ay sonra ise işveren, Lüleburgaz Trakya Cam’da çalışan 20 çalışan hakkında, disiplin soruşturması açtı. Bu soruşturma sonunda 9 çalışanın işine son verildi. 11 çalışana da, ağırlaştırılmış ihtar cezası verildi.

FABRİKA ÖNÜNE AİLECE GELDİLER

İşten atılan 9 kişiden 6’sı bu sabah, fabrika önünde basın açıklaması yaptı. Çocuklarını ve eşlerini de getiren memurlar, asıl hukuksuzluğu kendilerinin değil, cam işvereninin yaptığını, bu haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı sonuna kadar direneceklerini bildirdiler. İşten atılanlardan biri olan Tolga Gökay Kırım, “Yasalar bizden yana değil. Adaletli bir düzen içinde çalışmıyoruz. Her şeye rağmen biz her türlü mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü biz haklıyız. Bizden, asli işimiz olmayan bir iş yapmamızı istediler. İşçi arkadaşlarımızın işini bize yaptırmak istediler” dedi.

İşverenin istediği işin işçi sağlığı ve iş güvenliğine uygun olmadığı için yasal olmadığını dile getiren Kırım, “Biz yasalara uygun iş yaptık, burada yasa dışı olan biz değil cam işverenidir. Ben, buradaki lojmanlarda oturuyorum, çocuklarım burada okuyor... Bundan sonra ne yaparım, nasıl yaparım, lojmanı boşaltmamı istediler, ne yapacağız şaşırdık” dedi.

‘HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ’

Trakya Cam Fabrikası İşyeri Baştemsilcisi Turgut Öz de çalışanlara destek verdi. Arkadaşlarına yapılan bu uygulamanın ne yasalara ne de insanlığa sığdığını belirten Öz, “Sendikamız Kristal-İş’in durumdan haberi var. Biz sendika olarak ve işçiler olarak, arkadaşlarımızın yanında olacağız. Arkadaşlarımız, bizim onurumuzdur. Sendikasız olmalarına rağmen, bize göre daha güvencesiz olmalarına rağmen, amirlerin verdiği grev kırıcılığı görevini reddetmişlerdir. Bu onurlu bir davranıştır. İçeride çalışan işçi arkadaşların gözü kulağı burada. Sendikamızın alacağı her türlü destek kararını uygulayacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Selçuk Belediyesi'nde yolsuzluk operasyonu

SONRAKİ HABER

Marmaris'i yarım saatlik yağış felç etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...