06 Eylül 2014 11:02

CHP Kurultayı'nda yeni PM üyeleri belli oldu

Genel Başkanlık seçiminin yapılmasının ardından Parti Meclisi (PM) seçimleriyle hareketlenen CHP Kurultayında PM’ye 600’ü aşkın aday başvurdu. 60 üyenin bulunduğu PM’de 52 kişi adaylar arasından seçilirken, 8 kişi de genel başkan tarafından önerilecek.

CHP Kurultayı\'nda yeni PM üyeleri belli oldu
Paylaş

Birkan BULUT
Elif Ekin SALTIK
Ankara

Genel Başkanlık seçiminin yapılmasının ardından Parti Meclisi (PM) seçimleriyle hareketlenen CHP Kurultayında PM’ye 600’ü aşkın aday başvurdu. 60 üyenin bulunduğu PM’de 52 kişi adaylar arasından seçilirken, 8 kişi de genel başkan tarafından önerilecek.

Resmi olmayan sonuçlara göre CHP PM'de yer alan 52 isim ve aldıkları oy sayısı şu şekilde oldu:

İhsan Özkes 665, Şafak Pavey 642, Veli Ağbaba 619, Tuncay Özkan 605, Durdu Özbolat 588, Tekin Bingöl 583, Haluk Koç 564, Volkan Canalioğlu 555, Kadir Gökmen Öğüt 551, İlhan Cihaner 518, Ercan Karakaş 502, Onursal Adıgüzel 497, İdris Yıldız 489, Levent Gök 488, Özgür Özel 482, Mehmet Ali Susam 475, Candan Yüceer 473, Faik Öztrak 458, Bülent Tezcan 457, Şenal Sarıhan 450, Aytun Çıray 449, Fikri Sağlar 448, Gülseren Onanç 445, Zeynep Altıok 444, Zekeriya Temizel 440, Elif Uzunşimşek 439, Gül Çiftçi 429, Sena Kaleli 422, Serpil Öztürk 422, Engin Özkoç 417, Enis Berberoğlu 408, Gürkut Acar 407, Halit Toraman 406, Nihat Matkap 401, Yakup Akkaya 401, Sezgin Tanrıkulu 400, Ahmet Ertuğrul 394, Gürsel Tekin 388, Cemal Canpolat 382, Ümran Köksüz 382, Ekrem Kerem Oktay 379, Didem Gültekin 377, Alaattin Yüksel 374, Ezgi Akar 363, Bülent Kuşoğlu 361, Rana Bozkurt 354, Aykut Erdoğdu 350, Hüseyin Yaşar 348, Fevzi Gümüş 347, Yasemin Öney Cankurtaran 346, İrfan Önal 343, Ali Özcan 334.

Kesin sonuçların Çankaya İlçe Seçim Kurulu tarafından pazartesi günü açıklanacağı belirtildi.

BEKAROĞLU KADIN KOTASINDAN BYKP'DE

CHP'de 60 kişilik Parti Meclisi listesinin 8 kişisi, ayrıca "Bilim yönetim ve Kültür Platformu" olarak seçiliyor. BYKP seçimlerinde Genel Başkan toplam 12 aday gösteriyor. Delegeler de BYKP için gösterilen bu 12 adaydan 8'ini seçerek, Parti Meclisi'ne taşıyor.

BYKP üyelerinin aldıkları oy oranları belli oldu. Buna göre, eski Saadet Partili Mehmet Bekaroğlu, listede en çok çizik yiyen isim oldu. Ancak Bekaroğlu’nun, 12. sırada yer almasına karşın cinsiyet kotasından PM’ye girmesi bekleniyor. Bekaroğlu ile birlikte listeye iki erkeğin isim daha dahil edildi. Sencer Ayata ve Burhan Şenatalar. Bu üç erkek BYKP adayı, "yüzde 30 cinsiyet kotasından" yararlanacakları için, delegelerden ne oy alırlarsa alsınlar, kesinlikle seçilecekler.

Diğer 9 adayın tümü ise kadınlardan oluşuyor.

Bin 218 delegeden, bin 119’u oy kullanırken, bin 28 oy geçerli, 91 oy da geçersiz sayıldı. Buna göre, Gaye Usluer 876 oyla en yüksek oyu alarak birinci sıradan BYKP’de yer aldı.


PM’YE OLAN YOĞUN TALEP SÜREYİ UZATTI

Muharrem İnce beklenenin üzerinde oy aldığı için bu kadar başvuru olduğu belirtilen kurultayda, parti içi seçim yarışı PM üyeliğine odaklandı. Seçim telaşının sürdüğü saatlerde CHP’li Beşiktaş Belediyesinden işten atılan işçiler de “ekmek ve soğanlı” eylem yaptılar.  

CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayında 740 oy alan Kemal Kılıçdaroğlu, 415 oy alan Muharrem İnce’nin karşısında yeniden genel başkan seçildi. Kurultay, PM seçimleri ile devam ediyor. Sabah saat 09.30’da başlayan başvurular saat 12.00’ye kadar sürdü. 

CHP yönetimine girebilmek için 600’ü aşkın aday başvuruda bulundu. Parti Meclisinin 8 üyesini ise Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BKYP) üyeleri oluşturuyor. BKYP üyeleri Genel Başkanın önereceği 12 kişi arasından Kurultayca seçilecek.Divan Başkanı Engin Altay, başvuruların sona erdiğini anons ederken, bundan sonra tasnif işleminin gerçekleştirileceğini belirtti. Kongre merkezi sabah saatlerinden itibaren adaylık çalışmalarıyla kalabalıklaştı. Kongrenin yapıldığı salonun içi ve dışında kurulan onlarca stantta, çok sayıda broşür ve ilan dağıtıldı. Bazı adayların ise su, kalem vb. hediyeler dağıtması da dikkat çekti. Binanın birçok yeri çeşitli adayların pankartlarıyla donatıldı. Eski Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu da, CHP Parti Meclisine üyelik için başvuruda bulundu. 

ADAY SAYISI 474'E DÜŞTÜ

610 kişilik çarşaf listeden geri çekilenlerle birlikte PM üyeliği aday sayısı 474’e düştü. PM aday listesinde en çok dikkat çekenler arasında Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Ergenekon davasından yargılanan Mustafa Balbay, Tuncay Özkan gibi isimler dikkat çekti. Ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Veli Ağbaba, Haluk Koç, Bülent Tezcan, Volkan Canalioğlu, Mehmet Bekaroğlu gibi isimleri aldığı belirtildi. 

KILIÇDAROĞLU MEHMET BEKAROĞLU’YU ÖNERDİ

Parti Meclisi’nin 8 üyesini Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BKYP) üyeleri oluşturuyor. BKYP üyeleri Genel Başkanın önereceği 12 kişi arasından Kurultayca seçilecek. Kılıçdaroğlu’nun BKYP’ye önerdiği 12 isim arasında geçtiğimiz günlerde CHP’ye üye olması tartışma yaratan Saadet Partisi Eski Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu da yer aldı. 

Kılıçdaroğlu'nun listesinde şu isimler yer aldı:

Muharrem İnce'nin listesi ise aşağıdaki isimlerden oluştu:

İNCE PM’YE ADAY OLMADI

Kongre merkezi sabah saatlerinden itibaren adaylık çalışmalarıyla kalabalıklaştı. Kongre merkezinin içindeve dışında kurulan onlarca standta, çok sayıda broşür ve ilan dağıtıldı. Bazı adayların ise su, kalem vb. hediyeler dağıtması da dikkat çekti. Binanın birçok yeri çeşitli adayların pankartlarıyla donatıldı. 

Dün yapılan genel başkanlık seçiminde Muharrem İnce delegelerin üçte bir oyunu almıştı. 177 imzayla genel başkanlığa aday olan İnce’nin seçimlerde 415 oy alması dikkat çekmişti, ancak PM seçimlerinde Muharrem İnce aday olmadı. 

EN ÇOK ÇİZİĞİ BEKAROĞLU ALDI

CHP’nin 18. Olağanüstü Kurultayı’nda PM’de yer alan Bilim Yönetim Kültür Platformu (BYKP) üyelerinin aldıkları oy oranları belli oldu. Buna göre, eski Saadet Partili Mehmet Bekaroğlu, listede en çok çizik yiyen isim oldu. Ancak Bekaroğlu’nun, 12. sırada yer almasına karşın cinsiyet kotasından PM’ye girmesi bekleniyor. 

CHP’nin 18. Olağanüstü Kurultayı ATO Kongre Merkezi’nde devam ediyor. Kurultayda, Divan Başkanı Engin Altay, PM’de yer alan Bilim Yönetim Kültür Platformu (BYKP) üyelerinin aldıkları oy oranlarını açıkladı. Bin 218 delegeden, bin 119’u oy kullanırken, bin 28 oy geçerli, 91 oy da geçersiz sayıldı. Buna göre, Gaye Usluer 876 oyla en yüksek oyu alarak birinci sıradan BYKP’de yer aldı. 

SONUÇLAR PAZARTESİ NETLEŞECEK

Altay, parti tüzüğüne göre cinsiyet kotası ve gençlik kotası olduğunu anımsatırken, oy sayım işleminin devam etmesi nedeniyle kesin sonuçların Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nca Pazartesi günü açıklanacağını belirtti. 

BYKP’dan aday olanların aldıkları oylar şöyle: 

“Gaye Usluer (876), Ayşe Gülsün Bilgehan (797), Selin Sayek Böke (783), Seyhan Erdoğdu (738), Elfin Tataroğlu (695), Burhan Şenatalar (691), Ayşe Postalcı (683), Emel Yıldırım (667), Sencer Ayata (624), Ayşe Eser Danışoğlu (616), Ayşin Tektaş Keskin (547), Mehmet Bekaroğlu (507).” 

TÜZÜK DEĞİŞİKLİKLERİ YAPILDI

Kurultayda tüzükte de değişikliğe gidildi. Tüzükte yapılan değişiklikte Parti Meclisine gençlik ve kadın kotaları konuldu. Kadınlar için belirlenen yüzde 33, gençler için belirlenen yüzde 10’luk kota uygulamaları milletvekilliği ve yerel yönetimler adaylığı için doğrudan uygulanmayacak. Milletvekili aday belirlenmesinde merkez yoklaması yapılmasına karar verilen yerlerde, eğilim yoklaması gibi yöntemler kullanılabilecek. Artık CHP’de de İnternet üzerinden üyelik mümkün olacak. Partiye üye olmak isteyen kişiler, İnternet üzerinden üyelik işlemlerini gerçekleştirebilecek. Mevcut durumda ilçe başkanları tarafından yapılan üye alım işlemlerini il başkanları da yapabilecek. Yapılan önemli bir değişiklik de aidatla ilgili. Artık parti aidatını ödemeyen üyenin seçme ve seçilme hakkının elinden alınması gibi değişikliklere gidildi. 

İŞÇİLERDEN EKMEK VE SOĞANLI EYLEM 

CHP’li Beşiktaş Belediyesinde taşeron firmada çalışan ve işten atılan işçiler dün başlayan Kurultay'da olduğu gibi PM seçimleri öncesinde de eylemlerini sürdürdüler. Kurultayın yapıldığı bina girişinde önlerine “Ekmek ve Soğan” koyarak oturma eylemi yapan işçiler, yeniden seçilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün yaptığı konuşmasını hatırlattılar. Kılıçdaroğlu, “CHP iktidarında kamuda taşeron işçilik olmayacaktır, herkes sendikalı işçi olacaktır” demişti. 

Yeniden seçilen Kılıçdaroğlu’ya ‘olağanüstü’ yara

Fatih Polat: Söylem ‘sol’ ama içerikte yeni bir şey yok

Ender İmrek: CHP keskin bir viraja girdi!

ÖNCEKİ HABER

AYM, Erdoğan\'ın adaylığına itirazı reddetti

SONRAKİ HABER

İstanbul\'daki Pakistanlılar, gaspçıları protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa