13 Ağustos 2014 20:56

Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba hayatını kaybetti

Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba hayatını kaybetti.

Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba hayatını kaybetti
Paylaş

Tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde akşam saatlerinde hayatını kaybeden 88 yaşındaki Seba, bu hastanede uzun süredir tedavi görüyordu.

Seba’nın vefatının ardından Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün internet adresinden de bir mesaj yayımlandı. Taziye mesajında şu ifadelere yer verildi:
“Beşiktaşımızın tarihine damgasını vuran, hayatının tamamını siyah-beyaz olarak yaşayan, gönlünde ve aklında sadece Beşiktaş olan, her daim yol göstericimiz ve camiamızın birleştirici unsuru olan, Onursal Başkanımız Süleyman Seba'yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Beşiktaşlı duruşunun en önemli temsilcisi Süleyman Seba, bundan böyle gönüllerimizin bir parçası olarak tüm Beşiktaşlıların içinde yaşayacak... Hatıraları ise asla akıllarımızdan çıkmayacak.

Süleyman Seba'nın adı, her Beşiktaşlı için gurur duyduğu büyük bir değer olarak hem gönüllerimizin hem de tarihimizin sayfalarına altın harflerle yazıldı.

Onursal Başkanımız Süleyman Seba'nın toprağı bol, ruhu şad olsun... Tüm hakkımız kendisine helal olsun...

Süleyman Seba'ya Allah'tan rahmet, tüm Beşiktaş Camiasına, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.”

SÜLEYMAN SEBA İÇİN VODAFONE ARENA'DA TÖREN DÜZENLENECEK

Hayatını kaybeden Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba için 13 Ağustos Cuma günü Vodafone Arena'da tören düzenleneceği açıklandı.

Siyah beyazlı kulüpten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı; "Onursal Başkanımız Süleyman Seba için Cuma günü Vodafone Arena'da tören düzenlenecektir. Vefatı ile tüm camiamızı ve ülkemizi yasa boğan Onursal Başkanımız Süleyman Seba için, 15 Ağustos Cuma günü saat 11.00'da Vodafone Arena'da tören düzenlenecektir. Efsane başkanın cenazesi, Dolmabahçe Camii'nde Cuma namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Feriköy mezarlığında toprağa verilecektir. Vefatı ile tüm camiamızı ve ülkemizi yasa boğan Onursal Başkanımız Süleyman Seba için, 15 Ağustos Cuma günü saat 11.00'da Vodafone Arena'da tören düzenlenecektir. Efsane başkanın cenazesi, Dolmabahçe Camii'nde Cuma namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Feriköy mezarlığında toprağa verilecektir."

SÜLEYMAN SEBA KİMDİR?

5 Nisan 1926 yılında Düzce'ye bağlı Hendek ilçesinin Soğuksu köyünde dünyaya geldi. Annesi Nazlı, Babası Ali Rıza Bey'in oğludur. Kabataş Erkek Lisesi'nde okurken oynadığı futbol, dönemin genel kaptanı Sadri Usuoğlu ve Şeref Başkanı Hakkı Kaptan'ın (Yeten) dikkatini çeker. 1944 yılında bu ikili kendisini Beşiktaş'a getirir. 1954 yılına kadar Siyah-Beyazlı renkler altında kulübe futbolcu olarak hizmet verir. Bu tarihten sonra sakatlanarak futbolu bırakır. O zamanki adıyla Mithatpaşa olan stadın 1947'de oynanan ilk maçında Beşiktaş'ın, İsveç'in AIK takımını 2-1 yenerken ilk golü kaydeder ve tarihe bu statta ilk golü atan futbolcu olarak geçer. 1957 yılında çok sevdiği kulübe Genel Kurul üyesi olarak katılar. 1963 yılında ise yönetim kurulunda ilk kez görev alır. 1976 yılının sonlarına doğru zamanın ağır topları olarak bilinen dostları ile "İdealist Grubu" kurarak Beşiktaş'ın başkanlığı için ilk adımı atar. Tam 8 yıl grubun başkanı olarak görev yapar ve bu arada iktidarın icraatlarını yakından takip eder.

BEŞİKTAŞ'A REFORM GETİREN İCRAATI

Süleyman Seba, 1984 yılında Elmadağ'daki Şan Sineması olarak bilinen yerde gerçekleştirilen tarihi kongrede rakibi Mehmet Üstünkaya'ya 85 oy fark yaparak Beşiktaş Kulübü başkanı seçilir. O tarihten 2000 yılı Mart ayına kadar tam 16 yıl iktidarda kalır. Başkanlık döneminde 21 kupa kazanmıştır Beşiktaş. Bunun 5'i Türkiye Lig'i olmak üzere, 4 Cumhurbaşkanlığı, 5 Türkiye Kupası, 2 Başbakanlık ve 6'sı TSYD Kupalarıdır. Akaretler kulüp binası, Fulya Stadı kamp tesisleri, Beşiktaş Plazaları, Pendik ve Çilekli tesisleri, Beşiktaş Koleji önemli yapıtları arasındadır. Ayrıca yine döneminde Beşiktaş İnönü Stadı 49 yıllığına siyah-beyazlı kulübe devredilir. Gordon Milne'nin teknik direktörlüğü döneminde üç kez üst üste gelen ve efsane takım adını alan, içinde bir de namağlup Türkiye Lig'i şampiyonluğu bulunan takımın başkanı olarak da tarihe geçer. 16 yıllık başkanlık koltuğunda otururken 12 yıl kulübe başkanlık yapan Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun da rekorunu kırar.

BEŞİKTAŞLILAR, SEBA'NIN HAYATINI KAYBETTİĞİ HASTANEYE AKIN ETTİ

Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba'nın vefat haberini alan Beşiktaşlılar, efsane başkanın hayatını kaybettiği Amerikan Hastanesi'ne akın etti.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, eski başkan Serdar Bilgili, eski asbaşkanlardan Murat Aksu, Beşiktaşlı Futbolcular Derneği eski başkanı Haluk Özgerçek, Kabataşlılar Derneği Başkanı Anıl Cansızoğlu, eski kalecilerden Mete Bozkurt, eski yöneticilerden İsmail Ünal, Metin Keçeli, Nükhet Kalkavan, Beşiktaşlı sporcular, genel kurul üyeleri ve çok sayıda taraftar, Amerikan Hastanesi'ne geldi.

FİKRET ORMAN: ÇOK ÖNEMLİ BİR İNSANDI

Gazetecilere hastanede önünde açıklama yapan Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, "Beşiktaş camiası ve tüm spor ailesinin başı sağ olsun Süleyman Ağabey hem Beşiktaş, hem de Türk sporu için çok önemli bir insan. Epey süredir hastanedeydi. Hem Beşiktaşlılara hem de Türk sporuna, Türk milletine bayağı önemli hizmetlerde bulunmuş; kişiliğiyle herkesin üzerinde etki bırakmış çok önemli bir insandı. Allah rahmet eylesin. Cenazesi büyük ihtimalle Cuma günü öğlen namazından sonra kalkacak" diye konuştu.

SERDAR BİLGİLİ: ÖZELLİKLE BUGÜNLERDE VE BUNDAN SONRA ÇOK ARAYACAĞIZ KENDİSİNİ

Beşiktaş Kulübü'nün eski başkanı Serdar Bilgili, "Süleyman abi bizim için çok özel ama benim için özellikle çok farklı yeri vardı. Ben onun elinde büyüdüm. Beşiktaş'a beni o aldı. Bende çok hakkı var. Çok emeği var. Hakkını helal etsin, Allah rahmet etsin. Camiamızın başı sağ olsun. Futbol camiasına Süleyman abi gibi bir insanın geleceğini düşünmüyorum. Özellikle bugünlerde ve bundan sonra çok arayacağız kendisini" diye konuştu.

Beşiktaş'ın eski yöneticilerinden Metin Keçeli, "Yalnız Beşiktaş kulübü değil Türk sporu bir dönemi kapattı. Süleyman Ağabey'le 40 yıla yapkın süre Beşiktaş için uğraş içinde olduk. Öğretmendi çok insan yetiştirdi, örnek oldu yol gösterdi. Ağabey kardeş ilişkisinde ağabeyimi kaybettim. Günler içinde bu acıyı çok ağır hissedeceğiz" şeklinde konuştu.

Eski yöneticilerden Murat Aksu, "Tüm camiamızın başı sağ olsun. Spor camiasının ender yetiştirdiği beyefendi, centilmen, nezaket örneği bir insandı. Tüm sevenlerine başsağlığı diliyor, sabırlar diliyorum. Mekanı cennet olsun" dedi.

Beşiktaş'ın eski oyuncularından Gökhan Keskin ise "Şu andan sonra Türk futbolu için, insanlık için kayıp. Beşiktaş kahramanını kaybetti. Biz öksüz kaldık, babamızı kaybettik" şeklinde konuştu.

BEŞİKTAŞ'IN ESKİ TEKNİK DİREKTÖRÜ GORDON MILNE: "TÜRKİYE, FANTASTİK BİR İNSANINI KAYBETTİ. ACIM ÇOK BÜYÜK"

Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba'nın vefatı, yurt içi olduğu kadar yurt dışında da büyük yankı uyandırdı.

Seba'nın başkanlığı döneminde 6.5 yıl çalışan ve müzesine 3 şampiyonluk kupası taşıyan, 4. kupayı da kıl payı kaybeden İngiliz teknik adam Gordon Milne, vefat haberini dönemin yöneticisi Erhan Solu'dan öğrendi. 1987-88 yılından itibaren 6.5 yıl boyunca Beşiktaş'la çalışıp tarihe geçen İngiliz çalıştırıcı, Seba'nın vefatını duyunca, "Türkiye, fantastik bir insanını kaybetti. Acım çok büyük" ifadesini kullandı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN, SEBA İÇİN TAZİYE MESAJI YAYIMLADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba'nın vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımladı.

Erdoğan, mesajında Seba'nın Türk sporuna çok önemli hizmetlerde bulunduğunu kaydederek, ailesine, spor camiasını ve tüm sevenlerine başsağlığında bulundu. Başbakan Erdoğan'ın mesajı şöyle:

'Beşiktaş Jimnastik Kulübü Eski Başkanlarından Süleyman Seba'nın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim.

Efsane Başkan Süleyman Seba, sadece Beşiktaşlıların değil tüm Türkiye'nin sevgisini ve saygısını kazanmış, Türk futboluna çok değerli hizmetlerde bulunmuş önemli bir spor adamıdır. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün Onursal Başkanı Süleyman Seba'ya Allah'tan rahmet diliyor, Beşiktaş ailesine, spor camiamıza ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.'

CUHMURBAŞKANI GÜL'DEN SEBA İÇİN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün akşam saatlerinde hayatını kaybeden Beşiktaş Onursal Bakanı Süleyman Seba'nın vefatı nedeniyle bir taziye mesajı yayımladı. Gül, Seba’nın vefatını vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirterek, Seba'nın spor camiasında sembol bir isim olduğunu dile getirdi. Süleyman Seba'nın her zaman saygıyla anılacağını kaydeden Gül'ün mesajı şöyle; "Süleyman Seba; beyefendi duruşu, yapıcı ve müspet yaklaşımı, etik değerlere verdiği önem, insana ve rakiplerine duyduğu saygı, onlarla kurduğu sıcak ilişkilerle tüm spor camiasında sembol olmuş, taraflı tarafsız herkesin sevgisini kazanmış örnek bir kişilikti. Bütün hayatını Beşiktaş’a ve Türk sporuna adayan Süleyman Seba, sadece kendi kulübüne hizmet etmemiş, Türk sporuna da çok değerli katkılarda bulunmuştur. Eylemleri ve söylemleriyle sporun bir dostuk ve kardeşlik olduğunu ortaya koyan Süleyman Seba, her zaman saygıyla hatırlanacaktır. Kendisine Allah’tan rahmet diliyor, Beşiktaş Kulübü’ne ve tüm spor camiasına taziyelerimi iletiyorum."

SÜLEYMAN DEMİREL'DEN SEBA İÇİN TAZİYE

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman'ı telefonla arayarak, siyah beyazlı kulübün onursal başkanı Süleyman Seba'nın vefatı nedeniyle kendisine, şahsında Beşiktaş camiasına ve tüm sevenlerine başsağlığında bulundu.

Demirel'in, üzüntülerini ifade ederek, Allah'tan rahmet dilediği ifade edildi.

FENERBAHÇE'DEN SEBA İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Fenerbahçe Kulübü, Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba'nın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı.

Sarı lacivertli kulübün resmi internet sitesinde yer alan mesajda şu ifadeler kullanıldı:

"Beşiktaş Kulübü'nün Onursal Başkanı ve Türk sporunun büyüğü Sayın Süleyman Seba'nın vefatını derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Türk futboluna kazandırdığı değerlerle daima hatırlanacak ve hiçbir zaman unutulmayacak Sayın Süleyman Seba'ya Allah'tan rahmet, ailesine, Beşiktaş Spor Kulübü'ne, Türk spor camiasına ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz."

FUTBOL FEDERASYONU'NDAN SEBA İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba'nın hayatını kaybetmesinin ardından başsağlığı mesajı yayınladı.

Futbol Federasyonu'nun resmi internet sitesinde yer alan başsağlığı mesajında şu ifadeler kullanıldı:

"Türk futbolunun duayen isimlerinden, Beşiktaş'ın onursal başkanı, eski milli futbolcu Süleyman Seba'nın 88 yaşında vefat ettiğini büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gören Türk futbolunun unutulmaz ismi, Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Solunum yollarındaki enfeksiyon sebebiyle Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) tedavi altına alınan, daha sonra tespit edilen kalın bağırsak kitlesi sebebiyle operasyon geçiren Seba, bir süredir tedavi görüyordu. Süleyman Seba'ya Allah'tan rahmet, ailesine, Beşiktaş camiasına ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz."

GALATASARAY KULÜBÜ'NDEN SEBA İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Galatasaray Kulübü, Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba'nın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı.

Sarı kırmızılı kulübün resmi internet sitesinde yer alan mesajda şu ifadeler kullanıldı:

"Türk sporunun ve Beşiktaş'ın unutulmaz başkanlarından, Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba'nın yaşamını yitirdiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Ülkemiz, sportmenlik ve centilmenlik dendiğinde akla gelen ilk isimlerden birini, çok değerli bir spor adamını kaybetmiştir. Süleyman Seba ismi, centilmen duruşu ve Türk sporuna yaptığı katkılar ile sonsuzluğa kazınacak, her daim hatırlanacaktır. Süleyman Seba'ya Allah'tan rahmet, başta Beşiktaş Kulübü olmak üzere tüm Türk spor camiası ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz."

ÖNCEKİ HABER

Dersim’de HES’e onay verilmesine yönelik tepkiler büyüyor

SONRAKİ HABER

İş cinayetlerinde 2 işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...