Flört yasak taciz serbest
Tuba GÜNGÖR
İstanbul
Kamuoyunda “5. yargı paketi” olarak bilinen, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. AKP Hükümetinin ‘Tacizcilere ağır ceza getirileceği’ iddiasıyla hazırladığı ve yasalaştırdığı tasarı, ne çocukların, ne de kadınların mağduriyetini gidermiyor. Tasarıyı gazetemize değerlendiren Avukat Deniz Bayram tacizin “Fiilin ani bir hareketle işlenmesi” olarak yapılmasına ceza indirimi getirilmesinin tacizleri daha da artıracağına dikkat çekti.
Bayram, tasarının, kız ve erkek çocukların birbiriyle olan cinsel eylemlerinin “suç” olarak tanımlandığını belirterek akranlar arasındaki rızaya dayalı cinsel eylemin suç sayılmasına tepki gösterdi.
TACİZ ‘ANİ’ İSE CEZA İNDİRİLİYOR
Kamuoyunda ‘5. yargı paketi’ olarak bilinen tasarıda, akranlar arasında rızaya dayalı olarak gerçekleşen cinsel eylemler cinsel şiddet davranışı olarak değerlendirilmeye devam ediliyor. Yakın yaşlardaki çocukların flört veya merak nedeniyle ve gelişimlerinin doğal bir parçası olarak gerçekleştirdikleri eylemler, ağır cezalar ile karşılaşacak.
Ayrıca taciz ani ise ceza iniyor. Tasarıda yer alan “Fiilin ani bir hareketle işlenmesi” ifadesinin ne anlatmak istediği anlaşılamamakla beraber, ‘sarkıntılık’ gibi ani hareket içeren eylemleri hafifletici bir unsur olarak ele alıyor. Buna göre cinsel saldırının bütününe ve çocuk istismarına da taşımış; hangi hareketin ani olacağı konusu ise belirsiz bırakılmış oluyor. Tasarıda, önemli ve dikkat çeken bir diğer konu ise, 15 yaşındaki bir çocuk ile 30 yaşındaki bir yetişkinin cinsel ilişkisinin çocuk şikayetçi olmadıkça soruşturulmayacak ve kovuşturulmayacak olması. Hukukçular bunun bu çocukların korunması bakımından kabul edilemez bir boşluk olduğuna dikkat çekiyor.
ÖZENLİ VE BÜTÜNLÜKLÜ ELE ALINMALI
Tasarıyı değerlendiren Avukat Deniz Bayram bazı suçlar ağırlaştırılırken bazı suçların hafifleştirildiğini belirtti. Temel itirazlarının TCK’nin cinsel saldırı suçlarını ‘torba yasa’da ele alması olduğunu vurgulayan Bayram, konunun daha özenli ve bütünlüklü ele alınması gerektiğini söyledi.
CİNSEL İSTİSMAR KATEGORİLEŞTİRİLEMEZ
Önceden yürütülen ceza kanununda konunun cinsel taciz ve fiziksel tecavüz olarak iki şekilde ele alındığını söyleyen Bayram şunlara dikkat çekti: “Şimdi 5. yargı paketiyle buna yeni bir şey eklendi. Fiziksel temas olmadan ve fiziksel temas olan diye ayrılıyorken, fiziksel temas yani tecavüz iki kategoriye ayrıldı. Buna göre ‘ani hareketler’ ve ‘ısrarlı sırnaşıklık’ diye ayrılmış oldu. ‘Ani hareketler’ suçu uygulayanın bir defa dokunarak bunu uygulaması olarak ele alınırken, ‘ısrarlı, sırnaşıklık’ ise dokunma halinin devamlı hale getirilmesi olarak ele alınıyor.” Cinsel istismarın böyle kategoriye ayrılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını söyleyen Bayram, her davanın kendi öznel koşullarının olduğuna dikkat çekti. “Her bir cinsel davranış bu şekilde yasa koyarak kategorileştirilemez. Ayrı ayrı ele almak lazım” diyen Bayram, “Bir diğer noktada akranlar arası cinsel eylem” dedi. Daha önce akranlar arası cinsel eylemin kişinin şikayeti olduğu koşulda ceza yaptırımına gidildiğini söyleyen Bayram, şimdiki düzenlemeyle şikayet unsurunun daha belirsiz hale getirildiğini kaydetti. Bununla akranlar arası rızaya dayalı ya da rızası olmayan şekilde de olsa itiraz edilebileceğini belirtti. Bununla flört eden 15 yaşındaki bir çocukla yetişkin bir bireyin ilişkisinin ‘suç’ olmasının önünün açıldığını söyleyen Bayram, akranlar arası flörtün suç sayılmasına ise tepki gösterdi. Bayram, ancak akranlar arası rıza olsa da istismar faktörü olup olmadığına bakmak gerektiğine de dikkat çekti.
TACİZLERİN DAHA DA ÖNÜNÜ AÇACAK
Her davanın kendi öznel koşulları olduğunu ve buna göre değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bayram, var olan yasaların hali hazırda uygulanmadığını belirtti. Bayram ‘ani hareketler’ diye bir kategorileşmenin de failleri daha da teşvik edeceğini söyledi. Bayram, bunun üzerine tacizlerin daha da artabileceğine dikkat çekti.
ÖZELLEŞTİRMEYE ‘İVEDİ YARGILAMA’
Kamuoyunda “5. yargı paketi” olarak bilinen, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre AKP Hükümeti, yargı paketi ile özellikle özelleştirme konusunda elini kolaylaştırırken “ivedi yargılama usulü”nü de getirmeyi ihmal etmemiş oldu. Bu Kanun’a göre ‘İvedi yargılama usulü’; ihaleden yasaklama kararları hariç ihale işlemleri, acele kamulaştırma işlemleri, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararları, Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca yapılan satış, tahsis ve kiralama işlemleri, Çevre Kanunu uyarınca, idari yaptırım kararları hariç çevresel etki değerlendirmesi sonucu alınan kararlar, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde alınan Bakanlar Kurulu kararlarından doğan uyuşmazlıklar hakkında uygulanacak. İvedi yargılama usulünde, dava açma süresi 30 güne indiriliyor, 7 gün içinde ilk inceleme yapılarak, dava dilekçeleri ile tebliğe çıkarılması öngörülüyor. Tasarıda savunma süresi dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 15 gün olup, bu sürenin bir defaya mahsus olmak üzere en fazla 15 gün uzatılabilmesi düzenleniyor.
“Davaların, dosyanın tekemmülünden itibaren en geç bir ay içinde karara bağlanacağı” hükmünün de yer aldığı tasarıda, “Ara kararı verilmesi, keşif, bilirkişi incelemesi ya da duruşma yapılması gibi işlemler ivedilikle sonuçlandırılır” deniliyor.
Evrensel'i Takip Et