20 Nisan 2014 16:11

Demokrasi Pusuladan İbaret Değil

Demokrasi oy pusulalarından ibaret değil, sadece oy kullanarak demokrasinin gerçekleşebileceğine inanmıyor. Ona göre üniversitelerde özgür düşünce ortamının sağlanması ve insanların taleplerinin, seçilenler tarafından karşılık bulmasıyla gerçek demokrasi mümkün olabilir

Demokrasi  Pusuladan  İbaret Değil
Paylaş

Başak ÖZER
Trakya Üniversitesi
Edirne


Gezi direnişinden 17 Aralık operasyonlarına, Newroz’dan seçime, seçim sonrası yaşanan tüm olaylara kadar gündem o kadar değişti ki. Birçoğumuz bu sene ilk kez oy kullandı, neye göre verdik oylarımızı, neyi referans aldık? Bir sonraki seçime kadar bitti mi sahi işimiz? Peki sadece seçimden seçime demokrasi mümkün mü? Sahi Demokrasi neydi? Trakya Üniversitesi öğrencileri olarak bir araya gelip hem seçimi değerlendirelim hem de nelerin değiştiğine ve gelecekte bizleri nelerin beklediğine dair sohbet edelim dedik.

İKİNCİ KEZ OY KULLANDIM

Zafer Elçi Trakya Üniversitesi Tarih bölümü öğrencisi. İstanbul’da yaşıyor ve orada oy kullanmış. İkinci kez oy kullanıyor Zafer. Oy kullanırken referans aldığı, kimliğini en iyi temsil ettiğini düşündüğü partiye oy vermiş.
Demokrasi oy pusulalarından ibaret değil, sadece oy kullanarak demokrasinin gerçekleşebileceğine inanmıyor. Ona göre üniversitelerde özgür düşünce ortamının sağlanması ve insanların taleplerinin, seçilenler tarafından karşılık bulmasıyla gerçek demokrasi mümkün olabilir.
Güzel günler için umudunu yitirmiş değil. Yaşadığımız son olaylar ve geldiğimiz süreç onun umudunu Newroz ateşi gibi alevlendirmiş. Bu anlamda esas olanın gençlerin mücadelesi olduğunu hatırlatıyor.

SORUŞTURMA SINIR TANIMIYOR

Çalışma Ekonomisi 2. sınıf öğrencisi Hasan Can Tüfekçi Gezi direnişi ve sonrasında yaşananların üniversiteyi çok fazla etkilediğinden bahsediyor. Üniversitelerde baskının arttığını ve öğrencilere yönelik yıldırma politikalarının uygulanmaya başlandığını söylüyor. Sene başından bu yana soruşturma açılan öğrencilerin sayısı 200’e yaklaşmış. Uzaklaştırma alıp eğitimi aksayan öğrenciler bu sayının yarısını oluşturuyor. Seçimlerden önce Recep Tayyip Erdoğan’ın Edirne’ye gelişini protesto eden öğrenciler çıkan olaylarda yaralanmış. Pasif bir eylem olmasına ve okul dışında gerçekleşmesine karşın öğrencilere okul tarafından soruşturma açıldı.
Berkin Elvan’ın ölümünden sonra gençlerin ağırlıkta olduğu bir eylem gerçekleşmiş. Bu süreçten sonra yapılan seçim çalışmaları, propagandaları da gençlerle daha renkli ve kitlesel bir hal aldı.


SEÇİLMİŞLERİ SEÇİYORUZ
Sinan Akman da Zafer gibi Trakya Üniversitesi Tarih bölümü öğrencisi. Ülkedeki seçim sisteminden rahatsız. Seçilmişleri seçtiğimizi belirtiyor. Yani seçmenler aday çıkarmıyor, sunulan adayları seçiyor. Bu durumda talepler karşılanmıyor, dikkate bile alınmıyor.
Trakya Üniversitesi öğrencisi olarak gözlemi; gündeme ilişkin fikirlerini söyleyen öğrencilerin soruşturma terörüne ve uzaklaştırmalara maruz kaldığı.
Seçim sisteminden yakınsa da oyunu kullanmış. Oy kullanırken; dürüst siyaseti ve önceliğine insan ve çevreyi koyan anlayışı esas almış. Sadece ülkedeki siyasal sorunlarla değil, eğitim gördüğü Edirne’nin sosyal ve ekonomik sorunlarıyla da ilgileniyor. Bunları başta ulaşım sorunu olmakla beraber, hayat pahalılığı ve alt yapı sorunları olarak sıralıyor. Ulaşım zamlarına ilişkin geçtiğimiz senelerde birçok eylem olmuş, geri adım da atılmış fakat tam anlamıyla çözülememiş sorun. Seçim sürecinde yaşanan saldırılara da değiniyor Sinan. Fethiye’deki saldırıları örnek veriyor.

ÖNCEKİ HABER

Öteki Renkler

SONRAKİ HABER

Mücadeleye Devam!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...