25 Mart 2014 06:00

İşçi tiyatrosundan ‘Japon Kuklası’

Eskişehir Sendikalar Platformunun bir araya getirdiği İşçi Tiyatrosu ilk oyunu ile seyircilerle buluştu. Önceki gün Zübeyde Hanım Kültür Merkezinde sergilenen oyuna yaklaşık 600 kişi katıldı. ‘Japon Kuklası’nı sergileyen İşçi Tiyatrosu, oyuncularından yönetmenine kadar tamamen işçi ve emekçilerden oluşuyor.

İşçi tiyatrosundan ‘Japon Kuklası’
Paylaş

Samim Kerem SAYİN
Eskişehir


Eskişehir Sendikalar Platformunun bir araya getirdiği İşçi Tiyatrosu ilk oyunu ile seyircilerle buluştu. Önceki gün Zübeyde Hanım Kültür Merkezinde sergilenen oyuna yaklaşık 600 kişi katıldı. İtalyan Oyun Yazarı Dario Fo’nun eşi Franca Rame ile birlikte yazdığı ‘Japon Kuklası’nı sergileyen İşçi Tiyatrosu, oyuncularından yönetmenine kadar tamamen işçi ve emekçilerden oluşuyor. 2 aylık bir çalışmanın ürünü olan bu oyun, izleyicilerin de beğenisini kazandı.
Japon Kuklası, İtalya’da bir fabrikada çalışan işçilerin daha verimli çalışmaları için işçilere küçük haplar verilerek çalışma kapasiteleri arttırmaya çalışılmasını konu alıyor. Ancak işçiler artık artan çalışma saatleri ve ağır tempodan yorgun ve bitap düşerler. Bir kadın işçi Armira aklını yitirip hastaneye yatırılır, bu sırada işçiler arasında Japonya’daki fabrikalarda müdürlerin kuklalarının olduğu, işçilerin gidip kuklalara ağzına geleni söyledikleri, sövüp saydıkları ve böylelikle rahatladıkları söylentisi dolaşmaktadır. Bu durum, kendi fabrikalarına da böyle bir kuklanın alınacağını duyan Armira’nın çok hoşuna gider. Artık o da bu kuklaya istediği gibi sövüp sayacak, müdürüne olan kinini atacak ve rahatlayacaktır. Ancak olaylarçok farklı gelişir. Armira’nın kukla sandığı müdürünün ta kendisidir.

İZLEYEN TARAFTA DEĞİL İZLETEN TARAFTA OLACAĞIZ
Tiyatro ekibinin sesçisi olan SES Üyesi Birtürk Özkavak, Sendikalar Platformunun desteğiyle bu oyunu hazırladıklarını söyledi. İşçilerin emekçilerin de tiyatro yapabileceğini düşündük ve ilk oyunumuzun da işçilerin yaşamlarını anlatan bir oyun olmasını istedik” diyen Özkavak, işçiler ve emekçilerin sanat da yapabileceklerini ispat etmek istediklerini söyledi. Bunu başardıklarını kaydeden Özkavak, bütün işçi ve emekçi arkadaşlara kapılarının açık olduğunu belirtti.
Oyunda yer alanlardan biri de Eskişehir Odunpazarı Tapu Müdürlüğünde çalışan Bekir. Daha önce tiyatroyu sadece izlediğini belirten Bekir, ilk defa oynadığını söyledi. “İlk defa sahne tozu yuttum, çok amatör ve çok heyecanlıyım.” diyen Bekir, başka oyunlarla tiyatroya devam edeceklerini söyledi.
Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğünde çalışan Volkan Yapan’da Japon Kuklası’nın doktoru, asıl yapmak istediklerinin sadece tiyatro olmadığını belirten Yapan, bir işin herkes tarafından yapılabileceğini anlatmak istediklerini söyledi. Oyunda rol alan arkadaşlarının ilk defa bir tiyatro oyununda oynadıklarını anlatan Yapan "Bizler hayatın her alanında, sanat anlamında olur, hak arama anlamında olur, izleyen tarafta değil izleten tarafta olacağımızı göstermek için bu işi yaptık." dedi.

ÖNCEKİ HABER

Başka Sinema, Nisan programı belli oldu

SONRAKİ HABER

Erdoğan\'ın iç krizi dışa çevirme manevrası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...