31 Ocak 2014 18:49

Liselerin durumu memleketten farksız

Sınavlarla bir rekabet içine sokulan gençler, bir de kirli siyasi çıkarlar için yarışa sokuluyor. Bu gençler aynı büyükleri gibi oy kaygısı ile tehdide başvuruyor. Orada bulunan büyükleri de duruma ses çıkarmıyor, gözlerini kapatıyor

Liselerin durumu memleketten farksız
Paylaş

Şeyma TİRYAKİ
Kartal ÖTK Başkanı

Öğrencilerin yıllardan beri en önemli taleplerinden biri eğitim sisteminde söz sahibi olmaktır. Demokrasinin temelini oluşturan bu talep egemenleri rahatsız etmiş olacak ki; bu talebi ehlileştirme ve sistem içinde bir yere yerleştirmek için her zamanki oyunlarından birini sahneye koyuyorlar. Doğal olarak oyunun kuralları öğrencilerin istediği gibi değil. MEB’den, demokratik ÖTK’lar beklemek saflık olurdu zaten.

ÖTK seçimleri sınıf ve okulların ardından ilçelerde düzenleniyor. İlçe öğrenci temsilcisi seçiliyor ve ilçe meclisi oluşturuluyor. Ardından ilçe ÖTK’ları, ‘İl ÖTK, tanışma ve seçim toplantıları’na katılıyor. Kartal meclisi olarak biz de İstanbul ÖTK seçimlerine katıldık.

SANKİ NETİCEDEN EMİNLERDİ

Beşiktaş’ta yapılan tanışma toplantısında 11 aday il ÖTK başkanlığı başvurusunu yaptı ve propaganda çalışmalarına başladı. Adaylar tüm ilçe temsilcilerini teker teker arayıp kendini tanıttı, oy istedi. Sadece iki aday ortalıkta görünmedi. Kendini tanıtmak ve planlarını anlatmak için çaba sarfetmedi. Çok rahatlardı. Sanki ne-ticeden eminlerdi.

Tanışma toplantısından 1 hafta sonra, geçtiğimiz Perşembe günü yapılan seçim toplantısında, 1 hafta önce gayet kararlı konuşan 5 adayın adaylıktan çekildiğini ve hepsinin Güngören öğrenci temsilcisinin divanına katıldığını öğrendik. Aralarda yaptığım ikili görüşmelerde birçok temsilci, telefonla aranıp tehdit edildiklerini; “Adayımız bellidir. Adaylıktan çekilin, şu adaya oy verin. Aksi kötü olur. Ocağı karşınıza almayın.’ gibi söylemlerle sıkıştırıldıklarını ve Güngören öğrenci temsilcisine yönlendirildiklerini dile getirdi.

ADAYLARI TEHDİT ETTİLER

Üsküdar ilçe temsilcisini ise ‘Allahu ekber, Türkün Türkten başka dostu yoktur.’ gibi ırkçı söylemleriyle tanıdık. Biz bu iki adayın yarışını, kavgalarını, suçlamalarını izledik. Hiç çekinmeden, bulundukları siyasi partinin adını vererek kuliste çalışma yürüttüklerini, tartıştıklarını, birbirlerine hakaret edip, sataştıklarını izledik. İçeride İl Milli Eğitim Müdürü ve yardımcısı, Beşiktaş Milli Eğitim Müdürü, zümre başkanları ve ÖTK sorumluları bulunduğu halde, ‘seçim çalışmalarını’ diledikleri gibi sürdürdüler! Asıl yapılması gereken adaylıklarının düşürülmesiyken, uyarı bile almadılar. Eğer temsilci adaylıktan çekilmeye yanaşmadıysa, oluşturduğu divanındaki öğrencileri tehdit edip adayı yalnız bırakmaya çalıştılar.

Buna rağmen bu adayın dışında 5 aday, adaylığını korumayı başardı, toplam 6 aday teker teker konuşmalarını yaptı. Konuşmalardan çıkardığım sonuca göre; bir tarafta birbirleriyle yarışan iki farklı siyaset fikri, diğer tarafta baskılara boyun eğmeyerek ileride neler yapacağını anlatan birkaç aday, bir diğer tarafta öğrenciler adına yaptığı  konuşmayla benim de oyumu kazanan Beşiktaş öğrenci temsilcisi. Aynı zamanda 6 aday arasındaki tek kadın. İl Milli Eğitim Müdürü’nün önünde ülke-mizdeki eğitim sisteminin çürüdüğünü, eğitimde asıl bizlerin söz sahibi olması gerektiğini dile getirdi. Konuşmasını bitirirken; ‘Arkamızda hiçbir siyasi partiyi değil, gençleri görmek istiyoruz.’ dedi.

SINAVLAR  YETMİYORMUŞ GİBİ...

Şuan seçim sonucunu merak ettiğinizi tahmin edebiliyorum, şahsen ben de çok merak ediyorum. Kartal meclisi olarak servis sıkıntısından dolayı seçimden erken ayrılmak zorunda kaldık ve henüz bir yazıyla bilgilendirilmedik. Benim de Kartal meclisi adına destek verdiğim tek kadın aday olan Beşiktaş temsilcisi, bu seçimi kazanmış mıdır bilemiyorum. Tek bildiğim şu ki: Sınavlarla bir rekabet içine sokulan gençler, bir de kirli siyasi çıkarlar için yarışa sokuluyor. Bu gençler aynı büyükleri gibi oy kaygısı ile tehdide başvuruyor. Orada bulunan büyükleri de duruma ses çıkarmıyor, gözlerini kapatıyor! Her zamanki gibi...


KARŞILAŞTIKLARIMIZ ÖTK TANIMINA AYKIRI

KARTAL meclisi olarak İstanbul ÖTK seçimlerinde karşılaştığımız ‘demokrasi anlayışı’, tehditler, rekabet ve çirkin siyaset ortamı, demokratik ÖTK tanımının yapılan seçimlere ne kadar uzak olduğunu gözler önüne seriyor. İl ÖTK başkanlığına aday olmak için 3 farklı temsilcinin imzası ve en az 5 en çok 7 kişilik divan oluşturulması gerekiyor. Hiçbir şekilde disiplin suçu işlememiş olması, herhangi bir siyasi parti propagandası yapılmaması gerekiyor. Aksi taktirde adaylıklar düşürülüyor.

ÖNCEKİ HABER

Seçimlere iki parti giriyor

SONRAKİ HABER

Hobi olarak yine yap

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa