31 Ocak 2014 18:08

Ne de olsa aynı topraklardanız

İlk buluştuğumuz günden beri amacımız; Ermeni, Kürt, Türk, Arap, Azeri, Arnavut halklarının şarkılarını ve türkülerini bizim gördüğümüz ve duyduğumuz yerden yorumlamak, bir anlamda geleneği kendimize özgü bir şekilde yeniden yaratmak

Ne de olsa aynı topraklardanız
Paylaş

Ezgi Sevgi CAN
Elazığ


Collectif Medz Bazar, Fransa’da yaşayan Anadolu göçmeni ailelerin çocuklarının oluşturduğu bir müzik topluluğu. Ermeni, Kürt, Türk, Arap halk şarkılarını kendi tarzlarında yorumlayarak seslendiriyorlar. Önümüzdeki yaz Türkiye ve Ermenistan’ı kapsayacak bir turneye hazırlanan topluluk, Türkiye gençliğinden destek bekliyor. Collectif Medz Bazar’ın müzisyenlerinden Ezgi Sevgi Can, Genç Hayat için topluluklarını anlatan bir yazı kaleme aldı.

Collectif Medz Bazar’ın ilk tohumları, 2012 baharında, birkaç kişinin Paris’te konserler ve kültürel etkinlikler vesilesiyle tanışmasıyla atıldı. Farklı kökenlerden gelen her birimizin, bir şe-kilde müzikle gönül bağı vardı. Birkaçımızın daha önce amatör veya profesyonel olarak müzik yapmışlığı da vardı. Bir araya geldiğimiz konserlerde dans eder veya rakı içerken, (Genellikle doğu müzikleriyle alakalı konser ya da etkinliklerdi bunlar) ufak ufak birlikte müzik yapma fikrinden bahseder olduk.

JAM ORİENTALE BULUŞMALARI

İlk somut adım Paris’te çoğumuzun uğrak durağı, bazılarımızın çalıştığı mekan olan, Peniche Anako Ermeni Kültür Derneği’nde yapılacak olan bir Jam Orientale sayesinde oldu. Peniche Anako’da her iki ayda bir düzenlenen Jam Orientale buluşmaları, doğu müziklerinin ve dolayısıyla doğu müzikleri enstrümanlarının ön planda olduğu doğaçlama buluşmalarıdır ve bu anlamıyla ortak müzikal zevkleri olan müzisyenleri bir araya getiren güzel fırsatlar yaratır. Medz Bazar’ı kurma fikri de böyle bir Jam Orientale buluşmasına hazırlık aşamasında doğdu.
Başlangıçta amaç, Jam Orientale buluşmasına renk katacak, biraz da ortamı ısıtacak birkaç şarkılık bir repertuar hazırlamaktı. Ortak bir repertuar oluşturmakta hiç zorlanmadık ne de olsa aynı topraklardan geliyorduk. Birkaç buluşmadan sonra, herkesin tuzunu kattığı Ermenice, Türkçe, Kürtçe, Arapça şarkılardan oluşan bir playlistimiz olmuştu bile.

REPERTUARIMIZ VE DİNLEYİCİ KİTLEMİZ GENİŞLEDİ

2012 Eylül’ünden itibaren Paris’te, başta Peniche Anako olmak üzere farklı kültürel mekanlarda çaldık. Aynı yıl Fransa’da hem Paris hem de Lyon’da konserlerimiz oldu. 2013 yazında da Porto’da bir haftalık bir rezidans yapma fırsatımız oldu ve birkaç konser verdik. Son olarak Fransa’nın güneyinde, Ceven bölgesinde birkaç mekanda çaldık. Her bir konserle repertuarımız ve dinleyici kitle-miz genişledi.

Müzikal olarak ilk buluştuğumuz günden beri amacımız; Ermeni, Kürt, Türk, Arap, Azeri, Arnavut halklarının şarkılarını ve türkülerini bizim gördüğümüz ve duyduğumuz yerden yorumlamak, bir anlamda geleneği kendimize özgü bir şekilde yeniden yaratmak. Gördüğümüz ve durduğumuz yer derken; hem çaldığımız enstrümanların çeşitliliğini hem köken olarak geldiğimiz yerlerin çeşitliliğini hem de müziği algılayışlarımızdaki çeşitliliği kastediyoruz.

Son olarak bu yaz için Ermenistan, Türkiye turu yapma projemiz var. Henüz tarihler ve mekanlar belli değil fakat uğramak istediğimiz yerler şimdilik Diyarbakır, Dersim, Ankara, İstanbul ve Erivan. Özellikle Diyarbakır ve Dersim’de bize destek olabilecek arkadaşlara da sizin aracılığı-nızla bir mesaj yollayabiliriz belki.
İletişim:  Facebook ‘ta Collectif Medz Bazar


'Collectif’ KELİMESİ BOŞA DEĞİL

Bu amaca son zamanlarda daha da önem verdiğimiz beste çalışmaları da eklendi. Böylece artık repertuarımıza Fransızca şarkıları da eklemiş olduk. Grubun adının başına koyduğumuz Collectif kelimesi de boşuna değil çünkü Medz Bazar’ın bir lideri, assolisti ya da bestecisi yok. Hem besteleri hem de uyarlamaları ortak bir şekilde üret-meye ve her konuda ortak karar vermeye gayret ediyoruz.

Çoğunlukla Paris’teki gazetecilerin ya da ilgililerin bize sorduğu soru politik bir grup olup olmadığımız üzerine oluyor. Biz bu tarz etiketlenmelere karşı biraz temkinli yaklaşıyoruz. Çünkü Colektif Medz Bazar’ın asıl amacı ve oluşma sebebi müzik üretmek ve paylaşmak. Özel olarak böyle bir politik mesaj iletme derdinde değil. Fakat başlı başına böyle bir müzik kolektifinin oluşumu, yukarıda bahsettiğimiz çeşitliliğin bir araya gelip herhangi bir direktif almaksızın birlikte müzik üretme ve bunu paylaşma arzusu, kendi-liğinden politik bir eylem bizce.

ÖNCEKİ HABER

Sahi katil kim?

SONRAKİ HABER

Marksizm\'in eşsiz bir özeti: Marksist Öğreti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...