31 Ocak 2014 17:56

Sahi katil kim?

Yazar, güncel bir roman yazdığından Gezi direnişine değinmeden geçmiyor. Sokak çocuklarının, mafya babalarının ağzıyla bunu anlatmış oluşu okuyucuyu etkileyen bir diğer faktör

Sahi katil kim?
Paylaş

Dilara İLBAŞ
Kemal Hasoğlu Anadolu Lisesi
Bahçelievler


Ahmet Ümit’in son romanı; Beyoğlu’nun En Güzel Abisi.

Uzaktan, kapağıyla, ismiyle sizi avucuna alan, okumak için hemen içeriğini merak ettiren romandan söz ediyorum. Kitabın arka kapağını okuyan herkeste aynı merak, aynı okuma hevesi. Okumaya başladığınızda sonunu tahmin edeceğinizi düşünebilirsiniz; büyük ihtimal yanıldığınızı göreceksiniz.

Yazarın, kahramanları yaşamımızdan çıkarıp ortaya koyduğu aşikar. Beyoğlu’nun; 6-7 Eylül olaylarında la-netlenen, günümüzde yozlaşan kültürünü öyle güzel ifade etmiş ki... Sokağın acımasızlığını, argosunu, insan yaşamının ucuzluğunu, dünyanın göz bebeği İstanbul’un içindeki bu çıkmazı, baş komiser Nevzat’ın gözüyle aktarmış bizlere.

Öte yandan yazar, güncel bir roman yazdığından Gezi direnişine değinmeden geçmiyor. Sokak çocuklarının, mafya babalarının ağzıyla bunu anlatmış oluşu okuyucuyu etkileyen bir diğer faktör. Ama yazar bazen karakterin bir sokak çocuğu, hayat kadını, mafya babası olduğunu unutup Ahmet Ümit’e geri dönüyor. Bu da ister istemez karakter üzerindeki inandırıcılık, doğallık diyebileceğimiz yapıtaşlarını etkiliyor, sarsıyor.

YAZAR KİTAP İÇİNDE BİR KARAKTER

Baş komiser Nevzat, deneyimli ve idealist bir polis aynı zamanda alışılagelmişin dışında entelektüel bir adam. Onun gözünden anlatılan bu romanı, Ahmet Ümit kendi ağzıyla anlatmış olsaydı aynı etkiyi yakalardı. Çünkü yazar olaya çok müdahil. Dışarıdan bakmak yerine açıklama gayretinde bulunuyor. Zannediyorum ki seslendiği kitlenin büyüklüğü dili bu yönde şekillendirmiş. Ayrıca yazarımız da kitabın içinde bir karakter. Evet yazar kendini bir roman karakteri olarak yansıtmış. Ahmet Ümit böylece ‘Ben buradayım, ulaşılmaz değilim, içinizden biriyim.’ demek istiyor. Yazar sıcaklığını, samimiyetini okuyucuya böyle hissettirmiş oluyor.

Zamanın, mekanın, olayların güncel oluşu, okuru hemen diğer sayfaya geçmek için zorluyor. Bu yönüyle sürükleyici bir polisiye diye tanımlayabiliriz.

Beyoğlu’nun En Güzel Abisi; bir cinayet romanı.

Roman sizi sonuna kadar aynı heyecan temposuyla sürüklüyor. Cinayetin kim işledi? Katilden söz ediyorum. Sonunu okuduğunuzda siz de karşınızdakinin sadece ‘katil’ olmadığını anlayacaksınız. Toplum olarak katil kim dememiz gerekiyor. Kitabın sonunu bilsek de bilmesek de...

ÖNCEKİ HABER

Kentler, ekolojik yıkımın eşiğinde

SONRAKİ HABER

Ne de olsa aynı topraklardanız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...