31 Ocak 2014 17:50

Türkiye evrimle tanışıyor

Etkinlik boyunca Abiyogenez teorisi, evrimin en temel mekanizmaları, türleşme, gözün evrimi, cinsiyetlerin evrimi ve primatlar gibi konular anlatılacak. Etkinlik ücretsiz ve halka açık bir şekilde yapılacak

Türkiye evrimle tanışıyor
Paylaş

Metehan UD
İzmir


ODTÜ Evrim Ağacı dördüncü kez İzmirli gençlere evrimi anlatmaya geliyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji ve Genetik Topluluğu’nun alt grubu olan Evrim Ağacı, Türkiye’de bilimin yaygınlaşması için çalışmalarına devam ediyor. ‘Türkiye Evrimle Tanışıyor’ etkinlikleri kapsamında gençlere evrimi anlatmak için il il dolaşan ODTÜ’lü öğrenciler bir kez daha İzmir’e gelecek.

15-16 Şubat tarihlerinde Çiğli Belediyesi Konferans Salonu’nda yapılacak ve bu sene dördüncüsü gerçekleşecek olan evrim seminerlerinin düzenleyicileri arasında Genç Hayat Dergisi İzmir Grubu ve Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube de bulunuyor.

2 GÜN 9 SUNUM

2 gün boyunca sürecek etkinlik boyunca 9 farklı sunum yapılacak ve ayrıca her iki günün sonunda soru-cevap bölümü olacak. Sunumları ODTÜ ve Ege Üniversitesi öğrencileri yapacak. Sunumlar akademik düzeyde olmayacak, konu hakkında bilgisi olmayanların dahi bilgi sahibi olabileceği seviyede olacak. Etkinlik boyunca Abiyogenez teorisi, evrimin en temel mekanizmaları, türleşme, gözün evrimi, cinsiyetlerin evrimi ve primatlar gibi konular anlatılacak. Etkinlik ücretsiz ve halka açık bir şe-kilde yapılacak.

Etkinliğin bu seneki önemi Çiğli’de düzenlenecek olması. Hükümetin ülke genelindeki bilim ve öğrenciler üzerindeki baskılarını Çiğli yerelinde de iktidarın yöneticileri devam ettirdi. Çiğli İlçe Kaymakamlığı ve Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün projeleri basında geniş yer buldu.

Camiler boş olduğu halde İlçe Müftülüğü ile yaptığı protokolle yaz kuran kurslarını okullara yönlendiren Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü; ‘81 İl 81 Kitap’ kampanyası kapsamında da ilkokul öğrencilerine dini, milliyetçi ve militarist içerikli kitaplar dağıtmıştı. Alevi ailelerin yoğun olarak yaşadığı ilçede, eğitimciler bu uygulamaları Çiğli’nin demografik yapısında değişiklik yapılmaya çalışılıyor diye yorumladı.

DEĞİŞİMİ MÜMKÜN KILAN DÜŞÜNCE

Etkinliğin düzenleyicileri arasında bulunan Genç Hayat Dergisi İzmir Grubunun Temsilcisi Halil Bandırma bütün liseli, üniversiteli, işçi gençleri etkinliğe davet etti. AKP iktidarının ha-yatın her alanında yaygınlaştırdığı gericileştirme politikalarına karşı bu tarz etkinliklerin ülkenin her yerinde daha fazla örgütlenmesi gerektiğini söyledi. Kendilerinin de bu amaçla Genç Hayat Dergisi İzmir okurları olarak bu etkinliğin düzenlenmesinde yer aldığını belirtti. Evrim ve onun değişimi mümkün kılan düşüncesinin öncelikle okullarımızda verilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun önünü kesen iktidarın gerici eğitimine karşı bütün imkanları kullanmalı ve evrimi anlatmalıyız diyerek sözlerini noktaladı.


EVRİM AĞACI KİMDİR?

5 Kasım 2010 tarihinde kurulan Evrim Ağacı, sadece seminerlerle değil internet üzerinden de insanlara ulaşarak evrimi anlatıyor. İnternette evrimsel biyolojiyle ilgili herkesin anlayabileceği dilde yazılmış 400’ün üzerinde makalesi bulunan Evrim Ağacı Grubu, 5 şehirde yaptığı ‘Türkiye Evrimle Tanışıyor’ semineri ile sadece ODTÜ öğrencilerine değil tüm Türkiye’ye ulaşmayı hedefliyor.

Evrim Ağacı ekibi, evrim üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde tamamen akademisyenlerden oluşan Avrupa Evrimsel Biyoloji Cemiyeti’nden European Society of Evolutionary Biology’den destek alıyor.

ÖNCEKİ HABER

Sınav stresi mi, sırat köprüsü mü

SONRAKİ HABER

Kentler, ekolojik yıkımın eşiğinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...