Taraftara \'anında ceza\' uygulaması
Mithat Fabian SÖZMEN
İstanbul
Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi adı altında tribünler üzerindeki baskının artırılmasının son örneği Kadıköy’de yaşandı.
Şike davasında cezası onaylanan Başkan Aziz Yıldırım’a destek veren ve hükümete tepki gösteren slogan ve pankartların dikkat çektiği Fenerbahçe-Torku Konyaspor maçı sonrası 6 kişiye 1 yıl stada girişten men cezası verildi.
Yaşananlar, yeni uygulamaya sokulan stadyum karakollarının tribün üzerinde nasıl bir baskı oluşturacağını da gözler önüne serdi.
GEZİ SLOGANINA TEKBİRLİ YANIT TEPKİ ÇEKTİ
Ceza alan isimlerden Oktay Keser gazetemize yaptığı açıklamada yaşananları şöyle anlattı: “Her maçta olduğu gibi ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganları attık. Daha sonra Konyaspor tribünlerinden buna karşılık ‘Ya Allah Bismillah Allahu Ekber’ şeklinde sloganlar yükselince bizim tribünden de buna yönelik bir tepki oldu. Bunun üzerine de maç çıkışı gözaltına alındık. 6222 sayılı yasada siyasi slogan yasağı diye bir madde yok bu yüzden polisler suçu bir şeye dayandırmak zorunda. Bize de ‘küfür ettiniz’ iddiasında bulundular.”
‘İTİRAZ EDECEĞİZ’
Ceza alanlardan Rıza Doğan da maç sonrası polisler tarafından kendilerine tebligatta bulunulduğunu ancak imzalamadıklarını ve itiraz edeceklerini belirtti. Rıza Doğan, kendilerine “küfür etmek”, “tribünleri tahrik” gibi gerekçelerin gösterildiğini ancak asıl nedenin hükümet karşıtı slogan atmaları olduğunu söyledi.
BULCAY: TARAFTARA BASKI
Ceza almayan ancak maç sonrası gözaltına alınanlar arasında bulunan, Fenerbahçeliler Derneği Başkanı, Avukat İlyas Bulcay da uygulamayı “Taraftara baskı” ve Fenerbahçe’yi ele geçirme” operasyonunun son örneği olarak değerlendirdi.
HİÇBİR BİLGİ VERMEDEN GÖZALTINDA TUTTULAR
Avukat olduğunu söylemesine rağmen, kendisine hiçbir bilgi verilmeden gözaltına alındığını, saatlerce tutulduktan sonra ifadesi dahi alınmadan bırakıldığını belirten Bulcay, “Beni hukuksuz olarak aldıklarına dair yasal işlem yapacağımı belirterek gözaltı kararını kimin verdiğini sordum. Onu bile cevaplamadılar” dedi.
STAT KARAKOLLARI ‘MERHABA’ DEDİ
Şükrü Saracoğlu Stadı’nda Migros tribününün yanına karakol yapıldığını dile getiren Bulcay, bunun yeni bir uygulama olduğunu vurgulayarak “Anında işlem yaparak suçladıkları taraftarlar hakkında 1 yıl men cezasına dair kararı matbu olarak veriyorlar” dedi.
Bulcay, dernek olarak 3 Temmuz’da başlatılan şike operasyonundan bu yana kulüplerine yönelik gerçekleştirildiğini belirttiği haksızlığa karşı boyun eğmedikleri için hedef gösterildiklerini dile getirdi.
Statlarda oluşturulan karakollar E-bilet sistemi, kameralı takip ve alkol metre gibi uygulamalarla birlikte gündeme getirilmişti. Devre arası sonrası tüm stadyumlarda bu uygulamanın başlayacağı belirtilmişti.
AKP’NİN HAMLESİ TUTMADI
AKP Hükümeti, Gezi direnişi sırasında taraftar gruplarının hükümet karşıtı duruşundan endişelenerek “siyasi slogan ve pankart yasağı”nı gündeme getirmişti. Dönemin Spor Bakanı Suat Kılıç ve İçişleri Bakanı Muammer Güler, uluslararası örneklere de atıfta bulunarak 6222 sayılı yasa kapsamında bu eylemlerin cezalandırılacağını vurgulamıştı. Sezon boyunca örneklerine rastlanan ceza uygulamalarına rağmen Gezi direnişi ve yolsuzluk operasyonlarına gönderme yapan tezahüratlar başta Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu olmak üzere pek çok tribünde duyulmaya devam ediyor.
TRİBÜN KORKUSU HER YERDE
Siyasi slogan yasağı Türkiye’ye has bir uygulama değil. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) Olimpik Yönetmeliği’nin 51. maddesi “Olimpiyat alanında gösteri ya da politik, dini, etnik propaganda yasaktır” diyerek sporun politikadan arındırılması yönünde uluslararası bir norm belirliyor. FIFA ve UEFA da bu normun en kararlı uygulayıcılarından. Örneğin sezon içerisinde Celtic'in Yeşil Tugaylar taraftar grubu hakkında tribünde açtıkları Bobby Sands pankartı sebebiyle soruşturma açılmıştı.
TUTANAK YAYIMLANDI
Gözaltına alınanlardan Selim Renkli Yıldırım, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada küfür etmediklerini, ''Ya Allah bismillah Allahu Ekber' diye bağırmalarına karşı, sadece "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" diye bağırdığını söylemesine rağmen polislerin bunu dikkate almadığını, tutanakta, "Suçlamada yeterli kadraj donanımı olmadığı için kamera görüntüsü alınamamıştır" diye yazdığını belirtti. Cumhuriyet'te gözaltına alınanlar hakkındaki tutanak da yayınlandı.
Evrensel'i Takip Et