6 Ocak 2014 07:00

Kulübün mü var derdin var

Deniz TEZEL
İstanbul


İstanbul Üniversite (İ.Ü) Avcılar Kampüsü’nde kulüpler, yönetim tarafından “desteklenenler” ve “desteklenmeyenler” olarak ikiye ayrılıyor. Öğrenci Kulüpleri, adı üstünde öğrencilerin isteklerine göre değil danışman hocalar ve kulüplerden sorumlu hocaların isteğine göre şekilleniyor; onların onaylamadığı hiçbir etkinliğe izin verilmiyor, bu etkinlikler yönetim tarafından farklı sebeplerle reddediliyor. Rektörlük, kulüp sayılarını azaltarak kendi kurduğu kulüplerin çatısı altında toplamaya çalışıyor.

Öğrenciler, isteklerine cevap verecek yeni kulüpler kurmak istediklerinde zaten bunu engellemek üzere oluşturulmuş bir sürü prosedürle karşılaşıyor, bunları tamamlasa bile kulüp açmak için izin alamıyorlar. Üniversite kulüplerinin yaşadığı bu sorunları kulüp yöneticileriyle konuştuk.

KULÜP SAYILARI AZALTILIYOR

Cem Solmaz, Müzik Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi. Avcılar’da ÖKM (Öğrenci Kültür Merkezi) bünyesindeki kulüplerin Rektörlüğe bağlanmak istendiğini söylüyor.
“Bu  bizim için olumsuz bir durum oluşturuyor. Kulüp sayıları azaltılıyor. Yapacağımız etkinlikler için  20 gün önceden haber vermemiz isteniyor.  Söyleşi için de 20 gün öncesinden getireceğimiz kişiden haber alamıyoruz ancak 3-4 gün önceden kesinleşebiliyor” diyor. Ayrıca birçok teknik ve önemli sorun da sıralıyor: “Kulüp odasına istediklerimiz için hiçbir ödeme alamıyoruz. Çalışma yaparken dışarıya çok ses gidiyor bunun için ses yalıtımı yaptırılmasını istedik geri çevirdiler. Kulüp odası ÖKM’nin altında bodrum katında havalandırması bile yok. Ayrıca her sene üyelerden tekrar disiplin cezası almamıştır ibareli öğrenci belgesi isteniyor zorluk çıkarmak için.”

‘YÖNETİMDEN BÜTÇE ALAMIYORUZ’

Tiyatro Kulübü Eski Başkanı Çağla Akdere, fakülte bünyesinde değil de ÖKM bünyesinde bir kulüp oldukları için biraz daha rahat ettiklerini belirtiyor. “Ama burada da yeni kulüpler için onay verilmiyor. Yeni kulüp açılmak istendiğinde yerimiz yok gibi bahaneler öne çıkıyor” diyor ve ekliyor: “Bütçe ayrılma konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Alınabilecek her şeyde en ufak eşyalar için bile üç farklı firmadan fiyat listesi isteniyor. Ama biz dekoru, kıyafetleri vs. aynı yerden alamadığımız için tek bir fiyat sunamıyoruz bunun içinde tiyatro kulübü olarak pek bir bütçe alamıyoruz okul yönetiminden.”

KURULUŞ İÇİN BİRÇOK ENGEL ÇIKARTILIYOR
Mehmet Altınkaya da Kültür-Sanat Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi. Yeni bir kulüp olmalarına rağmen birçok sorunla karşılaştıklarını dile getiriyor Altınkaya, özellikle kuruluş aşamasında birçok engelle karşılaşmışlar: “Sürekli farklı prosedürlerle karşılaştık her tamamladığımız belgede bir eksiklik buldular hepsini tamamladık bu seferde bunları İnternet ortamında yazın dediler. Resmi olarak henüz kurulamasak da fiili olarak etkinliklerimizi gerçekleştirmeye başladık. Duyurularımızı yapacak okulda yer bulamıyoruz panolar yetersiz kalıyor duvarlara ve camlara asmak yasak. Ama dekanın arkadaşı olan bir hocanın konferansı güvenlik tarafından camlara asılarak duyuruluyor.”

KULÜPLER KAPATILMAK İSTENİYOR

İlker Çimen (İnşaat Mühendisliği Öğrencisi): Mühendislik Fakültesinde var olan bölüm kulüpleri tamamen kapatılıp Rektörlük tarafından kurdurulan Girişimcilik Kulübüne bağlanmak isteniyor. Elektrik Mühendisleri Kulübü bunun için pilot kulüp seçildi bütün etkinliklerini Girişimcilik Kulübü içerisinde gerçekleştiriliyor. Diğer kulüpler istediğinde verilmeyen bir ay önceden istek yapın denilen konferans salonu Girişimcilik Kulübünün her etkinliğinde kullanılıyor. Diğer kulüplerde yavaş yavaş Girişimcilik Kulübüne bağlanmaya çalışılıyor. Etkinlik yapmadıklarında veya yeterli sayıda kişiyi toplayamadıklarında kulüpler kapatılmak isteniyor

Evrensel'i Takip Et