23 Aralık 2013 21:16

DICEMIDIM*

Depremzedelerin en göze çarpan isteği; kalıcı ve sosyal konuttur. Çünkü valiliğin kiraları karşılama süresi tüm aileler için geçerli olamıyor. Zaten tüm aileler bu kira yardımından yararlanamıyor

Paylaş

Özge Özdemir
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi


Kahkahalarıyla göğü inleten üç beş çocuk takılıyor gözlerime... Kapılarının önündeki uzunca yokuşu zaptetmiş, altlarında pet şişeler, yokuştan aşağı tarifsiz bir zevkle kayıyorlar... Karın bütün kirleri örttüğünden midir bilinmez, çocuklar bayılır kış mevsimine. Dört gözle beklerler zemheride yağacak karı.
Oysa Vanlı depremzedelerin çocukları bu denli coşkuyla karşılayamadı yağan ilk karı. Karşıladıysa bile bu sevinçleri saatler sürdü. Çünkü onların en çok nefret ettikleri kelime: Üşümek!...

ÜRETİLEN ÇÖZÜMLER GEÇİCİ

Vanlı depremzedelerin üşümek kelimesini iliklerine kadar hissettikleri bu günlerde, onlar hakkında söylenenlerin ardı arkası kesilmedi. Önce elektriklerini kestiler çünkü artık konteynerlerde kalamazlardı. Devlet erkanından gelen emir bu yöndeydi. Zaten konteynerlerde insani olmayan koşullarda yaşayan depremzedeler son çare olarak dönüşümlü açlık grevine başladı. Ama depremzedeler için bu son çare bile etkili olmadı. Ne devlet erkanı ne de yetkili kurumlar depremzedenin mağduriyetine yeterli çözüm üretti. Zaten daha kışın başında çatısız kalan birçok aile üretilen çözümlerin de geçici olduğunun farkında.
Depremzedelerin en göze çarpan isteği; kalıcı ve sosyal konuttur. Çünkü valiliğin kiraları karşılama süresi tüm aileler için geçerli olamıyor. Zaten tüm aileler bu kira yardımından yararlanamıyor. Düzenli bir işte çalışmak, sosyal güvence sahibi olmak gibi durumlar ancak depremzedenin kirayı karşılayabileceği anlamına geliyor. Ayrıca valilik depremzedenin kalıcı konut talebini hukuki bulmuyor. Bir de bunun yanında şu açıklamalarda bulunuyor: “Biz sizi seviyoruz ve bizim size uzanan sıcak elimizi lütfen tutun. Artık ne kendinize ne de birlikte yaşadığınız aileniz ve çocuklarınıza daha fazla sıkıntı yaşatın. Gelin sizin için en uygun konutlarınıza taşının. Biz de sizi desteklemeye devam edelim.” Sadece bunlarla da sınırlı kalmıyor valiliğin açıklamaları... “Vatandaşlarımızı manipüle etmeye çalışan kişi ve kuruluşların dikkatli davranması lazım.” diyerek depremzedeyi uyarmaktan da geri durmuyor!
Tüm bu yok saymalara rağmen depremzedeler kararlılığını sürdürüyor. Yukarıda saydığımız talepler karşılanana dek mücadele edeceğini ve direneceğini vurguluyor. Burada bize düşen ise depremzedeler taleplerini elde edene dek onların yanında olduğumuzu ve olacağımızı göstermektir. Çünkü insani yaşam koşulları her bireyin en temel hakkıdır.
* “Üşüyorum!”
 


TALEPLER AÇIK VE NET

Peki nedir Vanlı depremzedelerin talepleri? Birincisi barınma imkanı sağlanmadan konteyner kentin boşaltılması durdurulmalıdır. İkincisi elektrik ve su kesintisi sonlandırılmalıdır. Üçüncüsü dar gelirli ve yoksul aileler için bütçelerine uygun konut sağlanmalıdır. Son olarak konteynerlerde yaşayan her ailenin durumu tespit edilip uygun çözüm seçenekleri sunulmalıdır.

ÖNCEKİ HABER

Nişanyan teslim oldu

SONRAKİ HABER

Meslek lisesi mi, meslek edindirme kursu mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...