13 Eylül 2013 12:55

Keloğlan'dan padişaha çizgi filmler

Birdir bir, körebe, yağ satarım bal satarım, bezirgan başı, beş taş, istop, saklambaç, ip atlama... ve daha niceleri çocuklarımıza aktaramadığımız bizim zamanda kalan oyunlar. Sokak oyunları... Televizyon başındaki çocuklarımıza serzenişte bulununca hatırlarız bir de. Serzenişte bulunuruz bulunmasına da sürdürmeyiz bu eleştirilerimizi,

Keloğlan'dan padişaha çizgi filmler
Paylaş
Nazife Yaşar

Çocuk kanalı neden bu kadar öne çıktı? TRT Çocuk kanalının diğerlerinden farkı nedir?

TRT Çocuk göreve geldiğimizde kurduğumuz ilk kanal. Ben Türkiye’de bir değişim olacaksa çocuklara yapılacak yatırımla olacağına inanıyorum. Özel kanallar ticari amaçlı kurulduğu için yabancı ülkelerde yayınlanan çizgi filmleri kendi kanallarında yayınlıyorlar. Biz ise kamu kanalıyız. Kendi karakterimizi oluşturuyoruz, kendi kültürümüzü, milli ve manevi değerlerimizi katıyoruz. Örneğin, Çınar isimli bir çalışmamız var. Burada Osmanlı padişahlarını anlatacağız. Osman Bey’den başlayacağız 2. Abdülmecid’e kadar geleceğiz. Bu çizgi filmle çocuklar tarihimizi öğrenecek. Ancak diğer çizgi filmlerde hayal ürünü varlıklar, uçanlar, kaçanlar, uzaylılar, doğaüstü yaratıklar var. Bu çocuklar için tehlikeli diye düşünüp büyük paralarla kendi filmlerimizi çekip çocuklara sunuyoruz. Onlar da ilgi ile izliyorlar.


ÇOCUKLARA YÜKLÜ GELİR

Psikolog İrem Erdem Atak: “Normal çizgi filmlerin kahramanlarına benzemeyeceği için kolay atlatamayacaklardır. Çocukların tanımadığı mekanlar olan saraylarda geçiyor olması, karakterlerin giyimleri, yaşamları, entrikaları çocuklara yüklü gelir. Çalıştıkları psikologlar vardır, onlar basitleştirir. Ama terapi ortamlarında geri bildirimleri gelir. Çocuklar hayvanlarla özdeşlik kurarlar. Bundan dolayı çizgi film karakterleri genelde hayvanlar olur. İnsanlarla özdeşim kurmak daha ileriki yaşlarda olur. Padişah karakterleri çocuklara ağır gelir. Apartmanda yaşayan, çekirdek aileyi bilen çocuk, saraylar ve kalabalık ailelerde şaşkınlık yaşar.


YENİ OSMANLICILIK POLİTİKALARI

Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu:   “Hükümet Yeni Osmanlıcılık politikalarını çeşitli devlet kurumları aracılığıyla empoze etmeye çalışıyor. TRT Çocuk ve TRT dergi aracılığıyla çocuklara gerek dincilik gerek Osmanlıcılık yapılıyor. Yayınlarda Osmanlı döneminin yüceltilmesi var. Bir sis perdesi yaratmak istiyorlar. Geçmişimiz çok şaşaalıydı, görkemliydi izlenimi vermek istiyorlar. TRT Çocuk ve dergilerinde çocuklara dair dini propaganda yapacaklarına dair haberler çıkmıştı. ‘Sanat kurgudur bunu siler atarız yerine daha güçlü olan tarihi gerçekleri koyarız’ deniyorsa bu çok yanlış. Fatih, Kanuni nerede ne yaptı bunların bilinmesi söz konusu değil, güçlü olan tarih yazıyor. Bunları çocuklara yutturmak istiyorlar. Bunun da en iyi yolu çizgi filmler.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

12 Eylül AKP ile devam ediyor

SONRAKİ HABER

AKP’nin mezhepçi politikaları rahatsız ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa