26 Mayıs 2013 13:42

Metal işçisi yumruğunu masaya vurdu!

84 metal fabrikası işçisi tek ses oldu, ortak deklarasyonla patronları ve sendikacıları uyardı. ‘Grev silahını kullanma zamanı’ dedi. MESS grup sözleşmesi kapsamında bulunan 84 fabrikanın işçileri, ortak taleplerini bir deklarasyon haline getirdi. Somut eylem kararlarının da yer aldığı “TİS görüşmelerinde inisiyatif alma za

Metal işçisi yumruğunu masaya vurdu!
Paylaş

MESS grup sözleşmesi kapsamında bulunan 84 fabrikanın işçileri, ortak taleplerini bir deklarasyon haline getirdi. Somut eylem kararlarının da yer aldığı “TİS görüşmelerinde inisiyatif alma zamanıdır” başlıklı deklarasyonda, sendikalara “Ortak mücadele edin” çağrısı yapıldı. Deklarasyonda bu çağrıya kulak tıkayan sendikacılara ise uyarıda bulunuldu.

Sözleşme görüşmelerinin üzerinden 8 ay geçmesine karşın patron “sendikası” MESS’in işçileri oyalamaya devam ettiği, sendikaların ilk altı ay yüzde 18 zam talebine karşılık yıllık yüzde 10.5 dayattığı belirtilen deklarasyonda “Üç yıllık sözleşme ile esnek çalışma dayatmaya çalıştı. Yetmedi şimdi de sözleşmeye hükümeti de katmaya çalışıyor.  Artık yeter diyoruz! Bu zulüm bu sefalet son bulsun diyoruz! Harekete geçip hakkımız olanı alalım istiyoruz” dendi.

BİRLİKTE MÜCADELE EDİLMELİ

MESS ve hükümetin 3 işçi sendikasına karşı tek vücut olarak hareket ettiği dile getirilen deklarasyonda, işçilerin de birleşmek ve mücadele etmek zorunda olduğu kaydedildi. Deklarasyonda şu çağrı yapıldı: “Biz işyeri, sendika ayrımı yapmadan birlik olursak ve birlikte hareket edersek başarabiliriz. MESS’e karşı örgütlü ve güçlü olabiliriz. İşçilerin temsil eden, Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş sendikaları MESS’e karşı birlikte hareket etmek zorundadır ve bu yönde yapılan çağrılar karşılık bulmalıdır.”

Deneyimlerden de güç alarak daha ileriye yürümenin zamanının geldiği kaydedilen deklarasyonda “Grev zamanı gelmedi mi? 1990’da greve çıkılınca yüzde 140 zam alınmadı mı? O zaman en etkili silahımızı kullanma ve kullandırtma zamanıdır. Tüm sendikaların haklarımızın iyileşmesi için ortak adımları atması için onları harekete geçirme zamandır” dendi.

İŞÇİLERDEN UYARI

Demire çeliğe şekil veren işçilerin geleceklerine de şekil vermesinin zamanının geldiğine dikkat çekilen deklarasyonda “MESS-Hükümet dayatmalarına karşı birlik zamanıdır. ÇAYKUR ve THY işçilerine yapılanlar göstermektedir ki işçiler birlik olmazsa yenilmeye mahkumdur. Biz işçiler birliğimizi büyüteceğiz. Eskiden bizleri aldatmış yöneticileri de son kez uyarıyoruz. Metal işçileri olarak yanıt bekliyor ve güç birliği içinde olacağımızı ilan ediyoruz” uyarısında bulunuldu.


EYLEM ÖNERİLERİ

Sendikalara işçilerin gücüne dayanarak patronlara karşı ortak hareket etme çağrısı yapılan deklarasyonda şu eylem önerileri dile getirildi:
*Fabrikalarda grev komitelerimizi oluşturalım.
*Bütün iş yerlerinde aynı gün greve çıkılsın.
*Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş yönetimleri ortak toplantı yapsın.
*Bütün illerde ortak koordinasyonlar kurulsun ve iller düzeyinde ortak grev komiteleri oluşsun.
*Aynı gün tüm fabrikalarda ortak yemek boykotları ve kapı önlerinde basın açıklamaları yapılsın.
*Belirlenen bir günde 1 saat işe geç başlansın.


DEKLARASYONU HAZIRLAYAN İŞÇİLERİN FABRİKALARI

Deklarasyonu şu fabrikalarda çalışan işçiler hazırladı:
ABB, Akkor Aüminyum, Arçelik, Arçelik-LG, Areva, Arfesan, Arfesan, Asil Çelik, Assan Alüminyum, Autoliv, Aygaz, Aygersan, Başöz, Baymak, Bekaert, Bmc, Borusan, Bosal Metal, Bosch Termoteknik, Bosch, Bosch-Rexroth, Bsh, Cengiz Makine, Cer Döküm, Cevher Döküm, Cms Jant, Compenanta, Coşkunöz, Çayırova Boru, Çelik Halat, Çimsetaş, Çimtaş, Çolakoğlu, Delphi Otomotiv, Delphi, Demisaş, Disa Otomotiv, Doruk Ev Gereçleri, Dostel, Ege Çelik, Ejot Tezmak, Entil, Erdemir Çelik, Farba, , Ford Otosan, Gamak, Grammer, Güçlü Pres, Habaş, Hema Traktör, İçdaş Çelik, Isuzu, İzmir Demir Çelik, Kale Kilit, Kale Oto Radyatör,  Karsan, Kroman Çelik, Mahle, Makina Takım, Mako, Man Kamyon, Mercedes, Mercedes-Aksaray, Noksel Çelik, Packart, Prysmian Kablo, Renault, Renta, Sarkuysan Elektrik, Scm, Senkromeç, Siemens, Sio Otomotiv, Standard Depo Raf, Stfa Enerji, Süsler Soba, Temsa, Tofaş, Trakya Döküm, Türk Traktör, Uzel Makina, Valeo, Yazaki, Yücel Boru (HABER  MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Süreci CHP başlatsaydı Ege bu kadar karşı olmazdı

SONRAKİ HABER

Çocuk emeği sömürüsü ile mücadele çalıştayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...