8 Mayıs 2025 21:35

Kocaeli Üniversitesi'nde rektöre tepki: ‘Erişilebilir kampüs afişi ne anlama geliyor?’

Kocaeli — Kocaeli Üniversitesi Kalite Kontrol Komisyonu tarafından düzenlenen "Öğrenci Buluşması"nda, engelli bir öğrencinin Marmara Kariyer Fuarı’nda kullanılan "Erişilebilir Kampüs" afişine dikkat çekerek kendi fakültesindeki lavaboların ve üst kattaki dersliklerin hâlâ erişilemez olduğunu dile getirmesi üzerine Rektör Nuh Zafer Cantürk, "Kaynak bulun, biz de yapalım" cevabını verdi. Öğrencinin yaşadığı erişim sorunları karşısında bu şekilde yanıt verilmesi, salonda bulunan öğrenciler arasında tepkiye yol açtı.

Aynı gün, İletişim Fakültesi'nde gösterimi planlanan "Beynelmilel" filmi ise dekanlık tarafından engellenmek istendi. Ancak öğrenciler, karşı blokta bulunan boş bir sınıfta, özel güvenlik ve fakülte sekreterinin baskılarına rağmen filmi izlemeyi başardı.

Film gösteriminin engellenmesine ve erişim sorunlarına karşı öğrenciler, "Sorunlarımız bir, mücadelemiz bir" diyerek fakülte önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın ardından "Sermayeye değil, eğitime bütçe!" sloganlarıyla rektörlük binasına yürümek isteyen öğrenciler, güvenlik ablukasıyla karşılaştı. Dilekçe vermek isteyen öğrenciler, yapılan müzakereler sonucunda rektörlük binasına alınarak dilekçelerini “Rektör izinde” gerekçesiyle teslim etti. Dağılırken "Kayyumlar gidecek, biz kalacağız!" sloganı atıldı.

“Film etkinliğimiz engellenmek istendi”

Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Abbas Vural, şunları söyledi: “Rektör-öğrenci buluşmasında engelli bir arkadaşımız ‘Tuvaletimiz dahi yokken Marmara Kariyer Fuarı’nda erişilebilir kampüs olduğunuzu savunuyorsunuz, bu nasıl mümkün?​’ diye sordu. Rektörün cevabı ise ‘Kaynak bulun, yapalım’ oldu. Aynı gün gerçekleştirmek istediğimiz film etkinliği, dekanlık tarafından engellenmek istendi. Buna rağmen karşı boş sınıfta filmi izlemeyi başardık. Bu açıklamayı bu yüzden yapıyoruz.”

Öğrenciler, üniversitedeki sorunlarını dile getirmenin en doğal hakları olduğunu belirtti. Açıklamada, erişim sorununa dikkat çeken engelli öğrencinin “provokasyon yaptığı” ima edilerek küçümsendiği ve bir başka öğrencinin söz hakkı talebinin ise reddedildiği vurgulandı.

İletişim Fakültesi'nde 3 Mayıs Amfisi'nde yapılmak istenen film gösterimi öncesinde, kapıya temizlik ekipmanlarıyla barikat kurulduğu ve etkinliğin 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu gerekçe gösterilerek engellendiği belirtildi. Öğrenciler, bu maddenin 22 Şubat 2022 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlattı. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

TÜPRAŞ’ta öfke seli

TÜPRAŞ’ta öfke seli

Ülkenin en büyük sanayi kuruluşu ve kârlılık oranı en yüksek şirketi TÜPRAŞ’taki toplu sözleşme, gece yarısı operasyonuyla imzalandı. İşçi ücretlerine yapılan zam, Erdoğan-Şimşek programının hedeflerine uygun olarak yüzde 35 oldu. Hem düşük zamma hem de sözleşmenin kendilerine sorulmadan imzalanmasına tepki gösteren TÜPRAŞ işçileri, yürüyüş yaptı, yol kapattı. İşçiler ek protokol istedi.

35-40 bin TL Sözleşme öncesi TÜPRAŞ’taki ortalama işçi ücretleri

608 bin TL Bir ayda bir işçiden elde ettiği net kâr

78 bin 292 TL Türk-İş'in açıkladığı yoksulluk sınırı

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli getirildi.

Evrensel'i Takip Et