6 Mayıs 2025 15:24

Karikatürü nedeniyle 3 yıl hapsi istenen Zehra Ömeroğlu’na ABD'den cesaret ödülü

Türkiye'de “müstehcenlik” suçlamasıyla yargılanan karikatürist Zehra Ömeroğlu, ABD merkezli Cartoonists Rights kuruluşu tarafından verilen Robert Russell Karikatürde Cesaret Ödülü’ne layık görüldü.

Karikatürü nedeniyle 3 yıl hapsi istenen Zehra Ömeroğlu’na ABD'den cesaret ödülü

Zehra Ömeroğlu

LeMan dergisinde 2020 yılında yayımladığı bir karikatür nedeniyle Türkiye'de “müstehcenlik” suçlamasıyla yargılanan karikatürist Zehra Ömeroğlu, ABD merkezli Cartoonists Rights kuruluşu tarafından verilen Robert Russell Karikatürde Cesaret Ödülü’ne layık görüldü.

Pandemi döneminde evde kalan bir çifti mizahi bir şekilde tasvir eden karikatür, Aile Bakanlığı tarafından “çocuklara zararlı” bulunarak savcılığa şikâyet edilmişti. Ömeroğlu hakkında üç yıla kadar hapis istemiyle dava açılmış, yargılamada bugüne dek 13 duruşma yapılmıştı. Dava dört yılı aşkın süredir devam ediyor; bir sonraki duruşma 26 Haziran’da görülecek.

Ödül, Washington’da Dünya Basın Özgürlüğü Günü kapsamında düzenlenen törende açıklandı. Cartoonists Rights Direktörü Terry Anderson, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Aynı karikatür bir erkek çizerin imzasını taşısaydı, muhtemelen bu kadar tepki çekmezdi. Zehra Ömeroğlu'nun cinsiyeti nedeniyle hedef alındığı açık. Ancak bu baskılar geri tepti; Ömeroğlu'nun çalışmaları artık uluslararası medyada da yer buluyor.”

Zehra Ömeroğlu ise ödülle ilgili yaptığı açıklamada, “Böylesine güçlü bir ödüle layık görülmek büyük bir onur. Tüm zorluklara rağmen çizmeye devam etmek için bana güç verdiniz. Bu ödülü yalnızca kendim için değil, susturulmaya çalışılan tüm sanatçılar adına kabul ediyorum,” ifadelerini kullandı. (Kültür Servisi)

Evrensel'i Takip Et