5 Mayıs 2025 19:15

GSÜ öğrencilerinden ikinci polis şiddeti raporu: "Önlemler alınsın"

İstanbul – Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, muhalefete yönelik baskılar, gözaltılar ve tutuklamalara karşı  başlayan protestolarda yaşanan polis şiddetini belgeleyen raporun ikincisi yayımladı. Raporda, güvenlik güçlerinin müdahalelerinin öğrenciler üzerinde ciddi fiziksel ve psikolojik etkiler bıraktığı vurgulandı.

Hazırlanan raporda, protestolar sırasında polisin yoğun şekilde biber gazı ve plastik mermi kullanımı nedeniyle birçok öğrencinin yaralandığı, bazı öğrencilerde kalıcı hasarlar oluştuğu belirtildi. Ayrıca, kampüs çıkışlarının engellenerek öğrencilerin adeta kampüste hapsedildiği ifade edildi.

Raporda, İstanbul Valiliği'nin 19-26 Mart tarihleri arasında aldığı genel yasak kararı da eleştirildi. Bu kararın, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına göre temel hak ve özgürlüklerin özüne müdahale anlamına geldiği belirtildi.

Öğrenciler, raporlarında kolluk görevlilerinin eylemlerinin bağımsız yargı organları tarafından denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi. İşkence ve insanlık dışı muamele yasağının ihlali durumunda, sorumluların etkili bir şekilde soruşturulması ve cezalandırılması gerektiği vurgulandı.

Raporda ayrıca, bazı polislerin kask numaralarının bulunmaması gibi kimliksiz müdahalelerin hesap verebilirlik ilkesini zedelediği belirtildi. Bu durumun, sorumluların tespit edilmesini engellediği ve hukuki sorumlulukların yerine getirilmesini zorlaştırdığı ifade edildi.

Galatasaray Üniversitesi öğrencileri, bu raporla birlikte, yaşanan hak ihlallerinin kamuoyuna duyurulmasını ve sorumluların hesap vermesini talep ediyor. Öğrenciler, demokratik haklarını kullanırken maruz kaldıkları şiddetin son bulmasını ve benzer olayların tekrar etmemesi için işkence vakalarının etkin şekilde soruşturulmasını istiyor. (Haber Merkezi)

Evrensel'i Takip Et