5 Mayıs 2025 15:24

AP raporu: Bahçeli ve Öcalan’a övgü, Erdoğan'a eleştiriler

Arupa Parlamentosu Kürt sorununun çözümünde MHP ve PKK liderlerinin oynadığı rolü 'tarihi fırsat' olarak değerlendirip, Meclis öncülüğünde çözüm süreci çağrısında bulundu.

AP raporu: Bahçeli ve Öcalan’a övgü, Erdoğan'a eleştiriler

Fotoğraf: Steven Lek/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Avrupa Parlamentosu (AP), 2025 Türkiye Raporu’nda Kürt sorununun çözümü kapsamında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “yapıcı yaklaşımını” ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın “silah bırakma ve örgütü feshetme” çağrısını “tarihi fırsat” olarak değerlendirdi.

DW Türkçe'den Kayhan Karaca'nın aktardığına göre TBMM’nin öncülüğünde yeni bir barış süreci başlatılması çağrısı yapan AP, raporunda Türkiye’ye yönelik ağır eleştiriler de yöneltti.

AP Kürt sorununun çözümü perspektifinde MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "yapıcı yaklaşımını" ve Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat çağrısını "memnuniyet verici" olarak tanımladı.Ayrıca Meclis öncülüğünde Kürt sorununun çözümüne yönelik kapsayıcı bir süreç başlatılması çağrısında bulunuldu.

Raporda ayrıca Türkiye’deki siyasi baskılar, muhalefet üzerindeki yargı hamleleri, Ekrem İmamoğlu ile bazı belediye başkanlarına yönelik işlemler “kaygı verici” olarak tanımlanırken, bu durumun “ülkeyi otoriter bir modele sürüklediği” savunuldu.

AP, Türkiye'nin AİHM kararlarını uygulamaması nedeniyle Avrupa Konseyi’nde ihlal prosedürleriyle karşı karşıya olduğunu belirtirken, AB mali yardımlarının bu kararlara uyum koşuluna bağlanmasını önerdi. Katılım süreciyle ilgili olarak da AB üyeliği yerine yeni bir ortaklık modeli önerisi yinelendi.

Kıbrıs şartı ve dış politikaya eleştiriler

Gümrük Birliği’nin modernizasyonunun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması şartına bağlandığı raporda, Türkiye’nin BRICS+ başvurusu, Hamas’a verdiği destek, Rusya ile artan ticareti ve Mavi Vatan politikası da eleştiri konusu yapıldı. Türkiye’nin dış politikası için “AB çizgisine aykırı” yorumu yapıldı.

Vize serbestisinde 6 kriter hâlâ eksik

Türkiye’nin vize serbestisi için gerekli altı kriteri hâlâ karşılamadığı vurgulanan raporda, sürecin ilerleyebilmesi için somut adımlar atılması gerektiği belirtildi. Vize kolaylığı için ticaret ve Erasmus gibi alanlara özel çağrı yapıldı.

AP’nin Türkiye raporu, 7 Mayıs’ta Strasbourg’daki Genel Kurul’da oylanacak. (Politika Servisi)

Evrensel'i Takip Et