5 Mayıs 2025 14:59

TMSF’nin el koyduğu şirket sayısı 770’e ulaştı: Türkiye’nin en büyük holdinglerinden birine dönüştü

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyım atadığı ve yönetime el koyduğu şirket sayısı 30 Nisan 2025 itibarıyla 770’e ulaştı. Bankacılıktan inşaata, gıdadan mobilyaya, kozmetikten enerjiye uzanan birçok sektörde faaliyet gösteren bu şirketler, kayyımlar aracılığıyla iktidarın kontrolüne geçmiş durumda.

Ocak ayında yapılan yasa değişikliğiyle TMSF’ye şirketlerin yönetimi, mal varlığı ve hisselerine el koyma yetkisi genişletildi. Değişiklikler, Cumhurbaşkanına bağlı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ile TMSF’nin yetkilerini olağanüstü artırdı. Muhalefet, bu düzenlemelerin siyasi rakipler ve muhalif iş insanlarına operasyonların önünü açtığını savundu. Ancak bu iddialar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından “dezenformasyon” olarak nitelendirilip kamuoyuna itibar etmemesi çağrısı yapıldı. Eleştirileri dile getiren bazı TÜSİAD başkanları ise “yanıltıcı bilgi yaymak” suçlamasıyla gözaltına alındı; haklarında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Ancak yıl başından bu yana yürütülen soruşturmalar kapsamında birçok şirkete kayyım atanması, muhalefetin endişelerini güçlendirdi. Son olarak 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye bürokratları ve iş insanlarına yönelik operasyonda onlarca şirkete el konuldu, mal varlıklarına ve banka hesaplarına da tedbir kondu. El koyma kararları, savcılıkların başvurusu üzerine sulh ceza hakimliklerinden hızla çıkarken; atanan kayyımlar arasında iktidara yakın isimler ve eski AKP yöneticileri dikkat çekiyor.

TMSF, dönerciden bankaya, kozmetik zincirinden enerji santrallarına dek onlarca sektörde

TMSF’nin el koyduğu şirketler arasında fast food zincirleri, mobilyacılar, televizyon kanalları, güzellik merkezleri, çerez üreticileri, bankalar ve ödeme sistemleri gibi çok sayıda farklı alanda faaliyet gösteren kuruluşlar yer alıyor.

Örneğin, FETÖ’ye finansman sağladığı gerekçesiyle Şubat ayında Maydonoz Döner zincirine kayyım atandı. Şirkete ait 20’den fazla işletmeye el konulurken, kayyımlar yönetiminde yeni şubeler açıldı, lüks araçlar satışa çıkarıldı.

Ankara’da suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan’a yönelik operasyonda ise Dexas hamburger zinciri, Handan Kuyumculuk, gece kulüpleri ve barlar, inşaat ve tekstil şirketleri dahil 32 şirket TMSF’ye devredildi.

Dilan ve Engin Polat çiftine yönelik kara para ve vergi kaçırma soruşturmaları sonrası DLN Güzellik ve DP Kozmetik zincirlerine bağlı çok sayıda işletme de TMSF’nin kayyım listesine eklendi.

Sanal bahis ve yasa dışı şans oyunları operasyonlarında “Bire Bin Şans Oyunları” ve “Yeni NSL Şans Oyunları” gibi şirketler kayyım idaresinde faaliyet göstermeye devam ediyor.

Özel hastane zinciri ve enerji santralları da TMSF’nin elinde

SGK’yı dolandırdığı öne sürülen "yeni doğan skandalı" sonrası, Medilife, Şafak, Doğa, Avcılar, Reyap, TRG Hospital ve Hospitalist gibi hastaneler TMSF’ye geçti. Bu operasyonlarla birlikte TMSF, Türkiye’deki en büyük özel hastane zincirlerinden birinin kontrolünü ele geçirdi.

Ayrıca TMSF, güneş ve rüzgâr enerjisi alanında da güçlü bir aktöre dönüştü. Ekingen Enerji’ye ait 16 RES ve GES dışında, Gelibolu, Gönen, Sakarya, Kayseri gibi kentlerdeki enerji santralları da TMSF’nin kontrolüne geçti. HES Kablo ve HES Elektrik de bu kapsamda yer alıyor.

2017'den beri kayyım idaresinde olan Türkiye’nin en büyük çerez markalarından Tuğba Kuruyemiş ile İstikbal, Bellona, Alfemo, Mondi gibi önde gelen mobilya markaları da TMSF'nin yönetiminde bulunuyor. Aynı zamanda Orkide Yağ, Aynes Süt, tarım, tekstil, yazılım ve makine sanayii şirketleri de listede.

Reklam panoları ve dijital tanıtım ağları da TMSF’ye geçti

19 Mart operasyonlarının dikkat çekici boyutlarından biri de açık hava reklamcılığı ve dijital reklam şirketlerine el konulması oldu. İBB’ye yönelik suç örgütü suçlamaları kapsamında, İmamoğlu İnşaat dahil 24 şirketin mal varlıkları TMSF’ye devredildi. Billboard, pano ve dijital reklam alanlarının sahibi konumundaki Kentvizyon, Urban Medya, Vizyon Kent gibi şirketlerin TMSF’ye geçmesiyle, seçim döneminde bu alanların iktidar lehine kullanılacağı iddiaları gündeme geldi.

Flash TV ve kripto şirketleri de listede

Mart ayında yürütülen başka bir operasyonda, Erkan Kork ve ortaklarına ait 23 şirkete, 6 milyar TL’den fazla paraya ve birçok lüks araca el konuldu. Bu şirketler arasında Flash Haber TV, İninal ve Payfix ödeme sistemleri, lisansı yeni alınan Bank Pozitif ve çeşitli kripto varlık şirketleri yer aldı. Kayyımlara, bazı eski AKP yöneticileri ve iktidara yakın medya temsilcileri atandı.

Yönetiminde on binlerce çalışan bulunan TMSF, devasa bir ekonomik güç haline geldi

TMSF’nin kayyım yönetimindeki 770 şirketin toplam cirosu 100 milyar TL’ye, çalışan sayısı ise 40 bine ulaştı. Özellikle FETÖ sonrası el konulan şirketlerin cirosu 30-38 milyar TL civarındaydı. Son aylarda eklenen yeni şirketlerin kayıtlara tam olarak yansımadığı düşünüldüğünde, TMSF üzerinden kontrol edilen ekonomik büyüklüğün daha da arttığı tahmin ediliyor.

Geçen yıl yayımlanan bir Cumhurbaşkanı Kararı’yla TMSF yönetimindeki Koza-İpek Holding bünyesindeki 12 şirket, Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredildi. Bu şirketler arasında altın madenleri ve rafineriler de yer aldı.

TMSF, bazı şirketleri satışa çıkarmaya da başladı. Bellona Mobilya’nın 7 milyar TL muhammen bedelle satış ihalesi 6 Mayıs’ta yapılacak. Manisa-Alaşehir’deki Kargın Üzüm İşletmeleri’nin fabrika ve arazileri de satılacak şirketler arasında. (Ekonomi Servisi)

Evrensel'i Takip Et