Katliamla ilgili gerekenlerin yapılacağı söylenmişti : Kartalkaya soruşturmasında kamu görevlilerinin soruşturulmasına izin verilmedi
Kartalkaya katliamı soruşturmasında Kültür Turizm Bakanlığı’ndan sonra İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları da bürokratları ve personeli hakkında soruşturma izni vermedi.

Fotoğraf: DHA
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un 78 kişinin canına mal olan Kartalkaya'daki yangın faciasında ihmali olduğu belirtilen bakanlık bürokratları ile çalışanlarının soruşturulmasına izin vermemesi tepkilere neden olurken İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da bürokratları ve personeli hakkında soruşturma izni vermediği ortaya çıktı.
Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de sabaha karşı çıkan faciada 78 kişi hayatını kaybetmiş yangından sonra otelin yangın yönetmeliğine uygun olmadığı ortaya çıkmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı ilk açıklamada yangın haberini alır almaz 4 bakanın Bolu'ya gönderildiğini, yangına müdahale çalışmalarını yürüten vali ve AFAD Başkanı ile diğer ilgililerden düzenli bilgi aldıklarını ifade etmişti.
Yangının küle çevirdiği otele giden bakanlar soruşturmanın başlatıldığını ifade ederek gerekenlerin yapılacağını ifade etmişti.
İki bakanlık da soruşturma izni vermedi
DW Türkçe'de yer alan habere göre, İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kültür Turizm Bakanlığı da bürokratları ve personeli hakkında soruşturma izni vermedi.
Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de yaşamını yitiren Alp Mercan ve Yiğit Gençbay'ın aileleri, sorumluların ortaya çıkarılması için 27 Şubat'ta İçişleri Bakanlığına bir başvuruda bulundu. Aileler, Bakanlığa bağlı İl Özel İdaresi'nin yangın güvenlik önlemlerini göz ardı eden oteli yeterince denetlemediğini ifade etti.
İdarenin başında valilerin bulunduğu anımsatılırken Bolu'da vali olarak görev yapan kimi isimler için soruşturma izni verilmesi gerektiği dile getirildi.
Bakanlık sessiz kalarak reddedetme yoluna girdi
İçişleri Bakanlığı, bir aylık sürede yanıt vermesi gereken bu başvuruyu cevapsız bıraktı. Bakanlığın söz konusu başvuruya sessiz kalması, "zımni red" olarak adlandırılıyor. Zımni red, bir başvurunun açıkça reddedilmeden, idarenin sessiz kalması veya süre geçmesine rağmen yanıt vermemesiyle reddedilmiş sayılması olarak ifade ediliyor.
Mercan ve Gençbay aileleri, soruşturma izni vermemesi anlamına gelen bu işlemin iptali ve ilgili personelin soruşturması talebiyle yargıya başvurdu.
Yine 27 Şubat'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuran aileler, Bakanlık çalışanları hakkında soruşturma izni verilmesini talep etti. Fakat Çalışma Bakanlığı da İçişleri Bakanlığı gibi bu başvuruya sessiz kaldı.
Bakanlığın "zımni red" anlamına gelen işleminin iptali için yine yargıya başvuruldu.
Dilekçede, "Bilirkişi raporundaki tespitlere göre; belli bir süredir kanunen yükümlü olunmasına rağmen otel işletmesinin iş güvenliği uzmanına sahip olmaması ve işyeri güvenliği bakımından hayati tehlike arz eden yangına karşı tedbirlerde eksikliğe rağmen bu bakanlık tarafından da denetim yapılmamıştır" ifadeleri yer aldı.
Soruşturma bakanın iznine tabi
4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun kapsamında yapılıyor. Kanuna göre, görevinden dolayı suçlanan bir bürokrat veya bakanlık çalışanının yargılanması, bakanın iznine tabi. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et