TÜSİAD ve YİK başkanı hakkında yeni iddianame hazırlandı
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras hakkında "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" iddasıyla yeni bir iddianame hazırlandı.

Orhan Turan (solda) ve Mehmet Ömer Arif Aras (sağda) | Fotoğraflar: DHA
İLGİLİ HABERLER

AKP Genel Başkan Yardımcısı Zeybekçi TÜSİAD’ı ziyaret etti

TÜSİAD yöneticilerine yurt dışı yasağı

TÜSİAD iddianamesi kabul edildi, ilk duruşma 20 Mayıs'ta
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında zincirleme şekilde “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla yeni bir iddianame hazırlandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun hazırladığı iddianame, İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesine gönderildi. Turan ve Aras'ın "Pek çok soruşturmada algı oluşturdukları" ifadesinin yer aldığı iddianamede, 50 günden az olmamak üzere adli para cezasına çarptırılmaları talep edildi.
İddianamede neler var?
İddianamede, Turan ve Aras'ın Bolu Kartalkaya'da meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybettiği yangınla, depremlerle, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında siyanürlü liç yığının çökmesiyle, belediyelere kayyım atanmasıyla, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Menajer Ayşe Barım ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasıyla ilgili hukuki konularda algı oluşturdukları iddiası yer aldı. Turan ve Aras'ın, toplumda endişe ve güvensizlik ortamının olduğu, hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargıya vurgu yaparak devam eden soruşturmalarda adil yargılanma ilkesi ve hukukun üstünlüğüne uyulmadığını söyledikleri ifade edildi.
Turan ve Aras'ın devlete yönelik güven probleminin oluştuğunu söylediklerinin aktarıldığı iddianamede, yürütülen soruşturma ve tahkikatlarda yargı görevini yürüten savcı, hakim, bilirkişi ve tanıkların her türlü etkiden uzak olarak görevlerini yerine getirmelerini etkiledikleri, bu şekilde yargı görevi yapanların kamuoyu karşısında yansızlığını koruyabilmesini de engelledikleri, soruşturma veya yargılamaya konu uyuşmazlıkla ilgili kanıtların değerlendirilmesi ve vicdani kanaatin oluşturulmasını her türlü etkiden arınmış bir ortamda gerçekleşmesini engelledikleri ayrıca telkin ve yönlendirici mahiyetteki yanıltıcı ve yanlış içerikli bilgileri ekonomi alanında bulunduğu konumu, kariyeri ile birçok üyesi bulunan derneğin başkanlık makamında bulunmasından sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle gerçekleştirdikleri ifadesi yer aldı.
"İfade özgürlüğü sınırlarını aştı"
İddianamede, Turan ve Aras'ın sözlerinin düşünce ve ifade özgürlüğü açıklama sınırlarını aştığı, sözlerinin haber ya da bilgi verme hakkı kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı, hukuksuzluk ve güven problemi olduğuna ilişkin kamu barışını bozan bilgiler verdikleri, hukuki konularda yargı görevlerini yapanları manipüle etmek amacıyla gerçeğe aykırı ve yanıltıcı bilgiler verdikleri, öte yandan toplumun barış esasına dayalı hukuki güvenlik zemininde ülkede yaşadıklarına dair duyguyu zedeledikleri ifadeleri yer aldı.
Adli para cezası talebi
Turan ve Aras’ın adli para cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, haklarında zincirleme şekilde ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak' suçundan 1 yıl 10 aydan 5 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Dava dosyasıyla irtibatlı olduğu gerekçesiyle aynı mahkemeye gönderildi.
Ne olmuştu?
TÜSİAD'ın 13 Şubat'taki genel kurulunda iktidara yönelik eleştirilerinin ardından Orhan Turan ve Ömer Aras hakkında soruşturma başlatılmıştı. Turan ve Aras, başlatılan soruşturma kapsamında 19 Şubat'ta polis eşliğinde ifade vermeye götürülmüştü. Emniyetteki işlemlerinin ardından savcılığa çıkarılan Aras ve Turan, 20 Şubat'ta nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmiş ve çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince yurt dışı çıkış yasağı ile adli kontrol şartıyla serbest bırakılmışlardı.
Turan ve Aras'ın “yargıyı telkin ve yönlendirme içerikli ifadeler kullandıkları” iddiasına ilişkin başlatılan soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca tamamlanmış ve hazırlanan iddianamede 5 yıl 6 ay 15'er güne kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.
TÜSİAD’ı ziyaret eden AKP’li Zeybekci “Şık olmadı” demişti
AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, 29 Nisan'da TÜSİAD'ı ziyaret etmiş ve ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada "TÜSİAD Başkanının mevcutlu bir şekilde ifadeye götürülmesi şık değildir” demişti. Zeybekci, “TÜSİAD Başkanının mevcutlu bir şekilde ifadeye götürülmesi şık değildir” ifadelerini kullanmıştı. (Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et