5 Mayıs 2025 09:45

Emekliler ekonomik krizin pençesinde: “Maaş kiraya yetmiyor”

Mersin — Türk-İş'in verilerine göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 24 bin 35 TL, yoksulluk sınırı ise 78 bin 292 TL olduğu Türkiye'de 16 bin TL açlık çok altında kalan 14 bin 469 TL ile yaşamını sürdürmeye çalışıyor. İnsanca yaşama talebiyle sendikal örgütlenmeleri engellenen ve açtığı sendikalar kapatılan, haklarında davalar açılan emekliler, insanca yaşamak için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. 

Emekli Yahya Turhan, insanca yaşamak için mücadele ettiklerini ifade ederek, "Biz emekliler hükümete sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Barınamıyoruz, geçinemiyoruz, ısınamıyoruz. Geçmişte, geleceğimizi peşinen ödemiş insanlar olarak geçmişin dönüşü böyle olmamalıydı. Hükümetten istediğimiz insanca yaşamak. Çocuklarımıza, okula giden torunlarımıza harçlık verebilmek istiyoruz. Biz büzülüyoruz çocuklarımızın, torunlarımızın karşısında. Çünkü taleplerini karşılayamıyoruz. Bunun için mücadelemiz sürüyoruz. Ta ki haklarımızı alana dek. Bu mücadeleyi sürdürebilmek için emeklilerin tamamının bir çatı altında toplanması gerekir. Geldiğimiz noktada birçok emekli örgütü kendi başına hareket ediyor. Biz ne kadar örgütlü olursak o kadar haklarımızı çabuk alırız. Bu anlamda tüm sendikalar bir çatı altında toplanmalı ve haklarını talep noktasında birlikte haykırmalılar" dedi.

Yahya Turhan | Fotoğraf: MA

“İnsanca yaşamak istiyorum”

Yaşam koşullarının her geçen gün ağırlaştığını vurgulayan emekli Sıdıka Gündüz, aldığı emekli maaşının kira ücretine dahi yetmediğini belirterek, "Ne yazık ki evimizde çocuklarımıza, torunlarımıza harçlık veremeyecek duruma geldik. Bir yandan hak, hukuk, adalet diyoruz, bir yandan barış istiyoruz. Biz kadınlar artık kan görmek istemiyoruz. Çocuklarımızın daha iyi şartlarda yaşamasını istiyoruz. Torunlarımız, geleceğimiz için her gün sokaklardayız. Ben de bir Avrupa emeklisi gibi gezmek, insanca yaşamak istiyorum. Ülkemizde bırakın insanca yaşamayı aldığımız ücret sadece barınmaya yetiyor. Onun için yaşam şartlarımızın daha iyileşmesini istiyoruz” diye belirtti.

Sıdıka Gündüz | Fotoğraf: MA

“Birleşik mücadele elzem”

Emeklilerin birleşik mücadelesinin önemine dikkat çeken 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt ise, "Diğer kesimlerde olduğu gibi emekliler de örgütlenemediklerinden, yan yana gelemediklerinden dolayı sarayın belirlediği rakamlarla yaşamak zorunda kalıyorlar. Emeklilerin birleşik mücadelesinin yolu, sendikaların bir araya gelip konfederasyonlaşması ve birlikte hareket etmeleri gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman emeklilerin ortak taleplerini dile getirdiğimizde emeklilerin haklarını alma ihtimali daha da yükseliyor. Bizler çalışırken örgütlü yaşama inanan insanlar olarak 16 milyon emeklinin yan yana gelip birleşik mücadeleyi örmesinin elzem olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt | Fotoğraf: MA

“Vergiler pay edilirken görünmez oluyoruz”

Emeklilerin sendikal haklarının anayasal güvence altına alınması gerektiğini ifade eden Kurt, "Ülkemizde ne yazık ki yasalarda 'emekliler sendika kuramaz' diye ibare olmamasına rağmen mevcut iktidarın elindeki yargı, bizleri belirli aralıklarla kapatıyor. Bu bizim örgütlenme durumumuzu sekteye uğratan bir durum. Emeklilerin sorunlarının çözülmesi için sendika statü yasasının çıkarılması, sonra ülkede demokratik yaşamın hayata geçmesi gerekiyor. Mevcut iktidarın sermayeden yana değil, emekçilerden, emeklilerden, halklardan yana olması gerekiyor. Bütçenin buna göre yapılması gerekiyor. Ne yazık bizlerden kesilen vergilerle bütçe oluştururken, bu vergilerin pay edilmesi noktasında bizler görünmez oluyoruz. Emeklileri kendisine yük sanan bir iktidarla kesin çözüm bulmanın yolu ancak ortak mücadele çıtasını yükseltmekten geçiyor. Demokrasinin işleyebilmesi için işçilerin, emekçilerin, öğrencilerin mücadelesinin yanında ortak mücadeleyi örerek haklarımızı kalıcı bir hale getirecek anayasal düzenlemeler yapılabilir" ifadelerini kullandı. (MA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk duvarını birlikte yıkalım
TÜPRAŞ ve Ford işçilerinden mektup var:

Yoksulluk duvarını birlikte yıkalım

Türkiye’nin en büyük ve en kârlı iki sanayi kuruluşu: TÜPRAŞ ve Ford Otosan… İkisi de Koç ailesine ait. Patron, Erdoğan-Şimşek programına güvenerek TÜPRAŞ’ta ücretleri yoksulluk sınırının yarısına inen işçilere yüzde 28 zam dayatıyor. Aynı tehlike Ford işçilerinin de önünde. Gazetemiz aracılığıyla mektuplaşan Ford, TÜPRAŞ ve Novares işçileri “Yoksulluğa karşı gün birlik olma günü” dedi.

TÜPRAŞ'ın 3 yıllık işçi başı kârı: 21 milyon 974 bin TL

TÜPRAŞ'ta işçilerin aldığı ortalama ücret: 35 bin TL

TÜPRAŞ'ta çalışan toplam işçi sayısı: 6 bin 200

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
4 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et