Adana’da 1 Mayıs: "Asgari değil, insanca ücret"
Binlerce emekçinin katıldığı Adana 1 Mayıs’ında yürüyüş coşkulu ve renkli geçerken mitingin geç başlaması nedeniyle çoğu katılımcı miting konuşmaları başlamadan alanı terk etti.
Adana — Adana’da 1 Mayıs binlerce emekçinin katılımıyla Uğur Mumcu Meydanı’nda kutlandı. Miting öncesi yürüyüş için Kasım Gülek Köprüsü’nde toplanan emekçiler, sloganlarla yürüyerek miting alanına ulaştı.
Yoğun yağmura rağmen binlerce emekçinin akın ettiği 1 Mayıs alanında yürüyüşün yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüş mesafesinin bir saatten fazla sürmesine yürüyüş öncesinde yaklaşık bir saatlik bekleme de eklenince alana ilk giren çoğu işçi ve emekçi miting başlamadan alanı büyük ölçüde terk etti. Tertip komitesinin konuşmasının başladığı dakikalarda miting alanında birkaç yüz kişi kalması mitingin organizasyona yönelik alanda eleştirileri beraberinde getirdi.
Fotoğraf: Evrensel
Emekten adalete, barıştan özgürlüğe talepler alanlardaydı
Yürüyüşün hareketli geçen yürüyüş bölümü ise renkli geçti. Genel İş’in işçi bandosu ve Eğtim-Sen’in erbane ekibi ile taraftar grupları renkli görüntüler oluşturdu. Türk-İş mitinginin aksine daha siyasal olan mitingde bazı özgün talepler de yer aldı. 10 Ekim Derneği mitinge 10 Ekim katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile katılarak adalet talep etti. Adana Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları staj ve çıraklığın SGK başlangıcı olması için alanlardaydı. Alevi örgütleri eşit yurttaşlık için, Emekliler insanca yaşayacak maaşlar için yürüdü. Filistin bayrakları ile yürüyen gençler Filistin için özgürlük talep etti. Ülkede barış talebi de kortejlerdeki temel taleplerden biri oldu. Mitingde Zonguldak’ta kaçak ocakta çalışırken vahşice katledilen Afgan maden işçisi Vezir Mohammad Nourtani’nin fotoğrafı da yer aldı.
Yaşan hakkı savunucuları da alandaydı
Adana Yaşam Hakkı Savunucuları da “İnsanlar tarafından sömürülen, kullanılan,köleleştirilenve yaşam hakları gasp edilen tüm hayvanlar ve sınıfsız , sınırsız, özgür, türcü olmayan sözümüz bir eşit bir dünya için” diyerek sokak hayvanlarının katledilmesinin önünü açan yasaya karşı yürüdü.
“İnsanca ücret”
Tertip Komitesi Başkanı Cudi İmrek yaptığı konuşmada 1 Mayıs’ın yalnızca bir kutlama değil, emeğiyle yaşayanların adalet, özgürlük ve eşitlik taleplerini yükselttiği bir gün olduğu vurguladı. Özellikle ekonomik kriz, güvencesiz çalışma koşulları ve demokratik hak gasplarına dikkat çeken İmrek, şu talepleri sıraladı, “Güvenceli iş, insanca yaşam. Asgari değil, insanca bir ücret. Kadınların, gençlerin ve göçmen emekçilerin sömürüsüne son. Sendikal hakların tanınması ve grev hakkının önündeki engellerin kaldırılması. Ekolojik yıkıma karşı emeği ve doğayı birlikte savunma. KHK’larla ihraç edilen kamu emekçilerinin haklarının iadesi. Kadın cinayetlerine ve LGBTİ+ bireylere yönelik nefret diline karşı mücadele.”
“Halkın seçtiklerini ancak halk iradesi görevden alabilir”
İmrek, Taksim Meydanı’nın emekçilere kapatılmasını ve 1 Mayıs öncesi yapılan gözaltılara tepk göstererek, “Taksim 1 Mayıs meydanıdır, bu böyle bilinsin” dedi. Konuşmada Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engellerden birinin Kürt sorunu olduğu belirtilerek, sorunun demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesi çağrısı yapıldı. Seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atanması eleştirilerek, halkın iradesinin gasp edilmesine karşı birleşik mücadele çağrısı yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik yargı operasyonlarının da eleştirildiği konuşmada, “Halkın seçtiği yöneticiler ancak halkın iradesiyle görevden alınabilir. Demokratik kurumların hedef alınmasına karşı birleşik mücadeleyi büyütüyoruz” dedi. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et