04 Mayıs 2011 11:13

Zevahiri, Usame bin Ladin’i aratacak mı?

El Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesiyle örgütte liderlik koltuğuna Eymen el Zevahiri’nin oturacağına kesin gözüyle bakılıyor. Zevahiri’yle birlikte örgütün daha “tehlikeli” bir hal alacağına dair iddialar var. Buna kanıt olarak ise ABD’nin 2001 yılında Afganistan’ı işgal etmesinden

Zevahiri, Usame bin Ladin’i aratacak mı?
Paylaş

Cihatçı çağrıya bir yetişkinken katılan bin Ladin’in aksine El Zevahiri, eylemlerine 10’lu yaşlarında başladı. “Allah’ın yolunu izlemediği için” dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat’ı kafir olarak gördü ve lise öğrencilerinden oluşan ilk gizli hücresini kurdu.

Bin Ladin’in halefi olarak gösterilen Mısırlı doktor Eymen el Zevahiri’nin ‘cihat’ serüveni 1980’de Sovyet işgaline karşı Afgan direnişçilere tıbbı yardımda bulunmasıyla başladı. 80’lerin sonlarında yine bu bağ ile tanıştığı bin Ladin’le dostluğuysa onu El Kaide’deki bugünkü konumuna kadar taşıdı.

11 Eylül’ün sorumlusu olarak Usame bin Ladin gösterilse de El Zevahiri’nin bu eylemdeki payı oldukça büyüktü. Bin Ladin, El Kaide’ye para desteği yaratırken, birbirinden farklı militanları tüm dünya ülkelerinde bir hücreler ağına dahil etmek için gerekli ideolojik ateşi, taktikleri ve organizasyon becerilerini Eymen el Zevahiri sağlamıştı.

Eymen el Zevahiri’nin rolü, ABD’nin 2001 yılında Afganistan’ı işgal ederek, El Kaide’nin güvenli limanını ortadan kaldırmasından, savaşçılarını ve liderlerini yakalamasından ve öldürmesinden sonra önem kazandı.

Eşini ve 6 çocuğundan en az 2’sini ABD’nin Kandahar kentine düzenlediği hava saldırısında kaybeden el Zevahiri, bundan sonra örgütün liderliğini Afganistan-Pakistan sınırında yeniden inşa ederek ve kilit pozisyonlara müttefiklerini yerleştirerek El Kaide’nin hayatta kalmasını temin etti.

El Zevahiri, bin Ladin’in ortadan kaybolmasıyla internette yayınlanan videolarda ve ses kayıtlarında ortaya çıkarak El Kaide’nin yeni yüzü oldu.

Bu videolarda strateji ortaya koyan, eski ABD Başkanı George W. Bush’un hatalarıyla dalga geçen ve cihatçı saflarda birlik çağrısı yapan Eymen El Zevahiri, ABD’nin Pakistan’da kendisini hedef alan saldırısından sonra 2006 yılı Ocak ayında yayınlanan videoda “Bush, nerde olduğumu biliyor musun?​” Müslüman kitlelerin ortasındayım ... ve sizi yenene kadar onların cihadında yer alacağım” diye meydan okudu.

Aynı yılın ekim ayında yapılan benzer bir saldırıdan da kurtulan el Zevahiri, ABD’de Barack Obama’nın başkan seçilmesinden iki hafta sonra yayınlanan videoda da, Obama’yı “siyah köle” sözleriyle tanımladı.

LADİN’DEN DAHA SERT

Daha önce iki suikast girişiminden kurtulan Zevahiri liderliğindeki El Kaide’nin Ladin’in intikamını almak için daha da şiddetli bir örgüt haline dönüşebileceği yorumları yapılıyor.

Bin Ladin’in akıl hocalarından Abdullah Azam’ın oğlu Hutayfa Azam da bu isimlerden biri. Azam, ABD’nin Usame bin Ladin’i öldürerek, çok daha aşırılık yanlısı olan Eymen El Zevahiri’ye öç alma operasyonları düzenlemek için kusursuz bir bahane sunduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Yaşlı da olsa çocuk da olsa gerekeni yapın’

SONRAKİ HABER

Libya: Türkiye kendi işine baksın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...