19 Mart 2025 03:45

Erkunt Traktör’de üretime paralel olarak baskı da arttı

Erkunt Traktör'de iş kazaları artarken, ramazanda bile fazla mesaiye zorlanan işçiler, yan fabrikadaki örgütlü mücadeleyle taleplerini oluşturuyor ve haklarını kazanmak için bir araya geliyor.

Erkunt Traktör’de üretime paralel olarak baskı da arttı

Erkunt Traktör tanıtım videosundan alınmıştır.
 

Erkunt Traktör işçisi
Ankara

Geçtiğimiz sene üretimin azalmasıyla 50 arkadaşımızın işine son verilmişti. Üretim azalınca fatura işçiye kesildi. Bu sene üretim arttı fakat maaşlar yine yoksulluk sınırının altında kaldı. Üstelik üretime oranla işçi sayısında pek bir değişiklik olmadı ve bu durum “Az işçiyle çok iş” beklentisinin sonucunda iş kazalarını artırdı. Bir arkadaşımız iş kazası geçirdiğinde ona yardım etmemize bile izin verilmedi, “Herkes işinin başına, burada kalabalık yapmayın” denilerek, istasyonun başına geçmemiz söylendi. Olmaz ama iş kazası geçiren işçi değil de müdür olsa, tutum çok farklı olur. Üretimde bir traktör fazla çıksın diye can güvenliğimiz hiçe sayılıyor.

Ramazan ayında fazla mesaileri kaldırmadan, aralıksız üretime devam ediliyor. Servis saatlerinde en ufak bir değişiklik yapılmadı, birçoğumuz iftarı serviste açmak zorunda kalıyoruz. İnsan en azından ramazan ayında orucunu ailesiyle yemek masasında açmak istiyor. Ramazan ayı için tek yaptıkları kapıda kumanya vermek.

Hemen yan fabrikamız “hadi hadi” baskısından, düşük ücretlere, yemekhanenin yetersizliğinden servislere kadar, yaşadıkları sorunlara karşı kendi taleplerini ören bir yer oldu. Milletvekili Sevda Karaca aracılığıyla sorunlarını Meclise taşısalar da bununla yetinmediler. Bu ay imzalanacak sözleşmeyi de sendikanın ve patronun insafına bırakmadan kendi taleplerini oluşturdular.

Taban ücret en az 60 bin, sosyal haklara yüzde 150 zam, vergi kesintisini patronun karşılaması, aksi takdirde yüzde 15’te sabitlenmesi gibi taleplerin yanı sıra yemekhane ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi maddeler arasında.

Hem traktör hem döküm işçileri Hint tekelinde kötü çalışma koşullarına ve düşük ücrete mahkum ediliyor. Döküm işçileri sadece sendikalı olmanın avantajını değil birliğinin yarattığı güvenle hareket ediyor. Yıllarca traktör alanına sendikanın girmemesi için çaba gösterildi. Buna rağmen hak kazanabildik. Döküm işçilerinin hareketiyle birlikte traktör işçileri de kendi taleplerini ortaya koyabilir ve kazanabilir. Bu birikime yıllardır sahip.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ekmek, barış, adalet ve özgürlük için…
İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs

Ekmek, barış, adalet ve özgürlük için…

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı, iktidarın çok katmanlı saldırıları, derinleşen yoksulluk, baskı ve küresel ölçekte bir savaş tehdidiyle karşılıyor. İşçinin olduğu her yerde alanlara çıkacak olan emekçiler, insanca yaşanacak ücret, barajsız-yasaksız sendika hakkı, siyasi baskıların ve yasakların son bulması ve barış taleplerini haykıracak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
1 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et