15 Nisan 2013 08:42

Satıyoruz, yıkıyoruz, büyüyoruz!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı ilk çeyreğine dair bütçe verilerini açıkladığı toplantıda Türkiye’nin büyümesinin kentsel dönüşüm, 2-b arazilerinin satışı ve özelleştirmelerle gerçekleşebileceğini ifade etti. Bakan Şimşek özelleştirmelerden yıl içerisinde 4 milyar TL gelir hedefled

Satıyoruz, yıkıyoruz, büyüyoruz!
Paylaş

Bakan Şimşek, 2012’deki yüzde 2.2’lik büyüme seviyesinin düşük olduğunu, 2013 yılı için hedefledikleri yüzde 4’lük seviyeye rahat ulaşabileceklerini söyledi. Şimşek, işsizliğin son 11 yılın en düşük seviyesine indiğini iddia etti. 2013 ilk çeyreğinde cari açığın 5.4 Milyar TL olduğunu açıklayan Şimşek, bütçe açığının geçen yıl ilk çeyrekte 6 milyar TL olduğunu, bu yıl ise 1 milyar TL’ye düştüğünü belirtti. Bütçenin 77 milyar TL’den 94 milyar TL’ye çıkarak yüzde 21 oranında arttığını söyleyen Şimşek, vergi gelirlerinin de yüzde 20 arttığını, faiz gelirlerini karşılayacak noktaya gelindiğini söyledi.

ÖZELLEŞTİRMELER DOLUDİZGİN

Bakan Şimşek, 2013 yılı içerisinde özelleştirmelerden 4 milyar TL gelir beklediklerini, fakat ilk çeyrekte bu beklentinin üzerine çıkarak 4.9 milyar TL gelir sağladıklarını belirtti. Otoyol ve köprülerin özelleştirilmesi konusunda ise çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Şimşek, “Otoyol AŞ” kurulacağını açıkladı. Elektik dağıtım işinin tamamını özelleştirerek nakit akışı sağlayacaklarını belirten Şimşek, Telekom’un kalan yüzde 6’lık hissesinin özelleştirilmesine yönelik ise “Prensip meselesi, bu konuya yorum yapmayacağım” dedi. Bakan Şimşek, toplumda hemen her kesimin canını yakan kentsel dönüşüm, 2-b arazilerinin satışı ve özelleştirme politikalarını ekonomilerini büyüten faktörler olarak sıraladı. 2-b yasası ile toplumsal sorunları çözeceklerini iddia eden Şimşek, vatandaşın lehine düzenlemeler yaptıklarını söyledi.    

ROTASYON VE EMEKTE TEŞVİK SİSTEMİNE, MİLLİYETÇİLİK AYARI

Geçtiğimiz hafta Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında tartışılan kamuda rotasyon uygulamasına konfederasyonlardan teşvik şartı gelmiş, onun dışında kesinlikle kabul etmeyeceklerini açıklamışlardı. Bakan Şimşek, rotasyonda teşvik sistemine karşı olduğunu belirterek, “Teşvik sistemini doğru bulmuyorum. Bizim milliyetçiliğimiz, ülke sevgimiz kağıt üzerinde olamaz. Türkiye’nin dört tarafında da gönüllü çalışmalıyız” dedi.

Emeklilik prim gün sayısının aşağı çekileceği yönündeki söylentileri yalanlayan Şimşek, soysal güvenlik sisteminin ilaveleri kaldıramayacak düzeyde olduğunu belirtti. Aylık 121 milyar TL emekli ve 115 milyar TL memur ve işçi maaşı ‘ödedikleri’ni kaydeden Şimşek, “Bu düzenlemeyi ne bütçemiz ne de SGK’nin yapısı kaldırabilir. Tutumumuz açık ve net” dedi. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye askeri harcamada dünya 15’incisi

SONRAKİ HABER

İşsizlik de borç da zirvede!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...