9 Ocak 2025 12:30

AYM'den sendikal eylemde ceza verilen öğretmenlere ilişkin 'ihlal yok' kararı

Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen'in 2015'te nöbet ücretleri nedeniyle nöbet tutmama kararı almasıyla nöbet tutmayan öğretmenlere uyarı cezası verilmesine AYM 'hak ihlali yok' dedi.

AYM'den sendikal eylemde ceza verilen öğretmenlere ilişkin 'ihlal yok' kararı

Fotoğraf: DHA

Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikasının (TÜRK EĞİTİM-SEN) ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikasının (EĞİTİM SEN) açıklanan nöbet ücretlerinin ardından 2015'te kesintisiz olarak nöbet tutmama eyleminde nöbet tutmayan öğretmenlere uyarı cezası verilmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı açıklandı. AYM, sendika hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa'nın 51. maddesinde tanımlanan sendika hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

Kararda 2015'te toplu sözleşme döneminde nöbet tazminatı konusunun toplu sözleşme ve toplu görüşme gündemine girdiği vurgulandı. Başvurucuların taleplerinin kısmen kabul edilmesi ile eylemlerini sonlandırdığını belirtmesinin altı çizilerek "Açıkça dayanaktan yoksun olmadığı ve kabul edilemezliğine karar verilmesini gerektirecek başka bir neden de bulunmadığı anlaşılan sendika hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna karar verilmesi gerekir" dendi.

Kabul gerekçesinde "Bunun yanında Anayasa Mahkemesi, ilgili kararda bir sendikal eylemin tümüyle yasaklanmasının veya gerçekleştirilmesinin ağır koşullara bağlanmasının hakkın özüne zarar vermesi muhtemel olmakla birlikte sendika üyelerinin iş bırakma türü eylemlere katılmasına ilişkin yasal düzenlemeler ve yasal düzenlemelere bağlı olarak genel düzenleyici işlemler yapılmasının yasama ve yürütme organlarının takdirinde olduğunun da altını çizmiştir. Nihayetinde başvurucunun olağan uygulamanın aksine disiplin soruşturması tehdidi altında kaldığını, devlet memurlarının sendika hakkından bütünüyle mahrum bırakılamayacağını, ordu, emniyet veya başka bazı sektörlerde sendikal faaliyetlere sınırlamalar getirilmesi mümkün olmakla birlikte bir devlet okulunda öğretmen olan başvurucunun bu türden sınırlamalara tabi tutulmasını gerektirecek bir görevde bulunduğunun da başvuru kapsamında ileri sürülmediğini belirterek sendika hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir" ifadeleri kullanıldı. 

Başvurunun görüşülmesi sonucu sendika hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna oy birliğiyle, Anayasa'nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edilmediğine oyçokluğuyla, yargılama giderlerinin başvurucular üzerinde bırakılmasına kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına gönderilmesine karar verildi. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk duvarını birlikte yıkalım
TÜPRAŞ ve Ford işçilerinden mektup var:

Yoksulluk duvarını birlikte yıkalım

Türkiye’nin en büyük ve en kârlı iki sanayi kuruluşu: TÜPRAŞ ve Ford Otosan… İkisi de Koç ailesine ait. Patron, Erdoğan-Şimşek programına güvenerek TÜPRAŞ’ta ücretleri yoksulluk sınırının yarısına inen işçilere yüzde 28 zam dayatıyor. Aynı tehlike Ford işçilerinin de önünde. Gazetemiz aracılığıyla mektuplaşan Ford, TÜPRAŞ ve Novares işçileri “Yoksulluğa karşı gün birlik olma günü” dedi.

TÜPRAŞ'ın 3 yıllık işçi başı kârı: 21 milyon 974 bin TL

TÜPRAŞ'ta işçilerin aldığı ortalama ücret: 35 bin TL

TÜPRAŞ'ta çalışan toplam işçi sayısı: 6 bin 200

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
4 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et