6 Ocak 2025 13:21

ÇED’siz jeotermal kuyusuna Danıştay’dan da ret

Özer AKDEMİR

Danıştay Manisa Alaşehir ilçesi Karacalar köyü yakınında bulunan jeotermal enerji santrali (JES) için verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptalini onadı. Manisa 2. İdare Mahkemesi’nin iptal karına yönelik temyiz talebini görüşen Danıştay Dördüncü Dairesi oy çokluğu ile kararın usul ve hukuka uygun olduğuna karar verdi.

VALİLİK ÇED’E GEREK YOK DEMİŞTİ

Karacalar Mahallesi yakınında SİS Enerji şirketi tarafından işletilen Özmen-3 JES için ilave 2 Jeotermal Kaynak Arama Sondaj Faaliyetine  Manisa Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce  17/02/2023 tarihinde verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararına karşı Alaşehir Ziraat Odası tarafından dava açılmıştı.

BİLİRKİŞİ: “KUYULAR TOPRAĞA, SUYA, TARIMA ZARAR VERİR”

Davaya bakan Manisa 2. İdare Mahkemesi dava sürecinde yapılan bilirkişi incelemesi sorası hazırlanan rapora dayanarak ÇED Gerekli Değildir kararını iptal etmişti. Bilirkişi raporunda projede jeolojik ve hidrojeolojik haritalar ile rapordaki değerlendirmelerin bölgesel düzeyde olması, jeolojik ve hidrojeolojik kesitler alınarak sahanın kavramsal modelinin açıklanmamış olmasının, açılacak sondaj kuyuları ile ilgili yeterli veri içermemesi nedeniyle projenin tanıtımında yeterli olmadığı, önerilen sondaj yerleri için jeolojik, jeofiziksel ve hidrojeolojik verilerin bulunmadığı, üretim testleri ve re-enjeksiyon hattının jeolojik, hidrojeolojik riskleri konularındaki açıklamalara yeterli düzeyde yer verilmediği, yapılacak sondaj çalışmalarının çevresel etki değerlendirme açısından sorunlar içerebileceği ve sondajlar sırasında yüzey ve yeraltı sularının kirlenme potansiyeli olduğu, mevcut işletme seklinin doğaya, toprağa veya tarıma olumsuz etkilerinin olacağı, ayrıca, sondaj operasyonunda önemli rol oynayan sondaj çamuru havuzlarının kapasitesinin olası riskler için yetersiz olduğu, gibi maddelerle proje tanıtım dosyası (PTD)’deki eksikliklere dikkat çekilmişti.

DANIŞTAY 4. DAİRE OY ÇOKLUĞU İLE TEMYİZ TALEBİNİ REDDETTİ

Manisa 2. İdare Mahkemesinin kararını Danıştay’da temyiz eden Bakanlık ve davaya müdahil olan JES şirketinin talebini değerlendiren Danıştay 4. Dairesi bir üyenin karşı oyuna 4 üyenin oluru ile kararın usul ve hukuk yönünden doğru olduğunu belirterek temyiz talebini reddetti. Karşı oy kullanan hakim ise PTD’de yer verilen önlem ve taahhütlerin muhtemel etkilerinin hukuken kabul edilebilir seviyelerde olduğunu ileri sürdü. 

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk duvarını birlikte yıkalım
TÜPRAŞ ve Ford işçilerinden mektup var:

Yoksulluk duvarını birlikte yıkalım

Türkiye’nin en büyük ve en kârlı iki sanayi kuruluşu: TÜPRAŞ ve Ford Otosan… İkisi de Koç ailesine ait. Patron, Erdoğan-Şimşek programına güvenerek TÜPRAŞ’ta ücretleri yoksulluk sınırının yarısına inen işçilere yüzde 28 zam dayatıyor. Aynı tehlike Ford işçilerinin de önünde. Gazetemiz aracılığıyla mektuplaşan Ford, TÜPRAŞ ve Novares işçileri “Yoksulluğa karşı gün birlik olma günü” dedi.

TÜPRAŞ'ın 3 yıllık işçi başı kârı: 21 milyon 974 bin TL

TÜPRAŞ'ta işçilerin aldığı ortalama ücret: 35 bin TL

TÜPRAŞ'ta çalışan toplam işçi sayısı: 6 bin 200

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
4 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et