29 Ekim 2024 03:52

Çekmeköy'de yurttaşlar afet dayanışma ağında buluşuyor

Çekmeköy Afet Dayanışma Ağı ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çekmeköy Cemevi ile birlikte panel yapıldı. Katılım formunu dolduran 116 kişi panele katıldı.

Çekmeköy'de yurttaşlar afet dayanışma ağında buluşuyor

Fotoğraf: Evrensel

Haşim DEMİR
İstanbul

Türkiye’de yıkıcı sonuçlara yol açan çok sayıda afete rağmen, halen önlem almış ya da deprem bilinci geliştirmiş değiliz. Özellikle 6 Şubat 2023 depremlerinin sonuçları tartışılmaya devam ediyor. Buna karşı İstanbul başta olmak üzere hareketli fay hatlarının olduğu bölgelerde önlem alınmadı. Tek adam rejimi şov peşinde, deprem riski taşıyan arazilerde yapı stoğuna devam ediyor.

AKP ve ortaklarının çıkardığı imar aflarıyla on binlerce insanımız hayatını kaybetti. Zemini sağlam, zemin etüdü yapılmış, deprem toplanma alanlarının her türlü ihtiyacı karşılayabilecek bir düzeyde yapılmasını ön gören yeni konutlar yapılmadı. Deprem illerinde hâlâ konteynerlerde, çadırlarda. İstanbul da her deprem beklenmesine rağmen önlem alınmıyor, deprem toplanma alanı bile yok. Toplanma alanı bazen bir refüj, bazen bir otoban noktası ya da küçük bir çocuk parkı olabiliyor.

Bu yüzden olası yıkıcı depremlere karşı depremle mücadele ağlarının oluşması için yerellerde örgütlenmeler var. Her birimiz bulunduğumuz yerelden katılım sağlayarak bilgi ve beceri arttıran eğitimleri tamamlayarak, ilk müdahale kapatasitesine sahip Çekmeköy Dayanışma Ağını (ADA) kurduk. Bu çerçevede Çekmeköy Afet Dayanışma Ağı ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çekmeköy Cemevi ile birlikte panel yapıldı. Katılım formunu dolduran 116 kişi panele katıldı. Toplantıya Çekmeköy CHP'li Belediye Başkanı Orhan Çerkez, Çekmeköy İş Kadınlar Derneği başkanı Hanife Özdemir, cemevi yönetim kurulu, Mehmet Akif Mahallesi Muhtarı Şerif Yılmaz, Çekmeköy ÇEKUT, Çekmeköy yerel basın temsilcileri, Evrensel gazetesi, Çekmeköy DEM Parti ilçe eş başkanı Selma Korkmaz, Çekmeköy Kent Konseyi temsilcileri, Erzurum Aşkale Dernekler Federasyonu Başkanı Necati Kotan, de katıldı.

"DEPREM TOPLUMSAL BİR SORUN"

Afet Dayanışma Ağı adına ilk sözü alan Pakize Gürhan, “Sahada ilk 72 saat çok önemlidir. 72 saat süresince koordinasyonu ve organizasyonu sağlayacak olan kişiler bu ekipler, yani yerel gönüllüler olacaktır. Bu sebeple bu Afet Dayanışma Ağlarının yaygınlaşması ve bölgemizde ilçemizde olmasını çok önemsiyoruz” dedi.

Gürhan’dan sonra söz alan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çekmeköy Cemevi Derneği Başkanı Yıldız Ada, “Deprem tehlikesi bizim için toplumsal bir sorun. Burada amaçlarımızdan en önemlisi toplumun yerel bazda depreme hazır hale gelmesi, toplumun bilinçlendirilmesidir” diye konuştu. CHP Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez ise “Bizden önceki dönem belediye yönetimi doğan afetlere ve afet riski taşıyan tüm gelişmelere karşı yeterli önlem almadıklarını gördük. hatta deprem topnma alanları bile nerdeyse yok denecek kadar azdı. Olmadık yerlerde zemin ve etütleri yapılmadan konut alanları olarak tahsis edilmiş. 6 Şubat depremi hepimize çok şey öğretti. Bunu hiç unutmamız gerekiyor. Yerel dayanışma ağı ve yerel gönüllüler ordusu ile ittifak halindeyiz” dedi.

GÖNÜLLÜLERE ALINMAYAN ÖNLEMLERİ TELAFİ EDİYOR

Son olarak söz alarak uzun bir sunum yapan Afet Dayanışma Ağı Koordinatörü Eğitimci Selmin Balıbaş, “Bu eğitimleri ücretsiz ve olabildiğince yaygınlaştırmak istiyoruz. Ülkemiz afet riskleri taşıyan ve deprem kuşağında olan bir ülke. Bunu göz önüne almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. İstanbul’un yapı stoğu bakımından en riskli illerin başında geldiğini aktaran Balıbaş, “Bunun için ranta dönüşmeyen yerinde dönüşüm gerekiyor. AFAD’ın İstanbul’da 200-220 arama kurtarma ekibi var. Bu 18 milyon nüfuslu kente yetmez. Bundan dolayı yerel dayanışma ağlarını örmeye çalışıyoruz. Bu ağların örümcek gibi her yeri sarması gerekir. Biz bu eğitimleri yaparak yerel gönüllü ordusunu büyütmek istiyoruz. Belediyelerle, arama kurtarma ekipleriyle koordineli çalışacağız” dedi, deprem anında yapılması gerekenleri anlattı.

Evrensel'i Takip Et