Okullar dayanıksız ve tadilat halinde, veliler kaygılı: Tadilat neden tatilde yapılmadı?
Mersin Akdeniz'de bir ilkokulun bahçe duvarları tadilat gerekçesiyle yıkıldı. Bir ortaokul için boşaltma kararı verildi. Önce risk altında bırakılan sonra mağdur edilen öğrenciler ve veliler tepkili.

Fotoğraf: Mahsun Kılıç/Evrensel
Mahsun KILIÇ
Mersin
Mersin’in Akdeniz ilçesi Hal Mahallesinde bulunan Hürriyet İlkokulunun bahçe duvarı tadilat gerekçesiyle yıkıldı. Yaklaşık 1,5 ay boyunca başka binada eğitim gören öğrenciler geçen hafta eski okullarına geri döndü. Ancak okuldaki tadilat henüz tamamlanmadı ve veliler kaygılı. Aynı mahalledeki Mimar Sinan Ortaokulu için ise karot testi sonrası boşaltma kararı verildi. Dayanıksızlık nedeniyle yıllardır yenilenmesi istenen ancak bugüne kadar adım atılmayan okulun boşaltılması yeni mağduriyetlere neden oldu. Mahalledeki okulların sorunlarını veliler, öğretmenler, esnaf ve Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül ile konuştuk.
"ÇOCUKLAR OKULDAYKEN YIKTILAR"
Hürriyet İlkokulu etrafındaki esnaflar; öğrencilerin bahçede oldukları sırada duvarların yıkıldığını anlattı. Konuştuğumuz bir esnaf “Formaliteden küçük bir şerit çektiler, çocuklar okuldayken kepçeyle gelip yıktılar duvarları, her yer toz duman oldu, kapı pencereyi kapatmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı. Çevredeki bir diğer esnaf da “Çocuklar bahçedeyken duvarları yıktılar. Güvenlik önlemi alınmadan yıkıldı” diyerek oluşan riske dikkat çekti.
"ÇOCUĞUMUN BAŞINA BİR ŞEY GELEBİLİR"
Hürriyet İlkokulunda çocuğu okuyan bir veli tadilatın tatil dönemi yapılması gerektiğine dikkat çekerek “Çocuklar için endişeleniyoruz. Çünkü yol üstü ve araçlar yoğun geçiyor. 9 günlük tatilde neden yapmadılar bu yıkımı?” dedi. Yeni eğitim dönemi başladığından beri tadilat nedeniyle çocuğunun farklı okulda olduğunu aktaran veli “1,5 ay sonunda döndük okula ama yıkımlar devam ediyor. Herhangi bir can güvenliği yok, çocuğumun başına bir şey gelebilir” diyerek endişesini dile getirdi.
Çocuğunu okuldan alan bir başka veli ise “Duvarlar zaten uzun yıllardır sağlam değilmiş, o şekilde kalmış uzun yıllardır. Şu anki halinden de endişeleniyoruz. Güvenli değil bu şekilde, yol üstü ve güvenlik önlemi yok. Araç trafiği yoğun, ayrıca kötü niyetli insanlar rahatlıkla bu durumda okula girebilirler” ifadelerini kullandı.
"ÇOCUKLAR DA BİZ DE PERİŞAN OLACAĞIZ"
Fotoğraf: Mahsun Kılıç/Evrensel
Aynı mahalledeki Mimar Sinan Ortaokulu ise yaklaşık 40 yıllık bir tarihe sahip. Eski olması nedeniyle depremden öncesi alınan yıkım kararına rağmen okul binası için adım atılmadı. Maraş depremlerinin ardından okul binasından alınan karot numunesi ile yıkım kararı alınarak okulun boşaltılmasına karar verildi. Öğrencilerin bir kısmı okulun hemen yanındaki İmam Gazali İmam Hatip Ortaokuluna, bir kısmı da Şevket Sümer Mahallesindeki Ertuğrul Gazi Ortaokulunda eğitime devam edecek.
Mimar Sinan Ortaokulundan bir veli boşaltma kararıyla çocukların yaşayacağı mağduriyete dikkat çekerek “Zaten sabahın erken saatlerinde kalkmak zorunda olan çocuklarımız bir de okulun taşınmasıyla mahallenin öteki ucuna gidecekler. Servis yok, olsa da verecek paramız yok” dedi. Çocuklarının gideceği mahallenin sıklıkla asayiş sorunlarıyla gündeme geldiğine dikkat çeken veli bunun da kaygılarını artırdığını söyledi.
Konuştuğumuz başka bir veli de benzer kaygıları sıraladı: “Çocukların erken saatlerde buradan kalkıp semtin öbür ucuna gitmesi tehlikeli olmakla birlikte eğitimleri de olumsuz etkilenecektir.”
"BENZER SORUNLAR PEK ÇOK OKULDA VAR"
Boşaltma kararını değerlendiren Mimar Sinan Ortaokulundan bir öğretmen ise “40 yıllık okul burası, depremden önce de sağlam olmadığı biliniyordu. Mersin merkez ilçelerinde bu sorun yaygın ve o yüzden de çoğu yerde ikili eğitim var. Öğrenciler daha erken uyanacak ve daha çok yol yürüyecekler karanlıkta” dedi.
Yıkım kararını değerlendiren Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül de merkezdeki 4 ilçede bulunan okullarda benzer sorunlar yaşandığına dikkat çekerek Mimar Sinan Ortaokulu için alınan yıkım kararının yaratacağı sorunları şöyle sıraladı: “Çocuklar karanlıkta uzun yol yürüyecek, çünkü semtte servis yok. Daha önce evleri yakın olduğu için öğle yemeğini evde yiyen çocuklar artık eve gidemeyecek ve aile bütçesine ekstra maliyet yüklenecek. Eğitim emekçileri de düzenledi bozulduğu için karardan olumsuz etkileniyor. Bu sorunlar, kamu kurumları depremden önce yapması gerekeni yapmadığı için yaşanıyor.”
Evrensel'i Takip Et