23 Mayıs 2023 12:55

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri: Final sınavları online yapılsın

5 Haziran’da yüz yüze yapılacak final sınavlarının online yapılması talepleri kabul edilmeyen İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri tepkili; “Okul yönetimi öğrencilerin talebine kulak vermeli.”

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri: Final sınavları online yapılsın

Fotoğraf: Evrensel

Emirhan DURMAZ
Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri 5 Haziran tarihinde yüz yüze yapılacak final sınavlarının online yapılmasını talep ederek okul yönetimine dilekçe verdi. Dilekçelerine olumlu yanıt alamayan öğrenciler duruma tepki gösterdi.

Talepleri üzerine konuştuğumuz öğrenciler, deprem sonrası ikinci dönem derslerinin online yapılmasından dolayı verimli eğitim alamadıkları dile getirirken, “Seçimlerde oy kullanmak için memlekete gideceğiz. Bu süreçte verimli ders çalışma olanağımız olamadığı gibi hem yol parası hem de iki haftalık sınav sürecinde il dışından gelenlerin kalacakları yerler ekonomik olarak zorlayacak. Bu yüzden gerekli hazırlıklar yapılarak vizelerde olduğu gibi finallerin de online yapılmasını istiyoruz” dedi.

Görsel İletişim Tasarımı dördüncü sınıf öğrencisi Nagehan Sümen, İzmir Ekonomi Üniversitesi Dayanışması olarak final sınavlarının yüz yüze değil online olması ile ilgili bir imza kampanyası başlattıklarını söyledi.

Sınavların online olmasını istediklerini belirten Sümen, “Çünkü seçimin ikinci turu için memleketlerine gidecek arkadaşlarımızın sınavlar için tekrar İzmir’e geri dönecek olmaları onları ekonomik olarak çok zorlayacak ve birçok arkadaşımız ya oy kullanmak ya da sınava girmek şeklinde seçim yapmak zorunda kalacak. Bizler iki anayasal hakkımız üzerinden bir seçime zorlanmak istemiyoruz. Krizin sebebi biz değiliz bedelini de bizler haklarımızdan feragat ederek ödemek istemiyoruz. Üniversite yönetimi öğrencilerin bu talebine sessiz kalmamalıdır” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLER ARTAN FİYATLARIN ALTINDA EZİLİYOR”

Sınavların yüze yüze yapılma kararıyla birlikte birçok sorun yaşayacaklarını ifade eden Psikoloji bölümü öğrencisi, “Deprem dolayısıyla tüm Türkiye’de online olan bahar dönemi eğitimin final süreci İzmir Ekonomi öğrencileri için kalacak yer sorunu oluşturmaktadır. Gerek seçimin ikinci tura kalması gerekse özel yurtlarda kalan öğrencilerin sözleşmelerinin hazirana kadar bitiyor olması, öğrencileri final tarihi boyunca otel ve apartlarda kalmaya zorluyor. Öğrenciler artan fiyatların altında eziliyor” dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi dahil olmak üzere çoğu okulun finalleri online yapma kararını hatırlatan öğrenci, “Bizler vizelerde olduğu gibi finallerin de online olmasını talep ediyoruz. Kopya-intihal gibi durumlar için gerekirse açık uçlu sorular sorulmalı ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelecek öğrencilere bu eşitlik sunulmalıdır” diye ekledi.

“OY KULLANMA HAKKIMIZ DA İHLAL EDİLMEKTE”

Oy kullanma hakkının önemine değinen Hukuk Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi de “Vatandaşlık görevimiz olan oy kullanma ve oyumuza sahip çıkma hakkımız finallerin yüz yüze olması nedeniyle ihlal edilmektedir. Bütün okullar online kararı alırken ve YÖK Başkanlığı da sınavların online olması gerektiğini söylerken, okulumuzun aldığı yüz yüze kararı bizi mağdur etmektedir” şeklinde konuştu.

Uluslararası Ticaret ve Finans üçüncü sınıf öğrencisi ise, “Finallerin uzaktan yapılması eşitlilik ilkesinin esasının gereğidir. Günümüz koşullarında maddi imkansızlıkların bu kadar yaygın olduğu aşikar olmakla birlikte, daha önce de uzaktan eğitim uzaktan sınav esası tüm üniversitelerce benimsenmiştir. Okulumuzdan bu doğrultuda karar alıp bizim yanımızda olmasını beklemekteyiz” dedi.

“OKULA İLETİLEN PROBLEMLERİMİZ YOK SAYILMIŞTIR”

İkametgahının Muğla’da bulunduğunu söyleyen Havacılık ve Uzay Mühendisliği birinci sınıf öğrencisi ise deprem öncesi KYK yurdunda kaldığını ve hibrit eğitimden dolayı eğitimine uzaktan devam ettiğini anlattı. Öğrenci, “Kalacak yerimiz olmadığı için eğitimimize online devam etmek durumunda kaldık. Şimdi ise İzmir Ekonomi Üniversitesi senatosunun verdiği karara göre final sınavlarının akademik takvimde belirtilen tarihlerden önce ve yüz yüze yapılması uygun görüldü. Bu durumda döneme online devam etmek zorunda kalan öğrencilerin durumları göz ardı edilmiş, tarafımızca okula iletilen problemlerimiz yok sayılmıştır” ifadelerini kullandı.

“GÖZ GÖRE GÖRE MAĞDUR EDİLİYORUZ”

“Bizler anayasal hakkımız olan oy kullanma görevimizi yerine getirmek için ikamet ettiğimiz şehirlere dönmek zorunda kaldık. İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesinde şehir dışından gelen yüzlerce öğrenci barındıran bir üniversitedir. Tüm bunlar yok sayılarak final sınavlarının yüz yüze yapılmasına karar verilmiş ve bu karardan dönülmeyeceği söylenmiştir. Göz göre göre mağdur ediliyoruz ve sesimizi duyuramıyoruz” diyen Havacılık ve Uzay Mühendisliği birinci sınıf öğrencisi, online sınav taleplerinin okul yönetimi tarafından kabul edilmesini istedi.

“ÖĞRENCİLERE CİDDİ BİR MADDİ KÜLFET OLACAK”

Öğrenciler verdikleri dilekçede, “Yüz yüze yapılması planlanan sınavlarımız 5 Haziran 2023 tarihinde başlayacak. Birçok öğrenci oy hakkını kullanmak için ikametgahı bulunan illere gitmek zorunda kalacak. Final sınavlarına yakın bir tarihte insanlar evlerine gidip gelmek ve ek olarak bir maddi külfet ile karşı karşıya kalacak. Nisan ayı enflasyon oranı yüzde 49,26. Enflasyon ve pahalılık göz önüne alındığında bir öğrencinin seyahat etmesi ve seyahat süresince harcayacağı ücret göz önüne alındığında ciddi bir maddi külfet olduğunu görmek gerekiyor” dedi.

Kalacak yer sorununa işaret edilen dilekçede şu ifadelere yer verildi; “Şehir dışında olan öğrencilerin üç haftalık bir sınav dönemi için kalacak yer bulması oldukça zordur. Okulumuz buna öğrenci yurdunu açmak ile çare bulduğunu düşünse de yurtta kalmak için öğrencilerden ücret talep etmektedir. Sene başında eğitim ücretlerine yapılan zamları da düşündüğümüzde bir öğrencinin giderleri gittikçe karşılanması zor bir hal almaya başlamıştır. Öğrencilerin sınav haftası ister yurt ister ev tutmaları ile ilgili kalacak sorunları ile ilgili sorunlar yaşaması eni sonu öğrencilerin final sınavında motivasyon ve başarılarına yansıyacaktır. Depremin yaralarının hâlâ sarılamaması, birçok insanın hem şehrini ve yakınlarını kaybetmiş olması, sürecin devamlı belirsizlikler halinde ilerlemesi ve sonuç olarak en başından beri yüz yüze eğitimin verilmemiş olması öğrencileri hâlâ çok ciddi bir biçimde etkilemektedir. Tüm bu yaşananlardan kaynaklı öğrencilerin verim ve motivasyonu dahilinde yüz yüze yapılması planlanan sınavların online yapılmasını talep ediyoruz.”

Evrensel'i Takip Et