İstanbul Tabip Odası: Çapa ve Cerrahpaşa yerinde güçlendirilmeli
Depreme dayanıklı hale getirilmeleri için yıllardır adım atılmayan Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri için hekimler “Deprem olmadan enkaz altında kaldık” dedi. Hekimler yerinde güçlendirme istedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
İLGİLİ HABERLER

Cerrahpaşa Tıp'ın büyük kısmı deprem risk durumu nedeniyle kapatıldı

Cerrahpaşa Tıp'ta tahliye başladı

Çapa Tıp Fakültesi'nde depreme dair acil önlem talebi: Güvenli çalışma ortamı sağlansın

Cerrahpaşa'da deprem riski olmayan binalarda ayakta hasta kabulü başladı
Depremin ardından gözler İstanbul’daki riskli sağlık kuruluşlarının binalarına çevrilirken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi depreme dayanıksız olduğu için apar topar tahliye edildi. İstanbul Tabip Odası (İTO), “Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri deprem olmadan enkaz altında kaldı” dedi.
"KİMSENİN HABERİ OLMADAN BOŞALTILDI"
Açıklamada konuşan İTO Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, deprem bölgesindeki sağlık kurumlarının büyük çoğunluğunun kullanılamaz hale geldiğini ve sağlık hizmeti sunumunda halen aksaklıklar yaşandığına dikkati çekti. Olası bir İstanbul depreminde bunun yaşanmaması için başta Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastaneleri olmak üzere kentteki tüm sağlık kurumlarının en kısa zamanda güvenli biçimde hizmete hazır hale getirilmesini isteyen Erdoğan “Kentin en önemli iki hastanesi tüm çağrılara rağmen yıllardır yerinde yapılandırılmadı. Ve son olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi bir gün yöneticilerin dahi haberi olmaksızın, kabul edilmesi mümkün olmayan bir boşaltılma kararıyla karşı karşıya kaldı” dedi.
"HASTANELER DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRİLMELİ"
Kamu kaynaklarıyla bu hastanelerin yenilenebileceğini bildiklerini dile getiren Erdoğan, taleplerini sıraladı.
- İstanbul’da mevcut sağlık kurumlarının tümü deprem dayanıklılıkları açısından hızla değerlendirilmeli, güçlendirme seçenekleri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılmalı. Güçlendirme için deprem fonundan bütçe ayrılmalıdır.
- Olası İstanbul depreminde yerinde yapılanması süren İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri, çok önemli sağlık hizmeti sunumu görevi üstlenecektir. Bu kurumların yerlerinde yapılanması için başlayan yapım süreçleri en kısa zamanda tamamlanmalı.
- Aile sağlığı merkezleri aynı zamanda toplanma alanları olarak konumlandırılmalı.
- Tüm sağlık kurumlarında gerçek ve işlevsel deprem tatbikatları gerçekleştirilmelidir.
- Ameliyathane ve yoğun bakım teçhizatı gibi gereçler, korumalı koşullarda yerleştirilmesi için denetim süreçleri sağlanarak raporlanmalıdır.
"24 YILDIR ADIM ATILMADI"
İstanbul Tıp Fakültesine ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Raşit Tükel, ’99 depreminden bu yana 24 yıl geçtiği halde bu süreçte yapılacakların yapılmadığına işaret ederek “2011’de bir master planı oluşturularak 2014’te TOKİ’yle bir protokol imzalandı. Bu dönemde TOKİ’ye üniversiteye ait Küçükçekmece’de çok değerli 3 bin 650 dönümlük arazi devredildi. Bunun karşısında Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkeleri yeniden yapılandırılacaktı. Ama bu da gerçekleşmedi” dedi. Daha sonra projenin 2023’te tamamlanmasının planlandığını dile getiren Tükel “Bu da gerçekleşmedi, 2024’te gerçekleşir mi tamamlanır mı belirsiz. Çünkü bir süredir orada inşaatların durduğunu biliyoruz. Çapa yerleşkesinde şu anda çocuk kliniği, dahiliye kliniği, patoloji, su altı hekimliği gibi bölümlerde inşaatlar sürüyor. Bunların hızlanması ve bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Acelemiz olmadan yavaş yavaş bu süreç ilerliyordu ki deprem tehdidini tekrar hissettik” dedi.
"KARAR HEM ANİ HEM DE RİSKLİ"
Tahliye kararlarını bir panik havası, ani ve bilimsel ölçütler ve değerlendirmeler yapılmadan alınan kararlar olarak niteleyen Tükel “Üniversitenin bileşenleriyle bir araya gelmeden hızla bir tahliye kararı alındı. Kampüsleri terk etmek çok ciddi riskler taşıyor. Çünkü yaşananlar gösteriyor ki buraları terk ettiğiniz zaman geri dönmeniz çok zorlaşıyor. Eğer oralar terk edilmeden binaları güçlendirme gibi bir imkan varsa bu seçenek öncelikli olarak değerlendirilmeli” dedi.
"DEPREM OLMADAN ENKAZ ALTINDA KALDIK"
Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin durumuna ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Alper Döventaş da 2019’da kendilerine monoblok binasının sağlam olduğunun söylendiğini anımsatarak “Ancak geçen pazartesi günü rektörümüzden hastanenin acilen boşaltılacağı öğrendik. Tabii ki söz konusu olan insan canı. Hasta-hasta yakınları, öğrenciler, çalışanlar, öğretim üyeleri hepimiz bir panik içerisinde ne yapacağımızı bilemedik, hiçbir bilgilendirilme yapılmadan acilen boşaltma eğilimine girdik. Ama sonrasında öğrendik ki aslında raporlar çok yüksek riskli değilmiş. Acilen alınmış bu kararın hiç kimsenin haberi olmadan yöneticilerle dahi paylaşılmadan bu şekilde duyurulması hepimizi inanılmaz üzdü” dedi.
"HASTALAR VE ÖĞRENCİLER NE OLACAK?"
Koca bir hastaneyi bir günde boşalttıklarını aktaran Döventaş, “800 yataklı bir hastane bundan sonra nerede yataklı hastane hizmetini yürütecek? 4 bin 500’e yakın öğrencimiz nerede eğitim alacak?” sorusunu sordu. Öğrencilerin dolaplarındaki eşyaları almak için bile neredeyse vakit bulamadıklarını dile getiren Döventaş “Kız yurdumuz boşaltıldı. Onları işte nöbetçi yurtlara nasıl yerleştireceğiz, ne yapacaklar?” ifadelerini kullandı. Gelecekleriyle ilgili akut planlamanın henüz net olmadığını belirten Döventaş “Ama en önemlisi Cerrahpaşa projesi ne olacak? Elimizde kala kala alt taraftaki prefabrik binalar kaldı. Oralarda hayatta kalmaya çalışacağız. Ama proje ne olacak? Biz Cerrahpaşa’da ne yazık ki deprem olmadan enkaz altında kaldık” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et