25 Ocak 2023 15:48

AKP 552 milyon dolara özelleştirdi, şirketler 1 yılda 700 milyon dolar kazanacak

AKP iktidarı tarafından 2007 yılında 552 milyon 150 bin dolara özelleştirilen araç muayene istasyonları, bu yıl yaklaşık 700 milyon dolar gelir elde edecek.

Fotoğraf: AA

Paylaş

AKP iktidarı tarafından 2007 yılında 552 milyon 150 bin dolar bedel karşılığında özelleştirilerek iki yabancı ortaklı konsorsiyuma devredilen araç muayene istasyonları, bu yıl yaklaşık 700 milyon dolar gelir elde edecek. Böylece İngiliz, Alman şirketler ile Doğuş Holding’e devredilen araç muayenesinden söz konusu şirketler devasa gelir elde edecek.

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon araç, 2007 yılında özelleştirilen araç muayene istasyonlarında muayene edilecek. 2023 yılı için yüzde 122,9 oranında zam yapılan araç muayene bedelleri, vatandaşın cebini delecek.

AKP iktidarından önce hatta 2005 yılına kadar araç muayene hizmetleri Karayolları Genel Müdürlüğü eliyle yapılıyordu. AKP iktidarı araç muayene istasyonlarını 2005 yılında özelleştirdi. Alman ve İngiliz firmalarıyla içlerinde Doğuş Holding’in de olduğu bir konsorsiyumla 20 yıllık 552 milyon 150 bin dolara bir anlaşma imzalandı.

CHP TBMM KİT Komisyonu Üyesi Ahmet Kaya tarafından yapılan hesaplamaya göre, bu yıl 12 milyon 400 bin aracın muayene edilecek. Yüzde 122,9’luk zam ile bu yıl yaklaşık 14 milyar lira gibi bir paranın bu yıl için araç muayene ücretlerinden toplanacak. Söz konusu miktarın dolar bazında karşılığı ise 700 milyon dolar olacak. Böylece özelleştirme bedeli bir yılda çıkmış olacak.

ARAÇ MUAYENE ZAMMI, MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMININ DÖRT KATI

Kaya, asgari ücrete yüzde 54 zam yapan iktidarın araç muayene istasyonuna yaptığı yüzde 122,9’luk zamma ise tepki gösterdi. Kaya, TBMM Genel Kurulunda İYİ Parti grubunun “araç muayene ücretlerindeki artışların araştırılması” ile ilgili önergesi üzerine yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Yüzde 122,9 nispetindeki bir rakamı artış olarak nitelemek ne kadar doğru, ne kadar insaflı bir yaklaşım? Açıkçası, ben bunu bir artış değil, bir rezalet olarak; vatandaşa, millete bir zulüm olarak değerlendiriyorum. Ülkede bugün devletin resmi kurumunun açıkladığı enflasyon rakamı yüzde 65,27 iken, bu ülkenin emeklisine, bu ülkenin memuruna yüzde 30 zammı büyük bir zam olarak, bir lütuf olarak iktidar millete sunarken, asgari ücrete yüzde 54 nispetinde yapılan zammı büyük artış olarak millete takdim eden bu iktidarın, araç muayene ücretlerine yüzde 122,9 nispetinde zam yapması ne akılla ne vicdanla ne matematikle izah edilebilir.”

20 YILLIK ÖZELLEŞTİRME BEDELİ 1 YILDA ÇIKTI

“Ne kadara özelleştirmiştik? 552 milyon dolara. Düşünebiliyor musunuz, sadece bu yıl yaklaşık 700 milyon dolar gibi bir rakam gelir elde edilecek araç muayene istasyonlarından ama biz bu güzide kurumumuzu bir tekel oluşturarak piyasadaki rekabeti ortadan kaldırma pahasına 522 milyon dolara ağırlıklı yabancılara resmen peşkeş çekmişiz.”

TEK BİR CIVATA SIKMADAN 1,130 LİRA ALIYORLAR

“Ortada düpedüz bir soygun var. Vatandaşın ödeyemeyeceği bir yükü, bir külfeti vatandaşın sırtına yüklemişiz, buna seyirci kalmamalıyız. Yani ‘Bu araç muayene istasyonlarını özelleştirdik, bu özel bir şirket buna bir şey yapamayız’ demememiz lazım ve vatandaşa yüklenen bu aşırı yükün karşısında hep birlikte durup bu rakamların indirilmesine yardımcı olmamız lazım. Bakın, araç muayene istasyonlarında yapılan muayenelerin işlem süresi yer yer değişiklikler gösterse de ortalama on-on beş dakikalık bir zaman. Bunun karşılığında arkadaşlar, 2023 yılında otomobil, minibüs ve kamyonetlerden alınacak ücret 1,130 lira, bir cıvata sıkmadan, hiçbir hizmet vermeden bir araçtan 1,130 lira alacağız. Emeklinin bayram ikramiyesi ne kadardı? Bin lira. Yani bayram ikramiyesiyle emekli araç muayene ücretini ödeyemez hale gelmiştir. Dolayısıyla ‘Bu zulme hep birlikte son vermemiz gerekiyor’ diyorum.”

BABACAN ‘EN GÜZEL ÖRNEK’ DEMİŞTİ

Dönemin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, 2006 yılında söz konusu özelleştirme sürecine dair konuşmuştu. Babacan, “Yabancı sermayenin ilgisini gösteren en güzel örneği ise 20 Aralık tarihinde araç muayene istasyonları ihalesinin, Özelleştirme İdaresinin hiç tahmin etmediği bir fiyatla tamamlanması” olarak göstermişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Iraklılar döviz kurundaki artışı protesto etti

SONRAKİ HABER

250 liralık ayakkabı fişiyle ayakkabı alabilen var mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa