15 Ocak 2023 18:51

Boğaziçi mezunları: Ayakta kal Boğaziçi, yerinde kal BÜMED

Boğaziçi Mezunları Derneği, atanmış Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün, 30 yıllık BÜMED Sosyal Tesisleri'nin kira sözleşmesini yenilememesi üzerine bir araya geldi.

Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/Evrensel

Paylaş

Nisa Sude DEMİRER
İstanbul

Atanmış Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, 7 Ocak’ta tüm mezunlarına attığı bir e-posta ile mezunların bağışı ile inşa edilmiş 30 yıllık sosyal tesisinin kira sözleşmesini yenilemeyerek mezunları kampüsten uzaklaştırma kararı aldığını duyurdu. Buna karşılık Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) bugün saat 12.00’de BÜMED Sosyal Tesisleri’nde “Ayakta kal Boğaziçi, yerinde kal BÜMED” şiarıyla buluştu.

BİNE YAKIN MEZUN KARARA KARŞI BULUŞTU

Atanmış Boğaziçi yönetiminin mezunların bağışlarıyla kurulan tesisten okulun mezunlar derneğinin çıkarılma kararının alınmasının ardından, BÜMED’in yaptığı çağrıyla 1000’e yakın mezun Boğaziçi Üniversitesi arazisindeki sosyal tesiste buluştu. Dernek adına basın açıklamasını 17. Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Cesur okudu. Açıklamanın öncesinde Galatasaray Akıl Platformu ve İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği’nden konuşmacılar destek ve dayanışma çağrıları yaptı. BÜMED’in eski yönetim kurulu üyeleri ve Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni Oya Başak BÜMED’in kira kontratını iptal etmenin hukuksuz olduğunu vurguladı. Karara karşı başlatılan imza kampanyasını 9502 mezunun imzaladığı duyuruldu.

“ATANMIŞ YÖNETİMİ MEZUNLARIMIZIN YÜZDE 94’Ü DESTEKLEMİYOR”

Açıklamada “BÜMED sosyal tesisi, inşa edildiği ilk günden beri; öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz ve mezunlarımız tarafından hâlihazırda zaten eğitim ve yaşam alanı olarak kullanılmaktadır. Misyonumuz gereği aksi düşünülemez. Tesisimizin okul kampüsünde olması; öğrencilerimizin her ihtiyaç duyduklarında yardım almaları, akademisyenlerimizin çalışmalarını yürütmeleri ve mezun iş birlikleri için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle atanmış yönetimin verdiği bu karar, bunca senedir organik olarak mezunlarının üniversiteyle bağını sağlayan sisteme karşı bir müdahale, mezunların kampüsten uzaklaşmaları ve bağlarının kopması için atılan bir adımdır” dendi.

Kararın atanmış yönetimin mezunları uzak tutma çabası olduğundan “Mezunların %94’ünün kabul etmediği uygulamalar ve atama biçimine karşı duruşumuz sebebiyle; Boğaziçi’nin can damarlarından biri olan bizler, kampüsten uzaklaştırılmaya çalışılıyoruz. 38 yıldır BÜMED’in üniversitemize yaptığı nakdi yardım bir yana; öğrenciler için burs, psikolojik destek; ihtiyaç sahibi tüm bileşenlerimiz için yemek, giyecek, fatura ve kira yardımı; akademik çalışmalar için maddi manevi destek, kısacası Boğaziçi Üniversitesi’nin sınırlı kamu kaynaklarıyla gerçekleştirmekte zorlandığı birçok yatırım, proje ve burs fonu, mezunlarının gücü ve desteğiyle gerçekleşmiştir” sözleriyle bahsedildi.

“MEZUNLAR OKULDAN UZAKLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Alanda konuştuğumuz mezunlardan Hande Yağcı “2 senedir okulun akademisyenleri, öğrencileri ve mezunları okulun gelenekleri ve adetlerine aykırı olarak atanan rektörü kabul etmiyor. Kayyumluğun BÜMED'i bu lokalden çıkarmasını kabul etmediğim için buradayım. En başta kayyuma karşıyım. Onun varlığına ve aldığı kararlardan biri olarak BÜMED'İ okuldan çıkarmasına karşıyım. Bu karar mezunlara sopa göstermek, onları okuldan uzaklaştırmak ve bir araya gelmelerini engellemek için alınmıştır” dedi.

“KARAR TAMAMEN HUKUKSUZDUR”

Hukuk profesörü Saba Özmen karar hakkında “BÜMED Dernekler Kanunu’na uygun faaliyet gösteren bir tüzel kişiliktir. Burası çıplak bir araziyken mezunlar önceki rektörlerle imzalanan geçerli sözleşmelerle burayı inşa etmiş ve üniversite arazisine kazandırmıştır. Ve üniversiteye bağışlanmıştır. Yapılan sözleşme tamamen hukuka uygun ve geçerlidir. Asla bu şekilde sona erdirilemez. Ben 42 yıllık iş hayatımda hiç böyle sona erdirilen bir kira sözleşmesi görmedim. Tek taraflı bir emirle rektör, bir kira sözleşmesini bu şekilde sona erdiremez. Bu hukuksuzluğu kınıyorum. Öncelikle mahkemeden tahliye kararı alınmak zorundadır. Bu şekilde hukuksuzca ‘tesisi tahliye edin, yoksa kolluk kuvvetlerine başvurulacak’ demek tek kelimeyle garabettir. Burada rektör görevi ihmal suçu işlemektedir. Kimse bana soruşturma açamaz diye düşünülmesin” ifadelerini kullandı.

“KİMSE BU ÜNİVERSİTENİN SAHİBİ DEĞİL”

Açıklamanın ardından konuştuğumuz BÜMED Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Cesur derneğin sağladığı kamu yararına dikkat çekti ve “Burada bini aşkın mezun var, dünyanın her yerinden mezunlarımız bağlandı. Biz 30 yıldır mezunlar olarak burada çeşitli aktiviteleriyle akademisyenler ve öğrencilerle bir araya geliyoruz. Ve kısıtlı kaynaklarla ileriye götürmeye çalıştıkları üniversitemizi bütün eksikleri için seferber oluyoruz. Bugün maalesef bu desteği hiçe sayan bir yönetim var. Bu yönetim buradaki varlığımızı bir kira kontratına indirgiyor. Gerekçe buranın akademisyenler ve öğrenciler için bir yaşam alanı olarak açılması. Ancak burası zaten akademisyenlerin ve öğrencilerin otuz yıldır yaşam alanı. Bu çok ciddi bir yararı değeri yok etmek demek” ifadelerini ekledi. Kararın “‘benim üniversitemde benden olmayan dışarda kalır’ gibi bir mantığın” ürünü olduğunu söyleyen Cesur, durumu “Burada iki yıldır süren özgür ve özerk üniversite mücadelesi var. Aynı zamanda yaptırdığımız araştırmalar da mezunlarımızın yüzde doksan dördünün atanmış yönetimi desteklemediğini gösteriyor. Yönetim dernekten kendilerini desteklememizi istedi ve desteklemediğimiz için, buna evet demediğimiz için bugün buradan çıkarılmaya çalışıyoruz. Ancak bu atanmış olması kimseyi bu üniversitenin sahibi yapmaz. Bu üniversite mezunlarının da değil bütün Türkiye’nin üniversitesi” ifadeleriyle açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

Ali Babacan, partisinin eylem planlarını açıkladı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Deprem vergilerinin nerelere savrulduğunu bulacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...