25 Ocak 2013 07:42

Barış gelecek mi?

Kürt sorununun çözümsüzlüğü ve barışa hasret yaşadığımız bir ülkede, bu günlerde İmralı görüşmeleri her kesime yeniden umut kaynağı oldu. Biz de Kocaeli Üniversitesi öğrencileriyle bu önemli süreci görüştük.Anayasal olarak ulusal çıkarların gözetilerek görüşmele

Barış gelecek mi?
Paylaş
Mert YILDIZ Didem KÖSEOĞLU

Anayasal olarak ulusal çıkarların gözetilerek görüşmelerin sürdürülebileceğini söyleyen Gazetecilik Bölümü 1. sınıf öğrencisi Ali Koç “PKK’nın kuruluşunda bazı haklı nedenler olsada günümüzde dış etkenlerle ayakta duran bir örgüt var ve silah bırakmalıdır. Abdullah Öcalan’ın ev hapsi ya da serbest bırakılması söz konusu bile olmamalıdır” dedi. Taleplerin karşılanmasının şu anki ülke şartlarında mümkün olmadığının altını çizen Koç “Taleplerin karşılanması barış getirmeyecek hatta daha kötüye giderek kutuplaşma yaratacak. Zaten hükümetin de talepleri karşılamada samimi olduğunu düşünmüyorum” dedi.  

GEREKİRSE KOMİSYON KURULMALI  

Bir diğer Gazetecilik Bölümü 1. sınıf öğrencisi Rıdvan Yozgatlı: Barışı istemeyen birinin olması zaten düşünülemeyeceğini, barışın gelmesi açısından da görüşmelerin önemli olduğunu belirterek “Görüşmeler yeterince diplomatik değil. Devletin talepleri karşılayarak barışı getirmede kararlı olduğunu da sanmıyorum. Ayrıca görüşme yapılacaksa sadece Abdullah Öcalan’la görüşülmemeli gerekirse komisyon kurulmalı. Abdullah Öcalan Kürt halkının tamamını temsil etmiyor” dedi.
Barış huzur ve mutluluk hissi yaratıyor ben insanların ölmesine karşıyım diyerek sözlerine başlayan İşletme Bölümü 1. sınıf öğrencisi Işılay Baş “Görüşmelerin uzun süreli bir barış ortamı sağlayacağını sanmıyorum. Türkiye Cumhuriyeti muhatap olarak Abdullah Öcalan’ı almamalı dedi. İki tarafın da çıkarlarına uygun davranacağını düşünen Baş “Her iki tarafında istekleri karşılayamayacağı aşikârdır. Çünkü iki tarafta çok farklı şeyler istiyor ortanın bulunması çok zor hatta imkânsız, memnuniyet tek taraflı olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

SALDIRILAR PROVAKASYON AMAÇLI

Görüşlerini aldığımız Gazetecilik öğrencisi Mesut Tutkal uzun yıllardır süregelen çatışma ortamının son bulmasını isterken “Görüşmeler barış açısından önemli bir adım. Talepler gayet demokratik ve karşılanması gereken taleplerdir” deyip Kürt sorununun çözümsüzlüğüne dikkat çekerek  “Bu süreçte PKK lideri Abdullah Öcalan’ın önemli bir rol oynayabileceğine inanıyorum fakat hükümetin barışı getirme konusunda kararlı olduğunu sanmıyorum” dedi. Paris’teki saldırılara da değinen Mesut Tutkal “Süreç iyi takip edilmeli. Hükümet ile İmralı görüşme yaparken Paris’te işlenen cinayetler tamamen provokasyondur ve görüşmeleri baltalamak amaçlıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Arkadaşlarımız bize destek olmalı

SONRAKİ HABER

Samatya'daki saldırılar Meclis'e taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...