29 Ağustos 2022 19:10

CHP Sözcüsü Öztrak: Dış ticaret açığı hedefi ilk 7 ayda, 11 milyar dolar aşıldı

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, yılın 7 ayında dış ticaret açığının 62 milyar dolara çıktığını belirterek, "İthalatın ihracatı karşılama oranı yüzde 70'e düştü" diye konuştu.

Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, yılın 7 ayında dış ticaret açığının 62 milyar dolara çıktığını belirterek, "Oysa 2022'nin tamamında hedeflenen dış açık 51 milyar dolardı" diye konuştu. Öztrak, suç örgütü lideri Sedat Peker’in Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) üzerinden dönen rüşvet iddialarına dair ise "Sermaye Piyasası Kurulu, iddialarda adı geçen medya tetikçileri, Cumhurbaşkanlığı danışmanları, AK Parti milletvekili, önceki dönem SPK Başkanı hakkında da aynı suç duyurusunda bulanacak mı? Bu rezalet karşısında savcılar harekete geçecek mi?" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Borsa İstanbul'da skandal yaşandığını, iddiaların "mide bulandırıcı" olduğunu söyleyen Öztrak, "Bu son skandalda rüşvet istenen iş kadını (Mine Tozlu Sineren), Sermaye Piyasası Kurulu'nda işinin görülmesi için bir AK Parti milletvekilinin (Zehra Taşkesenlioğlu) rüşvet istediğini, bu rüşvet talebini CİMER'e yazdığını bir televizyon kanalında itiraf etti. Bu iddiaların hemen ertesi günü, Sermaye Piyasası Kurulu, 'Benden rüşvet istendi' diyen, rüşveti CİMER'e şikayet eden bu iş kadını hakkında suç duyurusunda bulundu. Sermaye Piyasası Kurulu, iddialarda adı geçen medya tetikçileri, Cumhurbaşkanlığı danışmanları, AK Parti milletvekili, önceki dönem SPK Başkanı hakkında da aynı suç duyurusunda bulanacak mı? Bu rezalet karşısında savcılar harekete geçecek mi? Memlekette tuz koktu. Cumhuriyet savcıları kılını kıpırdatmıyor. Daha doğrusu kıpırdatamıyor." diye konuştu. Öztrak, CHP milletvekillerinin bu iddiaların araştırılması için savcılıklara suç duyurusunda bulunduğunu ifade etti. 

"İLK 7 AYDA, DIŞ AÇIK HEDEFİ 11 MİLYAR DOLAR AŞILDI"

Türkiye'de açlık sınırının 6 bin 890 lira, asgari ücretin ise 5 bin 500 lira olduğuna dikkat çeken Öztrak, bu yılın yedi ayında bütçeden yapılan faiz ödemesinin 151 milyar lira, Kur Korumalı Mevduatla bir avuç mevduat sahibine ödenen faizin ise 61 milyar lira olduğunu kaydetti.

Öztrak, aynı dönemde çiftçiye ödenen desteğin 24 milyar lira olduğunu, esnafa verilen desteğin ise 6 milyar lirayı geçmediğini belirtti.

Öztrak, "İlk 7 ayda ihracatımız 144 milyar dolar, ithalatımız 207 milyar dolar olmuş. Dış ticaret açığımız ise 62 milyar dolara çıkmış. Oysa 2022'nin tamamında hedeflenen dış açık 51 milyar dolardı. İlk 7 ayda hedef, 11 milyar dolar aşıldı. İthalatın ihracatı karşılama oranı yüzde 70'e düştü" diye konuştu.

"AĞIR EKONOMİK BUNALIMI UNUTTURMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Şarkıcı Gülşen'in ifadelerinin "kastını aşan şaka" olduğunu savunan Öztrak, hükümetin Gülşeni'i yargı eliyle linç etmeye kalktığını belirterek "Bunların amaçları belli. Milleti bölerek, toplumu kutuplaştırarak gençlerimizin arasına kin ve nefret tohumları ekerek millete yaşattıkları pahalılığı, yoksulluğu, ağır ekonomik bunalımı unutturmaya çalışıyorlar." dedi. Öztrak, Gülşen'in "konutu terk etmeme" şartıyla tahliyesine karar verilmesini de eleştirdi.

"GECİKİLEN HER GÜN MİLLETİMİZ FUKARALAŞIYOR"

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ÖZtrak, erken seçim tartışmalarına ilişkin değerlendirilmesinin sorulması üzerine "Gecikilen her gün milletimiz fukaralaşıyor. Ama birilerinin kesesi de doldukça doluyor. Milletimizin sırtındaki yük, her geçen gün artıyor. Ülke giderek yönetilemez hale geliyor. Bir an önce seçime gidilmesi, milletimizin bu zulümden kurtulması için şarttır" diye konuştu.

"Rüşvet suçlamasında ismi geçen Zehra Taşkesenlioğlu'nun eşi özel hayatı ifşa suçlamasıyla gözaltına alındı. Sizin bu duruma ilişkin yorumunuz nedir?" sorusuna Öztrak, "Türk yargısının AK Parti milletvekilinin özel hayatına gösterdiği özeni, hassasiyeti tüyü bitmedik yetimin hakkını, hukukunu gasbeden rüşvetçileri ve borsa manipülatörlerini gözaltına almak için de göstermesini acilen bekliyoruz." yanıtını verdi.

"Ege ve Doğu Akdeniz'de Türk jetlerine Yunanistan'a ait S-300 hava savunma sistemi tarafından radar kilidi atıldı. Değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine Öztrak, şöyle konuştu: "Milli Savunma Bakanı açıklamış, 'Yunanistan'ın S-300'leri aktive etmesi, uçaklarımıza S-300 kilidi atması kabul edilemez' demiş. Bu Yunanistan'daki Rus yapımı S-300 füzeleri, bizim F16'larımıza, yani NATO üyesi Türkiye'nin uçaklarına kilit atmış. Bu sorun, son derece ciddidir. Şimdi herkesin şu soruyu sorması gerekir. Milyarlarca dolar vererek Rusya'dan alınan S-400'ler ambarlarda tozlanırken Yunanistan, S-300'lerle bizim uçaklarımızla nasıl kilit atabiliyor? Hükümetin bu sorulara derhal yanıt vermesini ve ne yapacağını bir an evvel açıklamasını bekliyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’dan tutuklamalara karşı dayanışma çağrısı

SONRAKİ HABER

Kartal Belediyesinde TİS imzalandı: Mesai yaparsan karnın doyar düzeni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa